FORESLÅR TAK: Staten krever inn mer bompenger i Norge enn noen gang. Nå vil Senterpartiet sette et tak på bompengeandelen. Foto: NTB Scanpix
FORESLÅR TAK: Staten krever inn mer bompenger i Norge enn noen gang. Nå vil Senterpartiet sette et tak på bompengeandelen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bompenger

Vi betaler mer bompenger enn noen gang. Sp vil ha bompengetak

Staten bør ikke ta inn mer i bompenger enn det som blir gjort nå, mener Senterpartiet, som foreslår å sette et tak på bompengeandelen.

«Stortinget ber regjeringen sørge for at bompengeandelen ikke øker ytterligere i denne regjeringsperioden», lyder forslaget, som Senterpartiet legger fram i Stortinget onsdag.

- Det har aldri blitt krevd inn mer bompenger i Norge enn nå, påpeker Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum overfor NTB.

I fjor ble det krevd inn 10,7 milliarder kroner, og i år antas summen å øke til over 11 milliarder kroner.

Vedum viser til at Frp-leder og finansminister Siv Jensen lovet at det skulle bli gratis å passere bomstasjonene da hun var i opposisjon, men i stedet har altså andelen bare økt. Han kommer med en utfordring til Frp:

- De får være med på å stemme for forslaget så det blir gitt et signal til regjeringen at de ikke kan øke bompengeandelen enda mer.

Sp-lederen peker på at bompengeøkningene har skjedd samtidig som skattefradraget for pendlere har blitt kuttet.

- Det er blitt dyrere for dem som er avhengig av å pendle for å komme seg på jobb hver dag, sier Vedum.

I regjeringsplattformen heter det at regjeringen vil innføre et skattefradrag for bompenger, men Vedum tror ikke det vil monne. Han synes det er rart å først kutte pendlerfradraget, og så innføre et nytt fradrag for bompenger.

- Det blir som å ta en hundrelapp og gi en femmer tilbake, og så framstille det som en stor seier, sier han.