- Vi ble for utydelig

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har fått en tøff start i regjering. I dag oppsummerer han det første halvåret.

OPPSUMMERTE: Pressekonferanse med partileder Kjell Ingolf Ropstad (midten), nestleder Olaug V. Bollestad og parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan.
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
OPPSUMMERTE: Pressekonferanse med partileder Kjell Ingolf Ropstad (midten), nestleder Olaug V. Bollestad og parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpixVis mer

I går var det statsminister Erna Solberg som oppsummerte halvåret. Iskrem og jordbær i hagen av statsministerboligen til tross: Solberg innrømmet at det har vært tøffe diskusjoner internt, og at det ikke står så bra til for noen av de fire regjeringspartiene på meningsmålingene.

Det gjelder ikke minst KrF.

Kjell Ingolf Ropstad tok over et parti splittet av det opprivende retningsvalget. Han ble formelt valgt som partileder i april- tre måneder etter at KrF ble en del av Solberg-regjeringen.

Da lå KrF på kriselave 3,5 på gjennomsnittet av meningsmålingene hos Poll of polls. Det har ikke lyktes ham å snu skuta, snarere tvert imot.

Målingene i juni plasserer KrF på 3,3 i gjennomsnitt.

- Store endringer

I dag er det Kjell Ingolf Ropstad som skal oppsummere hvordan det første halvåret i regjering har vært. Han peker på de mange endringene partiet har vært gjennom:

- Det siste halvåret har vi hatt tre partiledere, vi har gått i regjering, vi har fått tre nye statsråder og i dag også ny generalsekretær. Det har vært store endringer for KrF, men vi har også fått store gjennomslag, sier Ropstad.

Han ramset opp fram fritidskort, gjennomslag innen landbrukspolitikken samt at det er sikret finansiering til vedlikehold av kirker gjennom å avklare eierskapet til Opplysningsvesenets fond. Fosterreduksjon og bioteknologi pekte Ropstad på spesielt:

- Dette ville vi ikke fått til uten å sitte i regjering. Vi skal være positive, men etikken skal være førende, sier han.

- Større potensial

Ifølge Ropstad er det spesielt KrFs familiepoltikk, der de blant annet har fått gjennom økt barnetrygd at det er vekstpotsensial.

- Det er saker jeg ser sikker på har mye potensiale enn den oppslutningen vi har i dag, sier Ropstad, før han ga ordet til nesteleder og landbruksminister Olaug Bollestad.

- Jeg har søkt vårherre om å få en time ekstra. Det har vært et travelt halvår, åpnet Bollestad som røpet at hun hadde fått avslag på søknaden

Hun viste også til mange gjennomslag, som gradering av pleiepenger.

- Den er jeg kanonstolt av, og derfor tenker jeg KrF trengs i Norge. Vi skal bygge samfunnet nedenfra og opp, sier hun.

- Vi var for utydelig

På pressekonferansen fikk Ropstad spørsmål om velgerne møter et nytt parti, etter de store endringene i partiet, der mange sentrale politikere er byttet ut.

- Som du hørte av gjennomgangen her, er det gjenkjennelig KrF politikk. Det vi gjorde i fjor vår og høst var å spikre et politisk prosjekt i partiet, det ligger til grunn. Heldigvis er de aller fleste med videre, noen har sagt at de ikke vil, det er leit. Men jeg tror velgerne vil merke et gjenkjennelig KrF, sa han.

Han mener det ikke var bedre før veivelget, og trakk fram et svak valgresultat ved forrige stortingsvalg.

- Vi var for utydelige. Velgerne var ikke sikre på hva de fikk med KrF ved valget i 2017. Vi ønsket å ta et veivalg, sa Ropstad .

Olaug Bollestad følger opp dette.

- Vi hadde ikke gode målinger før vi gikk i regjering helle. Vi fikk ikke noen uttelling av å sitte i vippeposisjon. Derfor ville vi ta et valg.