- Vi beklager av hensyn til de pårørende, men tar ikke ansvaret

PST beklager at Breivik ikke ble oppdaget før 22. juli, men mener de ikke kunne avslørt ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - PSTs hovedoppgave er å forebygge terrorhandlinger i Norge. 22. juli lyktes vi ikke. På vegne av PST vil jeg beklage at vi ikke klarte å forhindre terroraksjonen.

Det sa fungerende PST-sjef Roger Berg da sikkerhetstjenesten presenterte sin 22. juli-evaluering i dag. 
Samtidig som PST nå beklager, mener de at de ikke kunne oppdaget Breivik:

- Vi tar ikke ansvar for det som skjedde, men vi har et prinsipielt ansvar og i det perspektivet valgt å beklage av hensyn til de pårørende og alle berørte, sier Berg. 

Politiet har blitt kritisert for håndteringen av informasjonen de fikk om at Breivik kunne ha kjøpt sprengstoffmateriale via et varsel fra tollsamarbeidet Global Shield.

- Vi mener at det ikke er holdepunkter for at vi gjennom en ordinær saksbehandlingav prosjekt «Global Shield» og listen vi mottok 3. desember 2010 kunne ha avdekket Breiviks planer, sier Berg.

- Skulle PST ha avdekket Breivik og dermed forhindret terroraksjonen 22. juli, måtte vi ha fått et konkret tips. Det skjedde ikke. Det har etter 22. juli heller ikke fremkommet at noen andre myndighetsorganer mottok slike tips, sier Berg.

- Breivik er etter vår oppfatning en soloterrorist med et spesielt virkelighetsbilde og en sterk handlingsvilje. Han har alene gjennom flere år planlagt sine terroraksjoner og vært særdeles sikkerhetsbevisst. Han er et særtilfelle, men hendelsene 22. juli illustrerer likevel viktigheten av at vi som sikkerhetstjeneste evner å tenke nytt og utenfor det kjente. 

PST sier de har «avdekket at det er klare forbedringspunkter».

- Vi har forbedringspunkter når det gjelder den interne organiseringen, intern og ekstern kommunikasjon og rolleavklaring, sier Berg.

PSTs beklagelse og samtidige ansvarsfraskrivelse kommer dagen etter at politidirektør Øystein Mæland beklaget at Breivik ikke ble pågrepet tidligere 22. juli.

Du kan lese hele evalueringsrapporten her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer