- Vi ble forrådt av OSSE

OBRANCA (Dagbladet): - Vi ble forrådt av OSSE. Folk i landsbyen Obranca er oppgitt over fredsobservatørene i Kosovo. De sa det var trygt å flytte tilbake, men dagen etter startet serberne skytingen igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SJEKKPUNKT: Albanske frigjøringssoldater fra UCK sjekker folk som kommer tilbake for å se etter husene sine for første gang siden det serbiske angrepet.

- DETTE ER VÅRT LAND: Ismet Jashari tramper i bakken for å understreke sitt poeng.

Det var her og i nabolandsbyen Lapostica serberne gikk til angrep med over 100 armerte kjøretøyer julaften. To dager etter, lørdag, fikk folk beskjed av OSSE om at det var trygt å vende tilbake, fordi de hadde gjort en avtale med serberne. Søndag startet kuleregnet på nytt. - Hvem er egentlig OSSE? De stolte på serbernes ord da de sa at de ikke skulle skyte mer. Så dumme er ikke vi, så det var nesten ingen som hadde flyttet tilbake til husene sine her i landsbyen. Og takk for det, sier Ismet Jashari, den eneste som vil snakke med Dagbladet under fullt navn. - OSSE betyr ingen ting, sier han. Og får nikkende bifall av naboene.

- DETTE ER VÅRT LAND: Ismet Jashari tramper i bakken for å understreke sitt poeng.

Makt mot Slobo

Når champagnen flyter som striest i kveld, overtar Norge formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. Organisasjonens 2000 observatører skal forsøke å hindre at albanere og serbere flyr i strupen på hverandre, men troverdigheten er ikke plagsomt stor, i hvert fall ikke i Obranca, der folk føler seg regelrett lurt. Ismet Jashari forklarer hvorfor. - Mot en mann som Slobodan Milosevic er det bare én ting som teller, og det er makt. Jeg har vanskelig for å se for meg en OSSE-operasjon som skal være effektiv uten at man kan presse serberne med militær makt. De eneste som kan gjøre noe her er NATO og USA, sier han. Det var først i går befolkningen i Obranca kom tilbake til husene sine. Da hadde serberne tidligere på dagen flyttet stillingen som hadde beskutt landsbyen med mitraljøse og granater siden julaften. En mann tidlig i 60-åra viser oss huset sitt. Han er fortvilet. - I 28 år har jeg jobbet i Tyskland og spart penger til dette huset. Søndag kom kulene og knuste nesten hvert eneste vindu, sier han. Han er heldigere enn mange som har fått husene sine mye mer ødelagt, men er likevel forbannet. De utbombete husene slipper ikke Dagbladet inn i. Det er for farlig.

Ingen nyttårsfeiring

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer