Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi bidrar med vårt

Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet mener at det ikke har vært drastiske kutt i norsk hjelp til Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En må huske på at 1999 var et veldig spesielt år med store akutte humanitære behov. Norge reagerte raskt og ga i alt 743 millioner kroner i ekstraordinære bevilgninger på Balkan. Av det gikk 341 millioner til prosjekter i Kosovo. Det er mye penger, sier Johansen.

- I år ble 131 millioner kroner øremerket til Kosovo av i alt 843 millioner for Sørøst-Europa, pluss 70 millioner til FNs regionale appeller. Situasjonen på Balkan må ses i sammenheng, påpeker Johansen.

Fleksibilitet

Han er ikke enig i at regjeringen har kuttet bevilgningene til de største hjelpeorganisasjonene og redusert hjelpen drastisk i år, slik Dagbladet skrev i går.

- Norge ønsker å opprettholde en fleksibilitet. Dette er kraftig satsing av et land som Norge. Vi bidrar med vårt. Dessuten er ikke de humanitære behovene like prekære. Det er også en viktig prosess nå å ikke føre til total bistandsavhengighet, men stimulere til egne investeringer, sier Johansen.

- Men det er likevel drastiske kutt?

- Vi må være forberedt på ekstraordinære situasjoner. Det er for eksempel ustabilt i Makedonia, sier han.

Han mener Norge må kunne gå inn med krafttak når det er nødvendig og ikke holde et enormt volum på hjelp et sted mens det er skrikende behov mange andre steder.

KFOR

- Det er mulig Norge skal overta ledelsen i KFOR. Bør vi ikke ha en klarere politikk i Kosovo?

- Jeg skjønner ikke hva Dagbladet mener med det. Vi gjør en betydelig innsats i KFOR og holder et meget høyt internasjonalt nivå på hjelp. Det er ingen uklar holdning. Vi gir penger, fortsetter å støtte frivillige organisasjoner og er til stede med norske soldater. Målet er en fredelig sameksistens mellom etniske grupper, sier Raymond Johansen.

Han vil ikke kommentere om Norge får KFOR-ledelsen eller hvor mye det vil koste. Forskjellige kilder anslår det til et tresifret millionbeløp. Da må Stortinget vedta ekstrabevilgninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media