- Vi betaler ikke

- Kreditorene må ha forståelse for at det er enda farligere at et helt folk dør av sult, repliserte Argentinas nye president da han fikk reaksjoner på at landet innstiller betaling av utenlandsgjelda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Kreditorene må ha forståelse for at det er enda farligere at et helt folk dør av sult, repliserte Argentinas nye president da han fikk reaksjoner på at landet innstiller betaling av utenlandsgjelda.

Adolfo Rodriguez Saa forkynte også at politikerlønningene skal kuttes, og tjenestebiler inndras.

Peronisten Rodriguez Saa ble tatt i ed som Argentinas nye president søndag. Han sitter nå med ansvaret for en gigantisk utenlandsgjeld.

En svært energisk ny president orienterte søndag om den økonomiske politikken regjeringen hans vil følge. Hovedtrekkene var kjent fra før: Avbetalingene av utenlandsgjelden avbrytes for en stund, og pesoen beholder sin posisjon i forhold til dollar.

Rodriguez Saa opplyste senere til nyhetsbyrået Reuters at Argentina heller ikke vil betale renter på utenlandsgjelden. Det internasjonale pengefondet (IMF) nektet søndag å kommentere avgjørelsen

Lønnstak og bilsalg

Den 54 år gamle tidligere provinsguvernøren høstet rungende applaus i en samlet kongress da han satte et tak på knapt 30.000 kroner på sin egen månedslønn som president, et tak som skal gjelde samtlige politikere og funksjonærer i regjeringen og offentlig sektor.

Politikernes lønninger og økonomiske privilegier har stått i sentrum for de folkelige protestene som førte til president Fernando de la Ruas avgang i forrige uke. I sin første tale til nasjonen varslet Rodriguez Saa også en sterk innstramming i politikerutgiftene, som eksempel nevnte han at samtlige av tjenestebilene som de folkevalgte i dag bruker, skal selges. Det samme skal presidentflyet.

Devaluering senere

Selv om regjeringen foreløpig ikke vil devaluere pesoen, er det svært sannsynlig at det blir aktuelt litt lenger fram i tid, når den sosiale og politiske stabiliteten er gjenopprettet. De fleste analytikere og representanter for det peronistiske partiet har gang på gang erklært at Argentina må ha en «virkelighetsforankret» valutapolitikk.

Pesoens binding til den amerikanske dollaren stanset en stupende inflasjon i Argentina for 13 år siden, men samtidig ble landets konkurranseevne svekket, og veien lå åpen for krisen som har utviklet seg i årene etterpå.

Ti millioner argentinere er arbeidsløse. Rodriguez Saa lovet søndag å skape en million nye arbeidsplasser, blant annet ved storsatsing på skogsindustri og opprustning av veinettet.

I planene hans er det også med en tredje valuta - «argentinos» - som etter hvert skal erstatte både pesoen og den amerikanske dollaren, som i dag er godkjente valutaer i landet. Den nye valutaen skal ifølge analytikerne være starten på «en regulert og myk devaluering».

Populær

- En ny dialog må innledes med långiverne. De må ta sitt ansvar for å ha lånt ut store summer til skyhøye renter, sa Rodriguez Saa.

Argentinernes nye president er 54 år gammel, han er gift, har fem barn og er advokat. Han har vært guvernør i San L uis-provinsen i 18 år, så lenge har ingen guvernør sittet i jobben i Argentina noen gang. San Luis er den eneste provinsen i landet som i dag ikke har et underskudd i budsjettet.

Han er svært populær og har aldri lagt skjul på sine presidentambisjoner.

Men - karrieren har ikke vært fri for anklager om korrupsjon og skandaler. For to år siden ble han utsatt for pengeutpressingsforsøk etter at han ble oppdaget med en elskerinne på et motell. Hele den argentinske pressen skrev om saken, og et par mistenkte ble pågrepet av politiet. En opinionsundersøkelse viste senere at hendelsen ikke hadde skadet hans popularitet hos velgerne.

Rodriguez Saa skal lede Argentina fram til 3. mars, da det skal holdes nytt presidentvalg.

(NTB-Juan Diego Spoerer)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer