Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fotografen Abd hylles for å redde liv i Syria:

- Vi bestemte oss for å legge ned kameraene

Valgte å få barn i sikkerhet framfor å fotografere grusomhetene.

BARN I SIKKERHET: Den syriske fotografen Abd Alkader Habak bestemte seg for å hjelpe skadde barn etter en bombe eksploderte like utenfor Aleppo i Syria. Video: CNN/Channel 4. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotograf og videoaktivist Abd Alkader Habak var på jobb da bomben plutselig eksploderte sist lørdag i Rashideen, vest for Aleppo i Syria. 126 mennesker døde, av disse var det 68 barn.

- Møtt av et forferdelig syn

Habak ble blåst over ende av det kraftige lufttrykket fra bomben, men kom seg raskt på beina igjen.

- Det var et forferdelig syn med skadde og døde unger overalt, sier Habak til CNN.

Fotografen mistet balansen og fotoapparatet sitt etter den voldsomme eksplosjonen. Sekunder etter fant han kameraet, og var klar til å dokumentere det som hadde skjedd.

Habak løftet blikket, og kikket seg rundt. Da så han svært mange skadde og døde liggende på bakken, og nølte et øyeblikk.

- Vi følte at vi måtte hjelpe

- Der og da bestemte jeg og flere av mine kollegaer oss for å legge bort kameraene. Vi følte at vi måtte hjelpe de mange skadde, sier Abd Alkader Habak til CNNs reporter.

Det første barnet han så ligge ved siden av seg, var allerede dødt. Han løp mot et annet barn. Noen ropte til ham at det var nytteløst - at barnet allerede var dødt. Men Habak gikk fram til gutten, og fant ut at han fortsatt pustet.

- Jeg tok opp barnet og løp for å komme i sikkerhet. Gutten holdt meg i hånden, og han åpnet øynene og så på meg, sier fotografen.

Habak filmet med kameraet i hånden mens han løp langs veien. Flere bilder ble tatt av ham mens han bar på den lille gutten.

- Jeg vet ikke hva som skjedde med gutten, men jeg la ham i en ambulanse, og de tok ham med til et av sykehusene i det opprørskontrollerte området.

Bildet går verden rundt

Bildet av Habak som løper mot ambulansen med den lille gutten i armene, går nå verden rundt, og er tatt av fotografen Muhammad Alrageb.

Videoen kan du se øverst i saken.

Han forteller at også han var med på å redde noen av de skadde menneskene som lå på bakken, men så bestemte han seg for å begynne å fotografere igjen.

- Jeg ville fange alt med kamera for å dokumentere hva som skjedde, slik at noen kan holdes ansvarlig for grusomhetene. Jeg var også stolt over at det var en journalist som var med på å redde liv, sier Alrageb til CNN.

Minst 126 personer ble drept av bomben som rammet busser med evakuerte innbyggere fra to regimevennlige byer i Syria. Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights melder at 68 av de døde var barn.

En selvmordsbomber skal ha stått bak angrepet. Bilen med bomben kjørte ifølge et vitne tett opptil bussene før den eksploderte.

– En bil delte ut potetgull. Barna begynte å løpe etter den. Så eksploderte den, sier en sivilperson som var blant de evakuerte, til ZamanEnglish News, ifølge BBC.

Spent politisk klima

Angrepet i Aleppo kommer som en av mange grusomheter i rekken i den syriske borgerkrigen. Gassangrepet i den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen i begynnelsen av april, har ført til et spent internasjonalt politisk klima.

USA og flere vestlige land anklaget syriske regjeringsstyrker for å ha brukt strids- eller nervegass under angrepet som drepte 87 i Idlib, mens Russland og Putin har sådd tvil om angrepet overhodet fant sted, og om hvorvidt kjemiske våpen ble brukt.

Nye samtaler

Utsendinger fra USA og Russland møtes senere i måneden for å diskutere krigen i Syria, sammen med FNs spesialutsending til landet, Staffan de Mistura.

Møtet skal etter planen finne sted i Genève 24. april, på initiativ fra Russland, melder det statlige russiske nyhetsbyrået TASS.