Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ble latterliggjort i juni

Nå vil tre av fire ha et forbud. Per Sandberg (Frp) sier velkommen etter til Høyre og Arbeiderpartiet.

FORBUD: FrP-nestleder, Per Sandberg, sa under sommerpressekonferansen til Frp at det burde bli vanskeligere for rumenere å tigge i Oslo. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORBUD: FrP-nestleder, Per Sandberg, sa under sommerpressekonferansen til Frp at det burde bli vanskeligere for rumenere å tigge i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): (Dagbladet): For noen dager siden satte rundt 200 romfolk opp en teltleir rundt Sofienberg kirke i Oslo. Handlingen var en politisk aksjon, og debatten har rast blant politikere.

Leiren har fått Høyre-Ordfører Fabian Stang til å ønske et forbud mot tigging, og en ny meningsmåling gjort av Ipsos MMI for Dagbladet viser at 74 prosent vil at det skal innføres tiggerforbud på gatene i Norge. Leder av justiskomiteen på Stortinget Per Sandberg vil minne om hvor annerledes det politiske klimaet var i forrige måned.

- Vi ble latterliggjort
- Da vi hadde pressekonferanse 25.juni der vi tok opp denne problematikken ble vi latterliggjort, og kalt umenneskelige, sier Sandberg til Dagbladet.

Frp fremmet et forslag om å forby tigging. Det ble nedstemt i Stortinget 11.juni.

Ifølge politiet er det over 2000 tiggere i Oslo. Også Arbeiderpartiet åpner nå for å diskutere et forbud.

Arbeiderpartiet på gli
- Vi i departementet ser på muligheten til å innføre nye reguleringer og lovhjemler, så blir det opp til politimesteren i Oslo om disse skal inn i Oslos politivedtekter, sier statssekretær i Justisdepartementet Astri Aas-Hansen til Dagbladet.

Mens leder i Oslo Arbeiderparti Jan Bøhler mener det er verdt å diskutere om tigging skal reguleres i noen grad, i form av forbud i enkelte områder på enkelte tidspunkt.

- Det er veldig viktig at vi her hjemme gjør markedet for tigging mindre. Norge må forplikte seg til å gjøre mer for å bedre velferdstilbudd for disse menneskene i Romania og Bulgaria, samtidig som vi motiverer dem til å dra hjem og nyte godt av disse tilbudene som etter hvert kommer, sier Bøhler til Dagbladet.

Det er varaordførere Libe Riber-Mohn (Ap) enig i.

- Vi vil gi politiet hjemler til å forby tigging der de finner det nødvendig . Vi er veldig opptatt av å regulere tiggervirksomheten, men ikke kriminalisere den. Målet vårt er å begrense tiggingen i Oslo, sier Rieber-Mohn.

Stram inn
Per Sandberg mener det her helt nødvendig at flere rikspolitikere tar et valg om hvilken tilnærming en ønsker til den økte tiggingen.

- Vi ble ledd av, og så kommer dette som en flodbølge. Konsekvensene av flommen av tiggere er uante. Det vi vet er at vi må finne ut hva som skal gjøres. Skal de bo her? Gå på sosialhjelp og bo i brakker slik mange kommuner nå går inn for?  Spør Sandberg.

Selv mener Sandberg politiet må få mer frihet til å bortvise, og at en må utvise de tiggerene som gjør kriminelle handlinger.

FORBUD Høyres ordfører i Oslo, Fabian Stang mener et forbud er et verdig mot tiggeproblematikken.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
FORBUD Høyres ordfører i Oslo, Fabian Stang mener et forbud er et verdig mot tiggeproblematikken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer

- Det er ulovlig å gå på do ute i parkene og slå leir midt i byen. Når en gjør ulovlig handlinger bør en bli utvist, reise tilbake til hjemlandet sitt og få husarrest der, mener Sandberg.

GI HJEMLER: AP politiker Libe Rieber-Mohn mener politiet må få hjemler til å forby tigging der de ser det nødvendig. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
GI HJEMLER: AP politiker Libe Rieber-Mohn mener politiet må få hjemler til å forby tigging der de ser det nødvendig. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media