- Vi bidrar ikke vesentlig til å bygge samfunnet

Vi gjør ingen nytte for oss militært i Afghanistan, mener avgått admiral Jan Reksten.

KRITISK: Avgått admiral Jan Reksten med skarp kritikk av Norges tilstedeværelse i Afghanistan. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
KRITISK: Avgått admiral Jan Reksten med skarp kritikk av Norges tilstedeværelse i Afghanistan. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norges militære nærvær i Afghanistan bidrar ikke til å bygge opp det krigsherjede landet, sier admiral Jan Reksten som de siste årene har vært leder for Forsvarets fellesoperative hovedkvarter.

Reksten hadde fredag sin siste dag på jobben og mener Norge kunne ha bidratt mer til fred og gjenoppbygging ved å bruke ressursene på en annen måte i Afghanistan.

Norge har i dag rundt 400 soldater i Afghanistan, de fleste stasjonert i den relativt rolige Faryab-provinsen nordøst i landet.

Afghanistan begynte som et rent militært oppdrag, men ting har ikke gått som planlagt. Nå er situasjonen verre enn på lenge, sier Reksten til TV 2.

Burde vært omvendt

- Skal vi løse Afghanistan-problemet, og det er veldig vanskelig, så må i alle fall den sivile innsatsen økes betydelig. I dag har vi en situasjon i Faryab der vi har 400 militære og en håndfull sivile, under ti. Det burde nesten ha vært omvendt, sier Reksten.

Den avgåtte admiralen ser med bekymring på utviklingen i Afghanistan, der Taliban er på kraftig frammarsj, sju år etter at de ble styrtet av en USA-ledet styrke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer