- Vi beundrer deg!

Mette-Marit Tjessem Høiby er samboer med Norges mest populære mann. Nå erobrer også hun store deler av kongeriket. Bare eks-statsminister Kjell Magne Bondevik er mer populær i MMI og Dagbladets undersøkelse. Kjente medsøstre som Aqua-Lene og Celina Midelfart scorer lavest av alle på lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter at forlovelsen ble kunngjort slo Dagbladet fast - på bakgrunn av en MMI-undersøkelse - at kronprins Haakon var Norges mest populære mann. Nå viser det seg at også hans kjæreste tar Norge med storm.

Bare Kjell Magne Bondevik beundres mer ifølge undersøkelsen. K jente næringslivstopper som Kjell Inge Røkke og Jens P. Heyerdahl er passert.

Informasjonsrådgivere Dagbladet har snakket med, er ikke overrasket over Mette-Marits gode resultater.

Askepott

De tror sørlandsjenta scorer høyt på at hun har vært seg selv gjennom hele prosessen. I tillegg slår pressekonferansen og forlovelsen positivt inn.

- Folk lar seg rive med av Askepott-historien og den kongelige romanse. Nå tror jeg også at folket har latt seg berolige i forhold til alle ryktene som har svirret. Folk tenker: det gikk bra til slutt, og hun ble møtt av en enorm goodwill. Men varig beundring oppnår hun bare gjennom planmessig hardt arbeid og en bevissthet rundt sin egen image, sier informasjonsrådgiver Martin Apenes i Geelmuyden.Kiese til Dagbladet.

Beundres av kvinner

Også lederen for Norske informasjonsrådgivere, Ole Christian Apeland i Apeland Informasjon, tror folk lar seg sjarmere av den kongelige romansen.

- Mette-Marit er åpenbart populær. Spesielt blant kvinner, som i større grad enn menn velger sine forbilder ut ifra verdistandpunkt, sier Apeland.

Det er spesielt kvinnene som beundrer Mette-Marit. Sørlandsjenta er dessuten den mest populære av alle de ti personene blant de aller yngste. Hele 43 prosent av dem mellom 17 og 24 år beundrer Mette-Marit.

Det er gode nyheter for vårt nye kronprinspar, som er opptatt av å være kongelige for sin egen generasjon.

Litt overraskende er det at kronprins Haakons kjæreste beundres mest av de som støtter Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

Over 35 prosent av KrF-velgerne svarer at de beundrer Mette-Marit. Nesten halvparten av Sp-sympatisører det samme.

Mest skeptiske er de som støtter Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet.

Fire forhold

Psykologiprofessor Per Schioldborg ved Universitetet i Oslo mener fire forhold avgjør om vi beundrer en person:

  • Det å se opp til noen og være betatt av deres væremåte. Faktorer som spiller inn her er personens framstillingsevne, intelligens og karisma.
  • Egenskaper vi tillegger personen. Vi karakteriserer gjerne mennesker etter i hvilken grad de er åpne, vennlige, ansvarlige, stabile eller intelligente.
  • Kjønnsperspektivet. Forskjellen mellom kvinnelige og mannlige verdier.
  • Vi beundrer mennesker som likner på oss selv.

Gode egenskaper

- Kronprinsen har gjennom sin opptreden vist at han har et sett av egenskaper som både menn og kvinner liker. Når det gjelder Mette-Marit, synes jeg sammenlikningsgrunnlaget er utilstrekkelig på kvinnesiden, men sammenliknet med mennene i undersøkelsen er resultatet meget positivt for en ung og «ny» kvinne på arenaen, sier Schioldborg.

Slottet kommenterer aldri meningsmålinger, men det blir understreket overfor Dagbladet at undersøkelsene blir grundig debattert i kongefamilien.

NORGES MEST POPULÆRE: Mette-Marit beundres av 31 prosent, her under fotoseansen i forbindelse med forlovelsen med Kronprins Haakon.