TAPER: Republikanernes presidentkandidat, Mitt Romney, tapte mot demokratenes Barack Obama (i bakgrunnen). I dag kom republikanernes egen havarikommisjon om hvorfor det gikk så galt.Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
TAPER: Republikanernes presidentkandidat, Mitt Romney, tapte mot demokratenes Barack Obama (i bakgrunnen). I dag kom republikanernes egen havarikommisjon om hvorfor det gikk så galt.Foto: AFP PHOTO / Saul LOEBVis mer

- Vi beskrives som skremmende, trangsynte, virkelighetsfjerne og stive, gamle menn

Republikanerne slakter seg selv i ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Republikanerne gikk på et sviende nederlag mot demokratene og president Barack Obama i det amerikanske valget i november. I dag la de fram sin egen 100 sider lange havarirapport om hvorfor det gikk så galt.

- Det er ikke én grunn til at vi tapte. Budskapet vårt var svakt, valgkampen vår i felt var ikke tilstrekkelig, vi var ikke inkluderende, vi hang etter digitalt, og vår nominasjonsprosesstrenger forbedring. Det er en lang liste med grunner til at vi tapte, sa styreleder i republikanernes nasjonale komité (RNC), Reince Priebus da han presenterte rapporten hos The National Press Club i Washington D.C. i ettermiddag norsk tid.

Helt siden valgnederlaget har republikanerne diskutert hvorfor de framstår som for gamle, for hvite og for ekskluderende. Rapporten forsøker å gi råd om hvordan de kan komme på offensiven igjen.

- Fokusgrupper beskriver oss som skremmende, trangsynte, virkelighetsfjerne og stive, gamle menn. Dette går tilbake til det mødrene våre pleide å fortelle oss: Det handler ikke bare om hva du sier, men hvordan du sier det, sier Priebus

Hvite menn Under presidentvalget tapte republikanernes kandidat, Mitt Romney, i alle demografiske grupper unntatt blant hvite menn.

- Folks oppfatning av partiet er på et rekorddårlig nivå. Unge velgere himler i økende grad med øynene mot hva partiet står for, og mange minoriteter tror feilaktig at republikanerne ikke vil ha dem i partiet. Hvis noen himler med øynene mot oss, er det ikke sannsynlig at de åpner ørene for oss, skriver RNC i rapporten.

Bare 27 prosent av de mange latinamerikanske velgerne stemte på Romney, og mange eksperter påpeker at det henger sammen med Romneys svært strenge linje i innvandringspolitikken. I klare ordelag anbefaler RNC i rapporten at republikanerne må endre kurs og gå inn for en mer human politikk.

Blant velgerne under 30 år fikk Obama 5 millioner stemmer mer enn Romney. For å nå unge velgere anbefaler RNC at partiet «forandrer tone» i sosiale spørsmål om abort, prevensjon og homofili.

- Med unge velgere er sosiale spørsmål alltid helt i første rekke. Mange ser på dette som borgerrettighetsspørsmålene av vår tid. Vi må være et parti som er inkluderende og ønsker alle velgere velkommen. Det er avgjørende at unge mennesker ikke ser på det republikanske partiet som fullstendig intolerant til alternative synspunkter, skriver RNC i rapporten.

Et forslag i rapporten er at republikanerne for å nå yngre velgere også etablerer en «kjendis-innsatsgruppe» med kjente mennesker fra underholdningsverdenen som kan holde tilstelninger for RNC.

Generasjonskløft Den tidligere pressetalsmannen til president George W. Bush, Ari Fleischer, er en av medforfatterne av rapporten. Han mener partiet må ha større takhøyde.

- Ta spørsmålet om homoekteskap og homofiles rettigheter. Her er det en soleklar generasjonskløft i det republikanske partiet. Mange, mange unge konservative er for homofiles rettigheter og tilhengere av homoekteskap. Og vi må snakke åpent om dette og anerkjenner det, og ønsker synspunktene velkommen, sier den tidligere pressetalsmannen til president George W. Bush og en av forfatterne av rapporten, Ari Fleischer, til CNN.

Rapporten kritiserer også den omfattende nominasjonsprosessen i partiet. Gjennom flere måneder og et 20-talls debatter hamret de republikanske kandidatene løs på hverandre på brutalt vis. Dette kan ha bidratt til å svekke folks inntrykk av partiet og fått det til å framstå langt mindre samlet. Derfor foreslår RNC at partiets landsmøte flyttes fra slutten av august til begynnelsen av sommeren for å kutte ned på nominasjonsvalgkampen.

I tillegg kritiserer rapporten republikanerne for å være altfor dårlige til å drive digital valgkamp på nettet sammenliknet med demokratene.

KLARE RÅD: Styreleder i republikanernes nasjonale komité (RNC), Reince Priebus, la i dag fram klare råd for hvordan partiet skal komme på offensiven igjen. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
KLARE RÅD: Styreleder i republikanernes nasjonale komité (RNC), Reince Priebus, la i dag fram klare råd for hvordan partiet skal komme på offensiven igjen. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer