- Vi behøver ikke finne opp hjulet på nytt

Krigen mot kvinneundertrykking må føres mot både Taliban og britisk næringsliv, mener fru Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den første til å slippe en bok etter at Tony Blair overlot sjefsklubba i Storbritannia til Gordon Brown var hans kone, med barndomsnavnet Cherie Booth Q.C.

Det overrasket kanskje ikke de nærmeste, men innholdet, som er av personlig og ikke politisk art, ble raskt snadder britiske medier.

I tillegg til avsløringer om parallelle kjæresteforhold da Cherie traff Tony Blair som ung student, forteller hun sterke historier fra sitt eget liv.

Kvinners rettigheter
Cherie står på rådhusplassen i strålende solskinn, langt vekk fra barndommen med en drikkeglad fraværende far og badestampen hun delte med flere søsken en gang i uken.

Les intervjuet «En hunndjevels bekjennelser» med Cherie i dagens utgave av Dagbladet Magasinet.

Fru Blair, som er etternavnet hun bruker utenfor jobben, er i Oslo for innlede på Advokatforeningens 100-års jubileum. Temaet er kvinners rettigheter og sitt eget liv som advokat og kvinne.

Selv om Cherie har delt livet med det britiske arbeiderpartiets lengst sittende statsminister etter krigen, har hun prioritert sin egen karriere.

- Det vanskeligste var da vi flyttet inn i Downing Street og jeg skulle bevise at en kvinne kan ha en karriere som advokat, samtidig som hun er mor og har en mann som er statsminister, sier Cherie til Dagbladet.no i dag.

SNAKKET OM KVINNER, JOBB OG BARN: Cherie Booth Q.C. bedre kjent som Cherie Blair, holder tale under Advokatforeningens 100-årsjubileum i Nobels Fredsenter i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SNAKKET OM KVINNER, JOBB OG BARN: Cherie Booth Q.C. bedre kjent som Cherie Blair, holder tale under Advokatforeningens 100-årsjubileum i Nobels Fredsenter i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Hvordan løste du det?

- Løsningen min var gjennom valgfrihet - at jeg turte å prioritere underveis. Og vi trenger et mer fleksibelt arbeidsliv for kvinner. De må kunne starte en karriere, ta en pause når de får barn og deretter gjenoppta den. De skal ikke behøve å velge, slik mange må i dag. 

- Vi trenger barn 

- I mange yrker med høyt prestasjonspress vil kvinner lide karrieremessig for å få barn, holde hus og hjem gående og ta seg av foreldre som etter hvert blir syke og skrøpelige. Vi må komme vekk fra oppfatningen om at næringslivet skal fungere på menns premisser, sa Blair kone ifølge NTB.

Det bekymrer henne at det flere deler i Europa er befolkningsnedgang, slik Russland også opplever.

- Det er samfunnet og mannens ansvar, ikke bare unge kvinners, sier Cherie, som selv opplevde en spontanabort i 2003.

Hun og Tony Blair har fire barn sammen.

- Det trengs flere barn, slår hun fast med et smil.

Enorm utfordring i Irak og Afghanistan 

Mange steder i verden er det fremdeles lite forståelse for at ordene «kvinner» og «rettigheter» settes i samme setning. Mange samfunn tillater ikke kvinner å eie jord, å forlate et ekteskap eller velge hvem de vil gifte seg og ha barn med.

I sine ti år som statsminister har Tony Blair sendt britiske tropper til fronten i to land.

- Kvinners rettigheter er en enorm utfordring i både Irak og Afghanistan. Taliban-regimet stoppet kvinner fra å få undervisning før 2001 og gjør det fremdels flere steder. En lærer jeg kjenner gikk under jorda i flere år under Taliban. Nå driver hun en skole med flere titalls jenter i Kabul som lærer å lese og skrive. Mange eldre jenter må tilbake til barneskolenivå, forteller Cherie.

Fra førstedame til aktivist

Som Storbritannias førstedame reiste hun verden rundt i møter med politiske ledere. Det internasjonale engasjementet har hun fortsatt, men menneskene hun møter vil forandre seg.

- Jeg har alltid følt jeg kunne påvirke samfunnet gjennom jussen, sier hun til dagens Magasinet, og utdyper ocerfor Dagbladet.no:

- Det beste som skjer globalt er en internasjonalisering av det lovverket vi allerede har utviklet. Vi behøver ikke finne opp hjulet på nytt. Det er bra å dele kunnskap, slik vi har gjort hos Advokatforeningen i Oslo i dag, sier Cherie, som er optimist med tanke på kvinner og barns rettigheter i verden.

- Vi må fortsette å kjempe selv om det er folk og krefter som vil at vi skal tape denne kampen, sier hun.