Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ble ikke påvirket

Det sier et av jurymedlemmene i Baneheia-saken. Likevel ønsker Stortinget nå å se nærmere på juryordningen i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Janne Kristiansen var tidligere en sentral jurytilhenger, nå mener hun at juryordningen bør avvikles. Også Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg ønsker ny vurdering av juryordningen, skriver Aftenposten.

Det vekker oppsikt at Janne Kristiansen nå går ut mot juryordningen. For ti år siden var hun det eneste medlemmet i to-instansutvalget som gikk inn for fortsatt jury. Hennes synspunkter vant fram og i 1995 fikk vi en to-instansreform med jury i andre instans.

- Jeg må erkjenne at vi har gjennomgått det jeg vil kalle en kinkig utvikling. Jurymedlemmene er ofte mer forutinntatt enn det vi tror, og selve forutsetningen, at juryen skal stille med blanke ark, er borte, sier Janne Kristiansen til Aftenposten.

Hun sier at også fagdommere blir påvirket, men at de trolig er mer bevisst på hva de vet om forhåndsomtale og hva som kommer fram i rettssaken.

Ønsker gjennomgang

Både Arbeiderpartiet og Høyre ønsker nå en gjennomgang av ordningen.

- Jeg mener vi må se på svakhetene ved juryordningen. Mitt inntrykk er at utvalget av jurymedlemmer er for snevert. Det blir for mange over 50 år, pensjonister og offentlig ansatte, mener Gunn Karin Gjul (Ap), som er nestleder i justiskomiteen.

Leder i justiskomiteen, Høyres Trond Helleland, sier at det i Høyre er delte meninger om ordningen.

- Jeg har stort sans for prinsippet om å ha legfolk i prosessen, men det er mange måter å få til dette på, sier Helleland.

«Bakgrunnsstøy»

I Agderposten i dag forteller jurymedlem i Baneheia-saken Alf Greger Schibstad, at juryen ikke lot seg påvirke av medieomtalen underveis.

- I juryen var vi hele tiden bevisst på at det var rettssalen som var arenaen. Vi har selvfølgelig lest aviser og sett på TV, men dette vil jeg kalle «bakgrunnsstøy», sier han.

Han sier at han ikke er den samme nå, som da han stilte opp den første dagen. Jeg må innrømme at det har vært mange tunge dager. Det er også blitt mange netter med dårlig søvn, sier Schibstad.

- BLE IKKE PÅVIRKET: Alf Greger Schibstad satt i Baneheia-juryen og sier at juryen ikke ble påvirket av medieomtalen av saken.
HELOMVENDING:</B> For ti år siden kjempet Janne Kristiansen for juryordningen, nå vil hun avvikle den.
Hele Norges coronakart