UT: Callum McCliver (20) fra London er i klart undertall når han som urban og ung stemte for å melde Storbritannia ut av EU. Det samme gjelder Aileen Quinton, som er fra Nord-Irland, der folket isolert sa nei til å forlate EU. Resultatet ble likevel Brexit. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
UT: Callum McCliver (20) fra London er i klart undertall når han som urban og ung stemte for å melde Storbritannia ut av EU. Det samme gjelder Aileen Quinton, som er fra Nord-Irland, der folket isolert sa nei til å forlate EU. Resultatet ble likevel Brexit. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

- Vi ble behandlet som ytterliggående gærninger. Nå er gærningene i flertall

Enkelte briter har viet livet sitt til å få landet ut av EU. Nå er oppdraget fullført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Når ut-tilhengerne i kampanjen Leave.eu forlot valgvakene i lokalene i sentrale London grytidlig i går satt lukta av en hard og lykkelig fest fortsatt igjen.

De strømmet ut i gatene, og lederen i det euroskeptiske høyrepopulistiske Uavhengighetspartiet (UKIP) Nigel Farage var den første som fikk erklære seier og det han kaller Storbritannias nye uavhengighetsdag.

Med smørblide glis sto ut-tilhengerne klare i London-sola med Vote Leave-plakater og unionsflagget Union Jack - kanskje før de i det hele tatt innså at den tradisjonsrike britiske unionen kan være historie fordi de stemte som de gjorde.

EN NY START: Ut-tilhengere har allerede begynt å erklære 23. juni som en ny uavhengighetsdag for Storbritannia. Her feirer en ut-tilhenger utenfor det britiske parlamentet i London. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
EN NY START: Ut-tilhengere har allerede begynt å erklære 23. juni som en ny uavhengighetsdag for Storbritannia. Her feirer en ut-tilhenger utenfor det britiske parlamentet i London. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det var neppe det som sto i hodet på anti EU-bevegelsen i Storbritannia som i går tok sin desidert største seier noen sinne.

- De som var for å forlate EU ble behandlet som ytterliggående gærninger. Nå er gærningene i flertall, konstaterer Aileen Quinton overfor Dagbladet.

- Mer splittet

Nordiren er ikke medlem av UKIP, men stemte for å forlate EU. Det gjorde også 17 millioner briter med henne.

- Vi har nok vært mer splittet i dette spørsmålet enn noen kunne ane, sier hun.

- Dette er den beste dagen i livet mitt. Jeg føler lettelse, ettersom jeg trodde og var veldig bekymret for at vi kom til å bli. EU ville fortsatt å rulle over oss med pengesløsing og byråkrati, sier hun.

- Sjokkert på den beste måten

Ingen av de seks meningsmålingene som ble sluppet dagen før folkeavstemningen viste flertall for Brexit. Ekspertene kaller det helbom, og «alle» hadde satt pengene på videre EU-medlemskap. I stedet ble det seier for å melde seg ut, 52 mot 48 prosent.

Mot EU Tyrbring-Gjedde var fornøyd med utfallet av Brexit. Spesielt det at folket fikk bestemme, og at demokratiet avgjorde. Vis mer

- Jeg er sjokkert på den aller beste måten. Jeg ville ljugd om jeg sa jeg trodde dette på valgdagen, sier 20-åringen Callum McCliver fra London.

- Alle mine venner stemte for å bli. Vi har forskjellig ideologi. Jeg mener vi må komme sammen og handle fritt uten å lage regler for hverandre. De ser på det som fredfullt, men det er det ikke, mener han.

Og nettopp hans generasjon er de mest EU-vennlige i Storbritannia. Ifølge YouGovs måling fra valgdagen ønsket 72 prosent av dem mellom 18-24 å bli i EU. Men det var de som tapte da stemmene til slutt var talt opp.

FARVEL EU: EU-motstanderne sier de hater EU, men elsker Europa. Hvordan forholdet deres med resten av Europa nå blir, er det ingen som kan vite. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FARVEL EU: EU-motstanderne sier de hater EU, men elsker Europa. Hvordan forholdet deres med resten av Europa nå blir, er det ingen som kan vite. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Kan få meg ordentlig jobb

For andre har kampen mot EU vært et livsprosjekt som nå er fullført. Blant dem er leder for UKIP i Wales, Nathan Gill. Han har sittet tolv år for partiet i Europaparlamentet.

- Jeg gleder meg til å ta pensjonen og gi opp den jobben. Vi i UKIP som er folkevalgte til Europa har alltid forsøkt å kvitte oss med jobbene våre, det er fantastisk at vi har klart det. Nå kan jeg endelig få meg en ordentlig jobb, sier han til Dagbladet.

- Jeg måtte tro på at vi kunne vinne. Hvorfor skulle jeg ellers dedikere all denne tida til det jeg mener er det viktigste vi har, nemlig folket og landet vårt? Det er det jeg har i tolv år og Nigel Farage i snart 25. Vi har stått opp mot EU når land som Norge, Island og Sveits har sagt de ikke ville være en del av det, sier han.

Retter blikket framover

ANKLAGER: Peter Harris, Paul Oakden og Roger Gravett har alle vært del av kampanjen som er blitt anklaget for rasisme og fremmedfrykt. - Vi er blitt vant til de anklagene, men det gir ikke mening. Gjør det 17 millioner til rasister over natta? Det er ikke rasistisk å sette sitt eget land først, sier Gravett. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ANKLAGER: Peter Harris, Paul Oakden og Roger Gravett har alle vært del av kampanjen som er blitt anklaget for rasisme og fremmedfrykt. - Vi er blitt vant til de anklagene, men det gir ikke mening. Gjør det 17 millioner til rasister over natta? Det er ikke rasistisk å sette sitt eget land først, sier Gravett. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Hva som skjer med Storbritannia nå er ikke lett å si. Statsminister David Cameron sa han ville la sin etterfølger undertegne EUs artikkel 50 - som utløser utmelding. Etter dette er gjort, er fristen for å forhandle en ny avtale to år.

Ingen vet hvordan Storbritiannia ser ut når den tid kommer.

- Vi skal kose oss hvert minutt med å vise tvilerne at Storbritannia kan klare seg utenfor EU. Jeg tror ikke engang Nigel (Farage, journ. anm.) har hatt sjans til å tenke på hvordan landet skal bli, sier UKIP-sjef i London Roger Gravett til Dagbladet.

Ferdig som statsminister: David Cameron ser ikke lenger på seg selv som rett mann for Storbritannia. Det kom fram etter Brexit resultatet. Vis mer