- Vi beklager av hensyn til de pårørende, men tar ikke ansvaret

PST beklager at Breivik ikke ble oppdaget før 22. juli, men mener de ikke kunne avslørt ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - PSTs hovedoppgave er å forebygge terrorhandlinger i Norge. 22. juli lyktes vi ikke. På vegne av PST vil jeg beklage at vi ikke klarte å forhindre terroraksjonen.Det sa fungerende PST-sjef Roger Berg da sikkerhetstjenesten presenterte sin 22. juli-evaluering i dag. Samtidig som PST nå beklager, mener de at de ikke kunne oppdaget Breivik:

- Vi tar ikke ansvar for det som skjedde, men vi har et prinsipielt ansvar og i det perspektivet valgt å beklage av hensyn til de pårørende og alle berørte, sier Berg. 

Politiet har blitt kritisert for håndteringen av informasjonen de fikk om at Breivik kunne ha kjøpt sprengstoffmateriale via et varsel fra tollsamarbeidet Global Shield.

- Vi mener at det ikke er holdepunkter for at vi gjennom en ordinær saksbehandlingav prosjekt «Global Shield» og listen vi mottok 3. desember 2010 kunne ha avdekket Breiviks planer, sier Berg.

- Skulle PST ha avdekket Breivik og dermed forhindret terroraksjonen 22. juli, måtte vi ha fått et konkret tips. Det skjedde ikke. Det har etter 22. juli heller ikke fremkommet at noen andre myndighetsorganer mottok slike tips, sier Berg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer