Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi betaler aldri løsepenger

Dag Horntvedt i Leger uten grenser har vært involvert i forhandlinger med kidnappere flere ganger.

FORHANDLER: Dag Horntvedt. Foto: Leger uten grenser
FORHANDLER: Dag Horntvedt. Foto: Leger uten grenser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag ble den norske journalisten Pål Refsdal (46) løslatt etter en uke i fangenskap i Kunar-provinsen i Afghanistan.

Han ble løslatt etter omfattende innsats fra blant annet norske myndigheter.

Dag Horntvedt, programsjef i Leger uten grenser, har vært involvert i forhandlingene i forbindelse med flere kidnappingssituasjoner. De har alle gått bra.

Han var seinest involvert i forhandlingene da en belgisk lege og en hollandsk sykepleier fra organisasjonen ble kidnappet i Somalia i april i år.

Det lokale eldrerådet i landsbyen Refsdal ble kidnappet i skal ha vært involvert i arbeidet med å få ham løslatt.

Horntvedts erfaringer er at kontakt med lokalsamfunnet er avgjørende for at kidnappingssaker skal ende med et positivt utfall.

- I områder som er så konfliktfylte at dette er en risiko er det helt avgjørende for oss å ha et godt samarbeid med sentrale krefter, og på forhånd ha skapt en forståelse for at vi er der som en nøytral part som er der kun for å hjelpe, sier Horntvedt til Dagbladet.

Kidnapperne i Kunar krevde ifølge flere rapporter 500 000 dollar, omtrent 2,8 millioner kroner, for å sette fri Pål Refsdal. Leger uten grenser betaler aldri løsepenger, men prøver å løse sakene på annet vis.

- Et av problemene med løsepenger er at man setter en pris på et menneskes hode, sier Horntvedt.

Horntvedt mener det var klokt å ikke skrive om kidnappingen i Afghanistan før den var løst.

- Vi er glade for at media i Norge har sett at det tjener saken best å holde en lav profil under en kidnapping. Erfaringsmessig vet vi at det vil gjøre det lettere å få frigjort folk hvis sakene ikke omtales, og vi håper norsk presse ikke vil gjøre en forskjell på journalister og nøytrale nødhjelpsarbeidere, sier han.
Et av problemene med løsepenger er at man setter en pris på et menneskes hode

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media