Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ble forrådt av OSSE

OBRANCA (Dagbladet): - Vi ble forrådt av OSSE. Folk i landsbyen Obranca er oppgitt over fredsobservatørene i Kosovo. De sa det var trygt å flytte tilbake, men dagen etter startet serberne skytingen igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SJEKKPUNKT: Albanske frigjøringssoldater fra UCK sjekker folk som kommer tilbake for å se etter husene sine for første gang siden det serbiske angrepet.


- DETTE ER VÅRT LAND: Ismet Jashari tramper i bakken for å understreke sitt poeng.

Det var her og i nabolandsbyen Lapostica serberne gikk til angrep med over 100 armerte kjøretøyer julaften. To dager etter, lørdag, fikk folk beskjed av OSSE om at det var trygt å vende tilbake, fordi de hadde gjort en avtale med serberne. Søndag startet kuleregnet på nytt.
- Hvem er egentlig OSSE? De stolte på serbernes ord da de sa at de ikke skulle skyte mer. Så dumme er ikke vi, så det var nesten ingen som hadde flyttet tilbake til husene sine her i landsbyen. Og takk for det, sier Ismet Jashari, den eneste som vil snakke med Dagbladet under fullt navn.
- OSSE betyr ingen ting, sier han. Og får nikkende bifall av naboene.


- DETTE ER VÅRT LAND: Ismet Jashari tramper i bakken for å understreke sitt poeng.

Makt mot Slobo


Når champagnen flyter som striest i kveld, overtar Norge formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. Organisasjonens 2000 observatører skal forsøke å hindre at albanere og serbere flyr i strupen på hverandre, men troverdigheten er ikke plagsomt stor, i hvert fall ikke i Obranca, der folk føler seg regelrett lurt. Ismet Jashari forklarer hvorfor.
- Mot en mann som Slobodan Milosevic er det bare én ting som teller, og det er makt. Jeg har vanskelig for å se for meg en OSSE-operasjon som skal være effektiv uten at man kan presse serberne med militær makt. De eneste som kan gjøre noe her er NATO og USA, sier han.
Det var først i går befolkningen i Obranca kom tilbake til husene sine. Da hadde serberne tidligere på dagen flyttet stillingen som hadde beskutt landsbyen med mitraljøse og granater siden julaften.
En mann tidlig i 60-åra viser oss huset sitt. Han er fortvilet.
- I 28 år har jeg jobbet i Tyskland og spart penger til dette huset. Søndag kom kulene og knuste nesten hvert eneste vindu, sier han.
Han er heldigere enn mange som har fått husene sine mye mer ødelagt, men er likevel forbannet. De utbombete husene slipper ikke Dagbladet inn i. Det er for farlig.

Ingen nyttårsfeiring


Ismet og kameratene er enige i at det ikke blir noen storslått nyttårsfeiring i Obranca i år.
- Det blir ingen nyttårsfeiring her i år. Vi kan ikke feire samtidig som vi begraver våre døde, sier Ismet. Han er opprørt og forbannet, og tramper hardt i bakken for å understreke dette poenget:
- Dette er vårt land. Vi kan ikke feire nyttår før Kosovo er fritt, sier han.
Frostdampen står ut av munnen hans. Det er snart kveld, og gradestokken vil krype ned mot 20 kalde minusgrader, slik den har gjort de siste dagene.
Ennå er ingen barn tilbake i Obranca, og her er bare noen få kvinner. Menneskene herfra holder til hos venner og slektninger, og ingen flyktninger sover ute i sprengkulda.
OSSEs pressekontor vil ikke kommentere det som skjedde i Obranca i romjula. En talsmann sier han verken kan bekrefte eller benekte at OSSE-folk skal ha sagt til innbyggerne at det var trygt å flytte tilbake.
Talsmannen sier at OSSE har en viss tillit, og at tilliten vokste i løpet av romjula, da OSSE-observatører under stor risiko tok seg av både sårede serbere og albanere under kampene i Obranca, og til slutt fikk en avtale mellom partene. Det førte til at gårsdagen var den tredje dagen uten skyting i området.
Tross dette har OSSE - med Norge i spissen - et stort arbeid å gjøre for å vinne partenes tillit i denne vanskelige krigen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling