SLAPP UT I GÅR: Jekaterina Samutsevitsj mener Putin hadde mye å si i behandlingen av feministkollektivet Pussy Riots medlemmer, som har sittet fengslet siden en demonstrasjon i februar. I går slapp hun selv ut av fengselet, etter at det ble klart at hun aldri hadde vært med på sangen om Putin. Foto: Scanpix
SLAPP UT I GÅR: Jekaterina Samutsevitsj mener Putin hadde mye å si i behandlingen av feministkollektivet Pussy Riots medlemmer, som har sittet fengslet siden en demonstrasjon i februar. I går slapp hun selv ut av fengselet, etter at det ble klart at hun aldri hadde vært med på sangen om Putin. Foto: ScanpixVis mer

- Vi ble behandlet som om vi hadde drept hundrevis av mennesker

Jekaterina Samutsevitsj (29) mener president Putin hadde mye å si i behandlingen av jentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pussy Riot-medlemmet som i går ble løslatt, Jekaterina Samutsevitsj, sier feministkollektivet ikke fikk følge med på hva som skjedde på utsiden av murene, hvor flere har vist sin støtte til jentene.

Samutsevitsj straff ble i går gjort betinget, da dommeren godtok at hun aldri var med på den musikalske anti-Putindemonstrasjonen i februar i år.

- Absurd I et intervju med Sky News sier Samutsevitsj at hun mener president Putin hadde mye å si i fengslingen av jentene.

- I vår sak mener jeg at ordren kom rett fra presidentens administrasjon. Putin påvirket helt klart mye av dommen. Det var et absurd teater der inne. Av en eller annen grunn bestemte myndighetene seg for å ta dette til et helt nytt nivå. Vi ble behandlet som om vi hadde drept hundrevis av mennesker, sier hun.

De to andre medlemmene av Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova (22) og Maria Alekhina (24), sang «Hellige jomfru, fjern Putin» i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva. Deretter ble de, sammen med Samutsevitsj, arrestert, fengslet og nektet kausjon. De ble også nektet kontakt med sine ektemenn, familie og venner. 

- Fikk ikke med oss det som skjedde Samutsevitsj forteller at ingen av gruppas medlemmer fikk med seg hva som skjedde på utsiden av murene, hvor flere har protestert mot frihetsberøvelsen som fant sted da jentene ble fengslet.

- I fengselet fikk vi ikke med oss mye av det som skjedde i resten av verden. Vi fikk ikke mye informasjon, og vi fikk ikke lov til å se videoer eller høre på lyd-opptak. Vi fikk ikke engang se Madonnas konsert, sier Samutsevitsj til Sky News.

- Slike folk møter man sjelden i vårt samfunn Blant andre Madonna og Myanmars demokrati-leder Aung San Suu Kyi har vist sin støtte til jentene, som de mener er utsatt for frihetsberøvelse.

- Jeg vil takke alle de kjente personene som støttet oss offentlig, og alle som støttet oss ved å sende oss brev og mat, sier Samutsevitsj.

29-åringen forteller videre at hun savner de andre jentene, som fortsatt sitter bak lås og slå for protesten.

- Mest av alt savner jeg jentene. De eneste gangene vi så hverandre og fikk snakket sammen var de gangene vi var på vei til retten. Det var de beste øyeblikkene for meg. Jeg møtte aldri noen som de i fengselet, og slike folk møter man sjelden i vårt samfunn, sier hun.

BAK MURENE: Nadezhda Tolokonnikova (22), Maria Alekhina (24) og Jekaterina Samutsevitsj (29) ble fengslet etter å ha demonstrert mot president Putin i februar i år. Nå har Samutsevich sluppet fri, og forteller i et intervju med Sky News at jentene ble behandlet som om de hadde drept hundrevis av mennesker. Foto: Scanpix
BAK MURENE: Nadezhda Tolokonnikova (22), Maria Alekhina (24) og Jekaterina Samutsevitsj (29) ble fengslet etter å ha demonstrert mot president Putin i februar i år. Nå har Samutsevich sluppet fri, og forteller i et intervju med Sky News at jentene ble behandlet som om de hadde drept hundrevis av mennesker. Foto: Scanpix Vis mer