Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny sjokkrapport om Vestlundveien ungdomssenter

- Vi beklager at vi har sviktet barna

Barneminister Linda Hofstad Helleland (H) er opprørt. Fylkesmannen i Hordaland legger seg flate.

JENTEROM: Slik så det ut på et jenterom på nå nedlagte Vestlundveien ungdomssenter i 2015. Foto: Privat
JENTEROM: Slik så det ut på et jenterom på nå nedlagte Vestlundveien ungdomssenter i 2015. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er reine ord for penga. Tilsynet har ikke fungert som det skal, og det er svært alvorlig, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) til Dagbladet om den knusende granskingsrapporten fra Statens helsetilsyn.

Før sommeren beordret statsråden en gransking av Fylkesmannen i Hordaland etter en knusende rapport om forholdene på den statlige barnevernsinstitusjonen Vestlundveien ungdomssenter i Bergen.

- Dagbladets artikler om institusjonen gjorde meg veldig bekymret for om tilsynet hadde fungert godt nok. Jeg ble ytterligere urolig da arbeidsgruppa stadfestet uforsvarlighetene i Vestlundveien i sin rapport. Nå viser det seg at tilsynet ikke har gjort jobben sin, sier Helleland.

Statens helsetilsyn konkluderer i sin ferske rapport med at fylkesmannens tilsyn med Vestlundveien ungdomssenter ikke har vært forsvarlig.

OPPRØRT: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland reagerer på nok en sjokkrapport om Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Henning Lillegård
OPPRØRT: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland reagerer på nok en sjokkrapport om Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Vi beklager at vi har sviktet barna ved ikke å oppdage at de ikke fikk den omsorgen og hjelpen de skulle hatt, skriver Fylkesmannen i Hordaland på sin hjemmeside.

«Foruroligende bilde»

Lørdag 14. april skrev Dagbladet om 15 år gamle Hanne og «Marie» som ruset seg tungt mens de bodde på Vestlundveien ungdomssenter i 2015. I fjor høst døde begge, 18 og 17 år gamle.

Fram mot sommeren hadde Dagbladet en rekke avsløringer om forholdene i Vestlundveien.

Det førte til at den statlige barnevernsinstitusjonen i slutten av juni ble nedlagt for godt.

I rapporten fra Statens helsetilsyn blir en rekke av Dagbladets avsløringer om den statlige barnevernsinstitusjonen stadfestet.

Ungdom som har bodd der har i stor grad fått gjøre som de ville. Mange av dem sier at de utviklet større rusproblemer på institusjonen enn de hadde da de kom inn.

Ungdom forteller Helsetilsynet at de er blitt kjørt av personal ved institusjonen for å ruse seg eller kjøpe narkotika.

«Når man i ettertid ser på informasjonen fylkesmannen satt med, er det tydelig at informasjonen samlet sett tegnet et foruroligende bilde», heter det i rapporten.

- Stort ansvar

- Dette skulle ha vært avdekket langt tidligere. Her har både Fylkesmannen i Hordaland og Bufetat et stort ansvar. Jeg forventer at Statens helsetilsyn følger dette videre opp. Jeg vil bli holdt løpende orientert, sier Helleland.

Statsråden sier hun vil vurdere nærmere hvilke konsekvenser dette må få.

Hun viser til at Bufdir har et alvorlig varsel om Vestlundveien ungdomssenter og Bufetat, region vest til behandling, og at en ekstern gransking av barnevernet er på trappene.

- Vi må se på hvor systmet har sviktet, og hvor det må rettes opp.

- Ikke grundig nok arbeid

Fylkeslege Helga Arianson hos Fylkesmannen i Hordaland beklager svikten i deres tilsyn med Vestlundveien.

- I våre tilsyn med Vestlundveien ungdomssenter klarte vi ikke å avsløre at driften var uforsvarlig. Det har Helsetilsynet påpekt i sin tilsynsrapport, og vi sier oss lei for å ikke ha gjort grundig nok arbeid. Tilbakemeldingen vi fikk i august, gjorde at vi straks lagde en handlingsplan for å rette manglene. Flere av endringene er alt satt i verk, heter det på Fylkesmannen i Hordalands hjemmeside.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!