Gjengs leie

- Vi ble ført bak lyset

Oslo kommune lovet å rydde opp i husleieøkningen for utviklingshemmede. Det har de ikke gjort.

IKKE RYDDET OPP: Vegard Kile har fått husleia nedjustert til opprinnelig nivå etter sjokkøkningen. Men mange andre har ikke fått det de opplevde å bli lovet av byrådet. Foto: John Terje Pedersen / Jørn H. Moen
IKKE RYDDET OPP: Vegard Kile har fått husleia nedjustert til opprinnelig nivå etter sjokkøkningen. Men mange andre har ikke fått det de opplevde å bli lovet av byrådet. Foto: John Terje Pedersen / Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Våre medlemmer er overkjørt. Vi trodde på byrådet. De virket så oppriktige, men vi ble ført bak lyset, sier Shahram Ariafar, fylkesleder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede, til Dagbladet.

I midten av februar fortalte Dagbladet i flere saker hvordan Oslo kommune siden 2016 hadde økt husleia på en rekke omsorgsboliger betraktelig. Det gikk så langt at et stort antall utviklingshemmede fikk betalingsproblemer, blant dem Vegard Kile, som ble truet med utkastelse.

To uker seinere gikk politikerne på talerstolen i rådhuset, en etter en, for å ta selvkritikk. Byrådsleder Raymond Johansen slo fast at hans eget forslag fra 2016 om å skru opp husleia var feil, og et samlet bystyre vedtok å fryse ordningen ut året, i påvente av en større utredning av dagens leieordning. Leia skulle justeres ned til opprinnelig nivå, og beboerne skulle få tilbake mellomlegget.

Slik gikk det imidlertid ikke.

Gjelder bare en liten andel

Det som ikke kom fram da byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) overfor Dagbladet varslet at bystyret kom til å gå inn for å rydde opp, var at dette ikke gjaldt beboere i samlokaliserte boliger. Det ble nevnt i selve forslaget sendt til representantene, men ikke under bystyremøtet. Minst 70 prosent av utviklingshemmede i Oslo bor i denne typen boliger, ifølge Ariafar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer