Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ble bedt om å lage hull som de kunne kaste likene våre i

Hun var 12 år under folkemordet i Rwanda, og hun husker den folkemordtiltalte godt.

FOLKEMORD: Sadi Bugingo, her sammen med forsvareren Harald Stabell, er tiltalt for medvirkning til drapet på anslagsvis 2000 personer i Rwanda i 1994. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FOLKEMORD: Sadi Bugingo, her sammen med forsvareren Harald Stabell, er tiltalt for medvirkning til drapet på anslagsvis 2000 personer i Rwanda i 1994. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne fra Kibungo, samme by som folkemordtiltalte Sadi Bugingo er fra, er ett av vitnene som har reist fra Rwanda for å fortelle om sine opplevelser før og under folkemordet.

- Før folkemordet var vi mye redd. De pleide å angripe familier, sier hun, som var 12 år da folkemordet skjedde.

Under folkemordet søkte hun og familien tilflukt ved kommunehuset i Birenga, der en av massakrene som Bugingo er tiltalt for skjedde. 

Omringet Ifølge tiltalen var det rundt 1000 personer i kommunehuset da massakren skjedde. 30-åringen forteller at klokka var rundt 15.

- De kom inn og sa at vi ikke hadde lov til å være der, og at vi måtte komme oss ut, forklarer hun.

30-åringens stemme blir svakere, og hun tørker tårer flere ganger under forklaringen.

- Interahamwe hadde omringet kommunehuset, men det visste vi ikke da, forklarer hun.

- Da vi sto utenfor var det noen som ikke hadde kommet seg ut. Det var da vi hørte de første håndgranaene, sier hun. 

- Slaktet folk Hun så at folk begynte å løpe, og da begynte Interahamwe-militsen å slakte ned folk. 

Hun forklarer at hun deretter løp inn i et hus som lå like ved kommunehuset, og at det var om lag 50 personer som hadde søkt tilflukt der. 

TILTALT: Sadi Bugingo følger rettssaken med hjelp fra tolker, som oversetter fra norsk til kinyarwanda. TEGNING: FEDOR SAPEGIN
TILTALT: Sadi Bugingo følger rettssaken med hjelp fra tolker, som oversetter fra norsk til kinyarwanda. TEGNING: FEDOR SAPEGIN Vis mer

- De banket på døra, men vi nektet å åpne. Da knuste de et vindu og viste oss en håndgranat, og så sa en, som er hutu, at han skulle åpne døra for dem, forklarer hun. 

Da kom mange fra Interahamwe-gruppen inn i huset, forteller hun. 

- De tok med meg og min fetter ut, og så drepte de min fetter med en gang. Så fikk en mann meg til å legge meg oppå liket hans, og han sa «Vi vil aldri se arroganse fra tutsier».

- Så Bugingo Med hjelp fra en bekjent klarte hun etter hvert å gjemme seg bak huset. 

- Jeg så Bugingo da jeg kom ut av huset. Han sto i en gruppe med flere fra Interahamwe. Men jeg så aldri han drepe noen, forklarer hun.

Klokka 17 var nesten alle drept, forklarer hun.

Tidligere hadde medlemmer av Interahamwe vært tilstede og fått tutsiene, som hadde søkt tilflukt ved kommunehuset, til å grave huler, som de sa at skulle være toaletter, forteller hun.

- Det var først etterpå at vi skjønte at det var for at de skulle legge likene våre der

Bugingo selv nekter for å ha vært tilstede, og han nekter også at han var med på å planlegge eller utføre folkemordet.

Nabo «De omringet området, angrep og drepte internt fordrevne personer, blant annet ved bruk av skytevåpen, håndgranater, macheter, klubber og stokker», står det i tiltalen. Anslagsvis 1000 personer ble drept.

30-åringen kjenner Bugingo som en nabo, hennes familie leide hus av Bugingos bror under folkemordet.

Bugingo og hans forsvarere hadde ikke noen kommentarer eller spørsmål til hennes forklaring.

Bugingo er tiltalt for å ha medvirket tildrapet på anslagsvis 2000 personer i april 1994, fordelt på tre punkter i tiltalen. Massakren ved kommunehuset i Birenga er en av punktene.

Bugingo har forklart at han hørte oppfordringer til å drepe tutsier på radiokanalen RTLM under folkemordet. Han har fortalt at han flere ganger ble truet, og måtte betale for å redde tutsier, blant annet sin egen kone.