Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi ber om at dere ikke krever lønn gjennom arbeidstilsynet eller fagforeningen»

- Langemyhr truer sine ansatte, mener fagforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Harald Langemyhr er i hardt vær etter at det ble avslørt uverdige boforhold og angivelige sosial dumping på bygningsplassen til selskapet hans.

Langemyhr har blant annet hatt oppdrag for Oslo kommune, på Sinsen barnehage og Økernhjemmet. De er nå stanset av kommunen.

Nå har det omstridte selskapet sendt et brev til de polske arbeiderne. Der framgår det blant annet at Langemyhrs firma ber arbeiderne om å holde saken utenfor tilsynsmyndigheten og fagforeningen:

«Vi håper at dere alle fortsatt vil ha jobb hos HLas (Byggmester Harald Langemyhr AS, red. anm.) Denne saken som pågår her må vi løse internt. Vi ber om at dere ikke krever lønn gjennom arbeidstilsynet eller bygningsarbeider- foreningen».

Jonas Bals, ombudsmann i Oslo bygningsarbeiderforening, reagerer kraftig på brevet.

- Det inneholder dårlige skjulte trusler mot de ansatte. Det går igjen i alt de har gjort. Dette selskapet er en god, gammeldags fagforeningsknuser, sier Bals til Dagbladet.no.

I brevet heter det videre:

«Vi vil gjøre alt vi kan for at dere har arbeid i Norge i mange år framover. Bygningsarbeiderforeningen eller arbeidstilsynet har sannsynligvis ingen jobb å tilby dere».

- TVILSOMME FORHOLD: Oslo kommunes Omsorgsbygg stengte i mars en av de omstridte byggeplassene der polakker jobbet og levde under uverdige forhold, i Lørenveien i Oslo. Foto: BJØRN LANGSEM
- TVILSOMME FORHOLD: Oslo kommunes Omsorgsbygg stengte i mars en av de omstridte byggeplassene der polakker jobbet og levde under uverdige forhold, i Lørenveien i Oslo. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

«For firma (sic.) ser det ut til at arbeidstilsynet og bygningsarbeiderforeningen vil at firma ikke skal eksistere lenger. Vi må samarbeide for at dette ikke skal skje».

- Bør løses internt

Harald Langemyhr selv er ikke kjent med detaljene i brevet. Men etter at Dagbladet.no leser det opp for ham, svarer han:

- Et hvert firma bør prøve å løse sine interne problemer internt. Og er det egentlig normalt å kreve lønn via fagforeningen, sier han.

De 51 arbeiderne som jobbet på de to byggeplassene er nå permittert.

Oslo bygningsarbeiderforening har til nå mottatt dokumentasjon fra et tjuetalls polske arbeidstakere. Saken er komplisert og det er store individuelle forskjeller, men et likhetstrekk går igjen, ifølge fagforeningen: Arbeiderne har ikke hatt riktig avtale om feriepenger og de er ikke blitt betalt overtid på riktig måte.

- Vi beregner at kravet fra en arbeider som har vært ansatt i selskapet i et år vil være 25 000 kroner i feriepenger og 25 000 kroner i overtidsbetaling, sier ombudsmann Bals til Dagbladet.no.

Harald Langemyhr understreker på sin side at firmaet skal gjøre opp for seg.

image: «Vi ber om at dere ikke krever lønn gjennom arbeidstilsynet eller fagforeningen»

- Alle skal få det de har krav på fra selskapet. Vi har satt av penger til de kravene som måtte komme, sier Langemyhr.

- Desperat

Oslo bygningsarbeiderforening mener det lukter desperasjon og uvitenhet av Langemyhrs brev.

- Jeg tror ikke Langemyhr har tatt inn over seg hvor upopulær han er blant mange av de ansatte, sier Jonas Bals.

Byggemesteren på sin side hevder han gjerne vil ha kontakt med fagforeningen.

- Vi ønsker å samarbeide med bygningsarbeiderforeningen, og det hadde vært hyggelig om han ville ta kontakt med oss, men vi har ikke hørt noe fra dem, sier han.

Oslo kommune varslet i forrige uke at de vil betale de polske arbeiderne hvis ikke Harald Langemyhr ordner opp.

Arbeidstilsynet regner med å være ferdige med behandlingen av saken i midten av april. Harald Langemyhr AS har engasjert adokvatselskapet Wiersholm for juridisk hjelp.

LES OGSÅ:

• 50 polakker stuet sammen i fire leiligheter

• Mistenker overfakturering fra Langemyhr

• Langemyhr har innrømmet visse feil og lovet at de skal bli rettet opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media