Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi beklager drap på sivilie israelere

Hamas håper israelere er enig i deres forståelse om at Israels regjering har skylda for angrep fra Gaza.

BEKLAGER DRAP PÅ SIVILE: Hamas beklager i en FN-rapport at raketter som har blitt avfyrt fra Gazastripen har drept sivile israelere. Foto: EPA/IDF/Scanpix
BEKLAGER DRAP PÅ SIVILE: Hamas beklager i en FN-rapport at raketter som har blitt avfyrt fra Gazastripen har drept sivile israelere. Foto: EPA/IDF/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hamas beklager i en FN-rapport at raketter som har blitt avfyrt fra Gazastripen har drept sivile israelere.

Over 500 israelere har blitt drept av organisasjonens selvmordsbombere siden 2000, ifølge Reuters.

- Selvforsvar- Vi beklager enhver skade som er påført sivile israelere. Vi håper at sivile israelere forstår at det er den israelske regjeringens angrep mot oss som er årsak til dette, heter det i rapporten fra Hamas, som nyhetsbyrået Reuters har ervervet.

Raketter avfyrt fra Gazastripen er å anse som rent selvforsvar og rettes mot militære mål i Israel, hevder Hamas, men beklager at rakettene er upresise og bommer på tiltenkte mål.

- Bommer på militære mål
Organisasjonen, som av blant annet USA blir regnet som en terroristorganisasjon, påpeker at den palestinske motstandsbevegelsen er ikke en organisert hær som er i besittelse av høyteknologiske våpen.

— Rakettene siktes inn mot militære områder eller stridsvognposisjoner, men kommer på avveie og treffer sivile mål, trass forsøk på å unngå å skade sivile, heter det i rapporten som ble overlatt til FN denne uka.

- Hamas narrer verdenIsraelske er raskt ute med å blåse av beklagelsen som spill og anklager Hamas for å narre verden.

- I flere år har Hamas skrytt av hvordan de med overlegg har rettet sine angrep mot sivile, enten gjennom selvmordsangrep, ved skyting eller med raketter. Hvem er det de prøver å narre? spør talsmann Yigal Palmor ved det israelske utenriksdepartementet.

Israel og uavhengige rettighetsgrupper mener Hamas har brutt folkeretten ved å avfyre tusenvis av raketter og granater fra Gazastripen mot israelske byer, de fleste av dem mot byen Sderot nær grensa.

KrigsforbrytelserNærmere 1.400 palestinere ble drept i de israelske angrepene, de fleste sivile, under Israels massive militæroffensiv mot Gazastripen i januar 2009. Blant de drepte var over 250 barn. 5.500 palestinere ble såret. En uavhengig gransking ledet av den sørafrikanske dommeren Richard Goldstone på oppdrag for FNs menneskerettsråd, konkluderer også med at både israelerne og palestinerne har begått krigsforbrytelser i den anledning.

13 israelere ble drept under den 22 dager lange militæroffensiven pågikk, tre av dem sivile som ble truffet av raketter skutt fra Gazastripen. Seks israelske soldater ble drept i skuddveksling med militante palestinere, mens fire soldater ble drept av sine egne.

Goldstone påla både Israel og Hamas å granske anklagene om krigsforbrytelser, eller risikere at de havner på bordet til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

- Skuffende fra Ban Ki-moonSvarene ble denne uka oversendt til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som videresendte dem til FNs hovedforsamling.

Ban ville ikke si om redegjørelsene fra Hamas og Israel var tilstrekkelige, men sa at det fortsatt ikke kan fastslås med sikkerhet at det ble begått krigsforbrytelser under den israelske offensiven mot Gazastripen.

Amnesty finner Bans uttalelse «svært skuffende».

— Amnesty International tror at informasjonen Ban har mottatt er tilstrekkelig, heter det i en kunngjøring fra menneskerettighetsorganisasjonen.

(Nyhetsbyrået NTB har bidratt til denne artikkelen.)

SVARER FOR FN: Richard Goldstone konkluderte i en uavhengig granskning at både israelerne og palestinerne har begått krigsforbrytelser under den 22 dager lange militæroffensiven i januar 2009. Goldstone påla både Israel og Hamas å granske anklagene om krigsforbrytelser, eller risikere at de havner på bordet til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Svarene ble denne uka oversendt til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som videresendte dem til FNs hovedforsamling. Foto: REUTERS/Nikola Solic/Scanpix
SVARER FOR FN: Richard Goldstone konkluderte i en uavhengig granskning at både israelerne og palestinerne har begått krigsforbrytelser under den 22 dager lange militæroffensiven i januar 2009. Goldstone påla både Israel og Hamas å granske anklagene om krigsforbrytelser, eller risikere at de havner på bordet til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Svarene ble denne uka oversendt til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som videresendte dem til FNs hovedforsamling. Foto: REUTERS/Nikola Solic/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!