KRITISK: Avgått admiral Jan Reksten med skarp kritikk av Norges tilstedeværelse i Afghanistan. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
KRITISK: Avgått admiral Jan Reksten med skarp kritikk av Norges tilstedeværelse i Afghanistan. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer

- Vi bidrar ikke vesentlig til å bygge samfunnet

Vi gjør ingen nytte for oss militært i Afghanistan, mener avgått admiral Jan Reksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges militære nærvær i Afghanistan bidrar ikke til å bygge opp det krigsherjede landet, sier admiral Jan Reksten som de siste årene har vært leder for Forsvarets fellesoperative hovedkvarter.


Reksten hadde fredag sin siste dag på jobben og mener Norge kunne ha bidratt mer til fred og gjenoppbygging ved å bruke ressursene på en annen måte i Afghanistan.


Norge har i dag rundt 400 soldater i Afghanistan, de fleste stasjonert i den relativt rolige Faryab-provinsen nordøst i landet.

Afghanistan begynte som et rent militært oppdrag, men ting har ikke gått som planlagt. Nå er situasjonen verre enn på lenge, sier Reksten til TV 2.


Burde vært omvendt


- Skal vi løse Afghanistan-problemet, og det er veldig vanskelig, så må i alle fall den sivile innsatsen økes betydelig. I dag har vi en situasjon i Faryab der vi har 400 militære og en håndfull sivile, under ti. Det burde nesten ha vært omvendt, sier Reksten.


Den avgåtte admiralen ser med bekymring på utviklingen i Afghanistan, der Taliban er på kraftig frammarsj, sju år etter at de ble styrtet av en USA-ledet styrke.


USA og NATO har i dag 70.000 soldater i Afghanistan, og president Barack Obama har varslet militær opptrapping i landet. Reksten tror ikke at det er veien å gå.


- Det som er mitt tankekors i Afghanistan er at vi militære ikke bidrar vesentlig til å bygge opp samfunnet, sier han.


Splittet


Regjeringen er splittet i synet på Norges innsats i Afghanistan. SV vil hente soldatene hjem, men Ap sier nei.


- Selv om politikken for denne perioden ligger fast, så må kortene legges på nytt i neste periode. Da mener vi at det er nødvendig å trekke de norske styrkene ut, fordi den opptrappingen av NATOs krigføring som nå skjer, fører ikke til fred men bare til mer krig i Afghanistan, sier SVs stortingsrepresentant Heikki Holmås til TV 2.


Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ikke enig.


- Det er ikke planlagt noen betydelige endringer i det norske nærværet, sier Støre. (NTB)

STYRKER SIN POSISJON: Taliban, her ved kommandør Abdul Shafiq (30) styrker sin posisjon i Afghanistan. Foto: Marai Shah/AFP/Scanpix
STYRKER SIN POSISJON: Taliban, her ved kommandør Abdul Shafiq (30) styrker sin posisjon i Afghanistan. Foto: Marai Shah/AFP/Scanpix Vis mer