Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ber hver dag om at ikke et tank- eller cruiseskip krasjer

Mens russerne ruster opp, lover ikke forsvarsministeren ekstra midler. Møter Kystvakten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke meldte Dagbladet.no at Kystvaktsjef Arild Inge Skram frykter svekket suverenitetshevdelse i nordområdene i 2008. For å få budsjettene i havn skal flere kystvaktfartøy legges til havn. KV Nord må i tillegg kutte 20 prosent i antallet patruljedøgn og 500 timer maritim flyovervåking, for å unngå røde tall i regnskapet.

- Flyovervåking på Svalbard er et veldig viktig bidrag i nordlige områder, sier sjef for Kystvaktskvadron Nord, Steve Olsen til Dagbladet.no.

Til tross for en økning på 3,9 prosent i årets statsbudsjett, mener Kystvakten at politikerne ikke forstår rekkevidden av de mange utfordringene i nord, som illegalt fiske, oljevern, overvåkning- og kontrollvirksomhet.

- Mangler kystvaktskip

- Politikernes ambisjonsnivå er for lavt, men heller ikke det nås med dagens bevilgninger, mener Olsen.

Kystvaktens budsjett er på 842 millioner kroner. Innleie av sivile Donier-fly på Svalbard koster ni millioner årlig.


Blant de ansatte i Kystvakten er stemningen laber. De opplever at manglende utstyr og økonomi legger sterke begrensninger på handlingsrommet i den daglige aktiviteten.
- Flere ganger hver dag passerer det fartøy vi gjerne skulle sjekka lasten til, men det kan vi ikke fordi vi mangler kystvaktskip. Også på redningssiden sliter vi. Vi ber bare om at det ikke skjer en katastrofe med et fraktskip, en oljetanker eller en crusebåt her oppe, sier en kystvaktoffiser til Dagbladet.no.

Forsvarsministeren på besøk i dag

PÅ BESØK HOS KYSTVAKTEN - UTEN PENGER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) besøker i dag KV Nord, etter flere kritiske oppslag i media og bekymringsmeldinger fra Kystvakten. Foto: Scanpix
PÅ BESØK HOS KYSTVAKTEN - UTEN PENGER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) besøker i dag KV Nord, etter flere kritiske oppslag i media og bekymringsmeldinger fra Kystvakten. Foto: Scanpix Vis mer

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) besøker i dag KV Nord, etter flere kritiske oppslag i media og bekymringsmeldinger fra Kystvakten.

- Jeg reiser selv til Kystvaktens base på Sortland for å få full oversikt over saken, sier hun til Dagbladet.no.

Strøm-Erichsen skal drøfte situasjonen med ledelsen og ansatte og understreker før besøket viktigheten av en tilstedeværende Kystvakt.

- Kystvakten skal fortsatt ha en høy kvalitet på sine operasjoner i nordområdene. Det er et klart uttalt politisk mål å ha en solid tilstedeværelse med både kystvakt og patruljefly i nordområdene.

Etter det Dagbladet.no kjenner blir det ikke lagt friske penger på bordet under dagens besøk.

- Har dere forventninger om økte rammer for 2008?

- I dag skal vi orientere statsråden om våre aktiviteter her oppe. Strøm-Erichsen har allerede god kunnskap om dette, men vil få en del detaljkunnskap i dag. Hennes prioriteringer i etterkant vil vise på hvordan hun ser på saken, sier Olsen.

Skuffet over nordområdesatsing

image: - Vi ber hver dag om at ikke et tank- eller cruiseskip krasjer

Medlem av forsvarskomiteen Jan Petersen (H), som også er på reise i Nord-Norge med forvarskomiteen, har sendt et skriftlig spørsmål til statsråden om situasjonen.

- Særlig kuttene i flyovervåking bekymrer meg. Regjeringen har snakket mye om nordområdene, men jeg frykter at vi nå ser sannheten om den satsingen, sier Petersen til Dagbladet.no.

Den russiske kystvakta har nesten ligget brakk i flere år, med bare  få eller ingen operative fartøy i Barentshavet. Men det er nå klart at en storstilt opprusting av marinen og kystvakta er på gang.

SPENT PÅ FRAMTIDA: Kystvaktsjef Arild Inge Skram.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media