Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjengs leie

- Vi ble ført bak lyset

Oslo kommune lovet å rydde opp i husleieøkningen for utviklingshemmede. Det har de ikke gjort.

IKKE RYDDET OPP: Vegard Kile har fått husleia nedjustert til opprinnelig nivå etter sjokkøkningen. Men mange andre har ikke fått det de opplevde å bli lovet av byrådet. Foto: John Terje Pedersen / Jørn H. Moen
IKKE RYDDET OPP: Vegard Kile har fått husleia nedjustert til opprinnelig nivå etter sjokkøkningen. Men mange andre har ikke fått det de opplevde å bli lovet av byrådet. Foto: John Terje Pedersen / Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Våre medlemmer er overkjørt. Vi trodde på byrådet. De virket så oppriktige, men vi ble ført bak lyset, sier Shahram Ariafar, fylkesleder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede, til Dagbladet.

I midten av februar fortalte Dagbladet i flere saker hvordan Oslo kommune siden 2016 hadde økt husleia på en rekke omsorgsboliger betraktelig. Det gikk så langt at et stort antall utviklingshemmede fikk betalingsproblemer, blant dem Vegard Kile, som ble truet med utkastelse.

To uker seinere gikk politikerne på talerstolen i rådhuset, en etter en, for å ta selvkritikk. Byrådsleder Raymond Johansen slo fast at hans eget forslag fra 2016 om å skru opp husleia var feil, og et samlet bystyre vedtok å fryse ordningen ut året, i påvente av en større utredning av dagens leieordning. Leia skulle justeres ned til opprinnelig nivå, og beboerne skulle få tilbake mellomlegget.

Slik gikk det imidlertid ikke.

Gjelder bare en liten andel

Det som ikke kom fram da byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) overfor Dagbladet varslet at bystyret kom til å gå inn for å rydde opp, var at dette ikke gjaldt beboere i samlokaliserte boliger. Det ble nevnt i selve forslaget sendt til representantene, men ikke under bystyremøtet. Minst 70 prosent av utviklingshemmede i Oslo bor i denne typen boliger, ifølge Ariafar.

Vegard Kile bor i en samlokalisert bolig, men familien bekrefter at han både har fått nedjustert leia til opprinnelig nivå, og fått tilbakebetalt mellomlegget. Men de aller fleste har fått nedjustert leia med 15 prosent, ikke hele økningen. De får heller ikke tilbakebetalt mellomlegget for hele perioden.

ANGRER: Eirik Lae Solberg (H) angrer på at han stolte på at byrådet ville rydde opp. Foto: Øistein Norum Monsen
ANGRER: Eirik Lae Solberg (H) angrer på at han stolte på at byrådet ville rydde opp. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Jeg angrer på at vi stolte på de byrådet. Vi trodde alle at dette kom i orden i februar, men forsikringene deres viste seg å ikke holde. Det kan vi ikke sitte stille og se på, sier Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i bystyret.

- Var dere ikke klar over hva dere stemte over i februar?

- Byrådet sendte oss forslaget dagen før det skulle behandles. Vi ble henvist til å lese den informasjonen vi fikk, og lytte til det som ble sagt fra talerstolen. Vi stolte på at de snakket sant.

På bakgrunn av dette fremmer han et forslag under onsdagens bystyremøte, på vegne av Høyre, Venstre, Frp og KrF, om at husleia for alle i kommunale boliger som i praksis hadde fritak for gjengs leie før opphevelsen i 2016, skal tilbakeføres til opprinnelig nivå, inkludert samlokaliserte boliger. Han ber også om at mellomlegget tilbakebetales for samtlige.

Vil ikke svare

Dagbladet kontaktet i forrige uke Tellevik Dahl for å klargjøre hva som har skjedd og hvilken stilling hun har til saken. Hun henviste videre til næringsbyråd Marthe Scharning Lund (Ap), som nå har ansvaret for iverksettelsen av byrådets vedtak.

Næringsbyråden ønsket ikke å besvare Dagbladets spørsmål. Årsaken til dette, er ifølge kommunikasjonsansvarlig at byrådet nå ser på disse sakene og løsninger for å innfri bystyrets intensjon.

Etter at denne saken ble publisert kommer hun imidlertid med følgende uttalelse:

- Det er viktig for meg å sørge for at de som skal ha den samme leien de hadde før 2017 får det. Jeg har stor forståelse for at flere mener de tilhører dem som omfattes denne ordningen.

Mangler oversikt

Til Nordre Aker Budstikke sier Tellevik Dahl at det ser ut til at Boligbygg har manglet oversikt over de kommunale boligene, og at flere kan ha vært «kodet feil».

Scharning Lund sier til Dagbladet at hun har bedt Boligbygg å vurdere om det er enkeltkontrakter som likner så mye på de som i dag får satt ned husleien til før 2017, at de også burde få dette.

- Det er en komplisert jobb, men jeg har som mål å komme tilbake til dette i forbindelse med revidert budsjett om kort tid.

Boligbygg har ikke hatt anledning til å svare på Dagbladets spørsmål siden forrige uke.

Tellevik Dahl fastholder imidlertid overfor Nordre Aker Budstikke at beboere i samlokaliserte boliger skal ha en reduksjon på 15 prosent, ikke mer. Husleia skal settes på bakgrunn av adresse, ikke diagnose, sier hun, selv om nær samtlige politikere som entret talerstolen i slutten av februar sa ettertrykkelig at ordningen ikke skal ramme dem med størst behov for hjelp.

Solberg er sterkt kritisk til Tellevik Dahls uttalelse.

- Oslo kommune bør ha regler som tydelig avklarer hvem som skal få unntak. Da kan det ikke være tvil om at den enkeltes situasjon og diagnose må tillegges stor vekt når disse beslutningene tas.

- Vi er ikke opptatt av en sosial politikk som bare følger din adresse som byrådet, vi vil ha en sosial politikk som bedrer livene til de som trenger det, legger fraksjonsleder Aina Stenersen (Frp) i helse- og sosialkomiteen til.

Brukerne ikke involvert

Når den store utredningen av kommunens leieordning skal være klar, er det ingen som vet. Solberg forteller at dette ble tatt opp i bystyret forrige uke. Da fikk de ingen svar på hva som var status.

I februar innrømmet bystyret at de hadde vært for dårlige til å informere og involvere brukerne. Dette skulle de endre på framover.

Ariafar kan imidlertid fortelle at forbundet ikke har fått ett eneste signal om at utredningen er i gang. Heller ikke har de fått noen invitasjon til å bidra med sitt perspektiv. Dagbladet har blant annet spurt næringsbyråden når utredningen ventes å være klar, og hvorvidt brukerne skal involveres i større grad framover.

Heller ikke det har blitt besvart.

- Det opprører meg. Da bystyret behandlet dette kom det tydelig fram at brukerne skulle tas med på råd. Dersom det stemmer, er det tydelig at dette ikke er noe som prioriteres. Dette er sårbare mennesker som har fått en voldsom husleieøkning, da er det for dårlig at de ikke skal bli hørt, sier Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!