Vi ble ikke klokere

Første debatt mellom Bondevik og Stoltenberg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:
Bondevik vs Stoltenberg

Dette sa Bondevik og Stoltenberg i debatten

I kveld klokka 19 begynte innspurten til stortingsvalget på Tabloid på TV 2.

Men statsministerdebatten mellom Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik kan umulig ha gjort mange velgere klokere før vi går til valgurnene 12. september.

Høflige, men overfladiske

De to dresskledde statsministerkandidatene satt på hver sin side av bordet med hvert sitt fargesprakende slips. Bondevik brukte det samme gule slipset som da han møtte Stoltenberg til debatt i Drammen for noen måneder siden.

Stoltenberg på sin side stilte med et rødt slips som liknet på det han hadde i Drammen, men det nye slipset hadde litt flere ruter og striper enn det forrige.

Slipsene var det eneste fargesprakende i studio i de tilmålte 25 minuttene. Ellers var det mye som var grått. Mest av alt minnet debatten om ping pong med stoppeklokke.

For en gangs skyld unngikk politikerne å snakke i munnen på hverandre. I stedet satt både Bondevik og Stoltenberg klare til å begynne å snakke så snart den andre trakk pusten.

Vi ble ikke klokere

Vanskelig å henge med

Knapt hadde den ene avsluttet før den andre grep ordet. I løpet av kort tid var kandidatene innom oljepenger, eldreomsorg, barnehager og kontantstøtte, arbeidsledighet, kjernefamilien, rentepolitikk, skatter- og avgifter og privatskoler.

Innimellom kritiserte de hverandres pengebruk og beskyldte partiene på motsatt side for ikke å klare å samarbeide.

Begge bevarte en rolig, høflig tone og alvorlige ansikter mens de prøvde å vinne troverdighet hos kritiske seere. Men Stoltenberg og Bondevik snakket så fort og byttet tema så ofte at mange seere sto i fare for å miste tråden.

Etter ti minutter hadde vi så smått begynt å kjede oss.

Respektfull debatt

Bondevik og Stoltenberg skal ha ros for at de ikke avbrøt hverandre. Begge virket godt forberedt og snakket mye om egne saker i stedet for å bruke all tid på å fortelle hva andre partier gjør galt. Det lover bra for de neste ukene.

Men varmen manglet. Engasjementet var kjølig og behersket, og partene virket mer opptatte av hverandre enn av seere som ikke vet hva de skal stemme.

Da statsministeren begynte å lese opp en tallremse om antall årsverk innen eldreomsorgen, var det godt å høre programleder Pål T. Jørgensen forklare at dette var totalt uforståelig for de fleste.

Sitter på gjerdet

Det eneste vi som velgere kan være sikre på etter debatten, er at uansett hvem som sitter med makten etter valget, kommer regjeringspartiene etter 12. september til å slite med samarbeidet.

Her i Dagbladet.no er vi flere gjerdesittere. Kanskje var vi i ferd med å hente stigen og klatre inn i den ene eller andre hagen.

Men da Hotel Cæsar avløste Tabloid, hadde vi allerede krabbet opp igjen.

Bedre lykke neste gang.