- Vi ber om unnskyldning for det Tim har gjort

Nå snakker drapsmannens familie. Nekter for at sønnen var til psykologisk behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I Tyskland sitter to bestforeldre og en hel familie og kjemper mot sorgen, skammen og spørsmålet: Hvorfor ble sønnen og barnebarnet deres Tim Kretschmer (17) drapsmann?

Onsdag denne uken drepte han ni skoleelever, tre lærere og tre andre uskyldige, før han skjøt seg selv.

- Vi kan bare ikke fatte det, sier Ruth (82) og Willelm Kretschmer (80) til tyske Bild.

Rolig og normal
På gjesterommet hjemme hos dem henger barnebilder av Tim. Under oppveksten tilbrakte han mye tid hos dem, mens foreldrene var på jobb. Bestemor Ruth forteller hvordan Tim elsket å leke med ball.

- Han virket som en helt normal, rolig gutt, sier de.

Siste gang de traff barnebarnet sitt var forrige søndag. Da var Tim og foreldrene på middagsbesøk. Alt virket normalt og Tim var rolig. Han lå på gulvet og koste med kattene, forteller de.

Tre dager senere ble livene deres snudd opp ned. Plutselig sto politiet på døra.

- Hvorfor han gjorde det, er et mysterium og det kommer det alltid til å være, sier bestefar Willehelm, mens han svelger tårene.

- Vi skal forsøke å bevare et godt minne av ham. Slik vi kjente ham, sier en sorgtung bestemor.

Det siste Tim sa til henne før han gikk ut døra var: «Ha det, Oma (bestemor)».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Unnskyld
Også resten av familien lever nå i sorg og skam. Grandonkelen Hermann ber om unnskyldning på vegne av Tims ugjerninger.

Spørsmålet om hva det var som fikk 17-åringen fra Winnenden i Tyskland til å drepe 15 mennesker med farens 9mm Beretta er fortsatt ubesvart. Tidligere klassekamerater forteller at han likte å spille Counter Strike, og at han opplagt hadde arvet farens interesse for våpen.

Foreldrene nekter imidlertid for at Tim hadde vært til psykologisk behandling, slik det ble hevdet under en pressekonferanse torsdag. Der opplyste innenriksminister i Baden-Württemberg, Heribert Rech, at Tim hadde vært til behandling for depresjon på en klinikk i fjor, og at denne behandlingen var avbrutt.

Opplysningene blir også bekreftet av Matthias Michel, sjef for klinikken i Weinsburg. Til Südwestrundfunk-radio sa han at Tim hadde hatt fem opphold på avdelingen for barne- og ungdomspsykiatri. Dette blir også bekreftet av politiet.

Men via sin advokat, Achim Bächle, sier foreldrene til magasinet Focus at han aldri fikk noen psykiatrisk behandling og at han derfor heller aldri ble behandlet ved denne klinikken.

Trente med drapsvåpenet
Magasinet Der Spiegel skriver i dag at Tim satt og spilte dataspillet «Far Cry 2» fram til klokka 21.40 kvelden før han startet blodbadet.

På internett skal Tim i flere måneder ha diskutert våpenlovgivning og tidligere skolemassakre, gjerne under kallenavnet «JawsPredator1»

«Det viktige er jo at selv når drapsmennene kommer med kunngjøringer er det ingen som tror på dem», skrev Tim i et innlegg 23. august i fjor, på et diskusjonsforum som handlet om skolemassakrene i Erfurt og Emsdetten.

I januar i fjor skrev han et essay der han drøftet spørsmålet om våpenlovgivningen burde skjerpes. I klassediskusjoner viste han til at den viktigste regelen var å ikke sikte med våpenet mot mennesker.

Det er på det rene at drapsvåpenet Tim brukte tilhøre farens våpensamling. Men mens de andre våpnene og ammunisjonen var forsvarlig låst inne, lå Beretta-pistolen på foreldrenes soverom.

I avhør hos politiet har faren fortalt at sønnen var med på skytetrening, senest for tre uker siden. Våpenet Tim trente med var nettopp Beretta-pistolen.

SLIK DE HUSKER HAM: Dette er minnet av Tim besteforeldrene gjerne vil beholde. Bildet er fra en bordtennisturnering i 2006. Foto:  EPA/MARKUS MERZ / STUTTGARTER NACHRICHTEN/SCANPIX
SLIK DE HUSKER HAM: Dette er minnet av Tim besteforeldrene gjerne vil beholde. Bildet er fra en bordtennisturnering i 2006. Foto: EPA/MARKUS MERZ / STUTTGARTER NACHRICHTEN/SCANPIX Vis mer