Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Abid tilgir Trine - men telefontiraden sjokkerte ham

- Vi ble helt satt ut alle tre

Jula handler om å tilgi, sier Abid Raja. Tidlig i morges traff han Trine Skei Grande til forsoningsmøte på Stortinget.

HAR GJORT OPP: Abid Raja sier han har akseptert beklagelsen fra partileder Trine Skei Grande og at de to nå er venner. Reporter: Mats Rønning. Video: Christian Roth Christensen/ Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På kontoret til Venstres parlamentariske leder Terje Breivik ga de to hverandre en klem. Nå sier Raja at konflikten med egen partileder er bilagt.

- Det er jul. Julepynt henger overalt. Det er tid for forsoning, for å erkjenne sine feil og for å tilgi hverandre, sier Venstre-profilen.

De siste dagene har hele landet kunnet lese om tiraden som Trine Skei Grande kom med om sin betrodde partifelle - midt i forhandlingene om statsbudsjettet.

- At saken havnet i pressen, slik den gjorde, kom veldig overraskende på meg. Men jeg er veldig glad for at Trine har tatt ansvar. Hun har beklaget i pressen og hun har beklaget til meg. Jeg aksepterer beklagelsen fullt ut. Gode ledere evner å se når de har tråkket feil, og Trine er en god leder, sier Raja.

Sjokkert

Grande var ikke klar over at samtalen med finanskomiteens leder Henrik Asheim i Høyre var satt på høyttaler. Dermed ble både Frps Helge A. Njåstad og Raja selv vitner til æreskjellingen, som skjedde i 13-tiden lørdag 10. november, mens de tre politikerne forberedte seg til det første møtet i budsjettforhandlingene med KrF.

- Du kan ikke stole på noe av det han sier, sa Venstre-lederen om Raja. Hun beskyldte ham også for å lyve og undergrave både henne og partiet og sa Raja var «ute etter å ta meg».

Utfallet kom fullstendig overraskende på de Raja, Asheim og Njåstad, der de satt i statsrådssalen på Stortinget.

- Det var helt uventet. Jeg var totalt uforberedt på at det skulle komme noe slikt. Alle vi tre som satt i rommet var litt sjokkerte. Vi ble satt ut alle sammen, sier Raja.

Sykmeldt

Han sier det gjorde inntrykk på ham, det Grande sa, men at han mobiliserte for fullt for å fullføre budsjettforhandlingene likevel.

- Når man hører noe slikt fra sin egen leder, så frambringer det mange følelser. Men jeg er sikker på at mine budsjettpartnere vil si at jeg bidro til framdrift og god stemning i rommet. Jeg tror ingen fikk et inntrykk av at noe var galt med meg, sier han.

- Men da vi avga budsjettinnstillingen, så kjente jeg at det var riktig å ta en prat med ekspertisen, med legen på Stortinget, sier Raja.

Han forteller at Grandes æreskjelling ikke alene er grunnen til at han ble sykmeldt fra og med torsdag i forrige uke. Også påkjenningen med trusselrettssaken mot islamisten Mohyeldeen Mohammad spilte inn.

- Totalbilde

Han sier at det er dette totalbildet som forklarer at han ble sykmeldt av stortingslegen.

- Jeg hadde også kontakt med PST og politiet på grunn av terrorsaken i Oslo tingrett. Jeg vitnet mot en islamist som senere ble dømt til 2,5 års ubetinget fengsel. Hvis noen tror man får en slik straff for å sende slemme SMS-er, så gjør man ikke det i Norge. Det gjør man fordi det er noe annet som ligger bak, sier Raja, som selv er jurist.

- Hjemme spurte tvillingjentene mine «hvorfor vil den mannen gjøre disse slemme tingene med deg, pappa»? Det er klart det berører en som far. Da budsjettinnstillingen var klar, så gikk jeg til stortingslegen og forklarte min situasjon. Hun er spesialist i arbeidsmedisin og sa hun var redd for at jeg kunne gå på en smell. Hun ville sykmelde meg, og jeg fulgte rådet hennes.

Raja opplyser at han egentlig var sykmeldt ut uka, men at han selv ønsket å vende tilbake til jobb.

Snakket sammen mandag

Det grytidlige møtet på Stortinget torsdag var ikke den første kontakten mellom Raja og Grande etter sykmeldingen.

- Jeg tok kontakt med henne etter TV 2-nyhetene på mandag. Jeg sa at dette ikke var bra for Venstre og ikke for noen. Sammen ble vi enige om å møtes. Dette var det tidspunktet som viste seg best for oss begge.

- Hvis du allerede hadde tatt kontakt med henne på mandag, hvorfor kunne dere ikke ha snakket ut allerede da?

- Nå har vi møttes, og jeg er glad for at vi har lagt saken bak oss.

- Var det viktig for deg at hun framførte en beklagelse i offentlighet?

- Nei, overhodet ikke. Det var ikke jeg som initierte at dette kom ut i pressen. Det viktige for meg er at ledere tar ansvar, og det har hun gjort. Hun har gitt meg en uforbeholden unnskyldning.

- Kule varmt

Raja sier han har kjent Grande i rundt 20 år og understreker at det ikke er noen politisk uenighet mellom dem.

- Det er noen episoder nå, hvor det som Trine sier, har gått en kule varmt. Det skjer. Trine har erkjent dette, og beklaget. En og annen slik episode setter ikke strek over et så langt og nært samarbeid.

- Det du sier nå er – helt oppriktig – at dere er helt forsonet og at konflikten er lagt bak dere?

- Trine har vist meg stor tillit og gitt meg flere ansvarsfulle verv. Hun sier at hun er fornøyd med jobben jeg gjør. Jeg har vært hjemme hos henne mange ganger. Hun har vært hjemme hos meg mange ganger. Dette tåler vi.

Partileder Trine Skei Grande sier til Dagbladet at hun er glad for at Raja nå er friskmeldt.

- Det er svært gledelig at Abid er frisk igjen og tilbake på jobb. Og jeg er glad for at han har akseptert unnskyldningen min, sier hun.

Vil ikke utfordre Grande

Raja sier til Dagbladet at han har «heiet på henne som leder», og at han kommer til å fortsette å jobbe med Grande for å løfte Venstre på målingene.

- Jeg har ikke yppet til lederstrid. Jeg står bak Trine som leder. Hun er leder i Venstre så lenge hun selv vil være det.

- Har du undergravd henne?

- Overhodet ikke. Tvert om har jeg stått sammen med henne, på valgkamparrangementer og i andre sammenhenger. Hun sier at hun ikke burde ha sagt det hun sa og hun beklager det. Derfor blir spørsmålet hypotetisk.

- Hvorfor sa hun det hun sa?

- Det kan kun Trine vite, men hun har beklaget det hun sa. Det har jeg tatt til meg, og jeg legger hele episoden bak meg.

- Hvorfor brøt du ikke inn og sa at du hørte alt hun sa?

- Samtalen varte ikke lang tid. Ingen av oss skjønte hva vi skulle gjøre – det kom fullstendig overraskende på oss. Alle ble ordentlig satt ut, for å være ærlig. Det tok noen minutter før Henrik slo av høyttaleren og i mellomtiden var en del ting blitt sagt.

- Men uavhengig av høyttaleren. Din partileder ringer til din forhandlingsmotpart og sier at du ikke er til å stole på, at du undergraver henne og at du er ute etter å ta henne. Gjør en god leder noe slikt?

- Hun har hatt et stort arbeidspress og stått i mange vanskelige saker. Også partiledere kan trå feil. Jeg legger denne episoden bak meg.

- Du sier at du har tillit til henne. Men har du også tillit til at hun har tillit til deg?

- Ja, hun har uttrykt klar tillit til meg – ikke bare i pressen, men også personlig. Hun sier hun er stolt av jobben jeg gjør, og at hun og partiet trenger meg. Det stoler jeg helt og fullt på.

- Ga klarsignal

Hensikten med telefonsamtalen den 10. november var å klargjøre om det medførte riktighet at Venstre-lederen i regjering hadde akseptert Siv Jensens løfte om at HRS likevel skulle beholde nivået på den statlige støtten.

Høyres Henrik Asheim og Frps Helge André Njåstad ville kort og godt vite om Venstre hadde sagt ja til dette, noe Raja avviste, men Grande seinere bekreftet.

Floken ble til slutt løst etter en uvanlig budsjettfinte fra regjeringen. I stedet for å reversere kuttet i statsbudsjettet, får HRS tilført en ekstraordinær bevilgning på 500 000 kroner i saldert budsjett for inneværende år.

HRS-saken spisset seg til etter en lengre periode med tøffe interne møter i Venstre. Dagbladet kjenner til at det flere ganger har gått en kule varmt i det hardt pressede partiet. Venstres manglende synlighet og elendige form på målingene har bidratt til den tilspissede situasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!