Utbruddet i Åsnes og Våler vokser:

- Vi ble litt bleke

;Mandag kom 53 av 82 coronaprøver tilbake positive i de forholdsvis små kommunene Våler og Åsnes i Innlandet. Tirsdag har smittetallet økt til 59, og hundrevis venter på å teste seg.

ALVORLIG UTBRUDD: Kommuneoverlege Bo Brendstrup i Våler kommune forteller at de var forberedt på at flere ville være smittet. Men at det var så mange, kom som et sjokk. Her avbildet med kommuneoverlege Jorun Slettli i Åsnes kommune. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ALVORLIG UTBRUDD: Kommuneoverlege Bo Brendstrup i Våler kommune forteller at de var forberedt på at flere ville være smittet. Men at det var så mange, kom som et sjokk. Her avbildet med kommuneoverlege Jorun Slettli i Åsnes kommune. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Vi testet rundt 60 i går, og 145 skal testes i dag, sier kommuneoverlege Bo Brendstrup i Våler kommune til Dagbladet.

Mandag kveld var 55 bekreftet smittet, og tirsdag morgen kom det ytterligere fire positive prøvesvar. De venter flere svar utover dagen, men de fleste svarene vil foreligge onsdag, tror Brendstrup.

500 i karantene

I Våler er 360 personer i karantene. Det tilsvarer rundt ti prosent av innbyggerne, ifølge kommuneoverlegen. I Åsnes er tallet 240.

Utbruddet er så alvorlig at kommunene mandag innførte en rekke strenge lokale tiltak. Rundt 70 prosent av de smittede er barn, og kommunene har derfor blant annet stengt både skoler og barneidrett.

- Vi er fortsatt bekymret, for vi har ikke kontroll enda. Vi har kontroll der vi kan, men det er ikke før vi får de neste prøvesvarene at vi vet. Det er avgjørende å se om vi har fått stengt av noe av smitten.

STENGT: Flere skoler i de to kommunene har stengt, og alle ansatte og elever er pålagt karantene i ti dager. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STENGT: Flere skoler i de to kommunene har stengt, og alle ansatte og elever er pålagt karantene i ti dager. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Mange har symptomer

Og flere positive prøver vil det trolig bli. I løpet av dagen skal 145 personer testes - primært personer med symptomer på coronaviruset.

- Vi prioriterer dem med symptomer, men det kan være snakk om vanlig forkjølelse blant skolebarn, sier Brendstrup.

Kommuneoverlegen sier det fortsatt jobbes iherdig med smittesporing, og at de enda ikke har dannet et helt klart bilde over hvor smitten kommer fra.

- Det er kjempeutfordrende. Vi bruker alle tilgjengelige ressurser, og må bruke både helsesøstre og kommunale fysioterapeuter til smittesporingsarbeid og testing. Heldigvis er vi to kommuner som samarbeider, så det hjelper.

SAMARBEIDER: Ola Cato Lie (Sp), Ordfører i Våler, og Kari Heggelund (Sp), ordfører i Åsnes, under pressekonferansen mandag. De to kommunene samarbeider tett om håndteringen av utbruddet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SAMARBEIDER: Ola Cato Lie (Sp), Ordfører i Våler, og Kari Heggelund (Sp), ordfører i Åsnes, under pressekonferansen mandag. De to kommunene samarbeider tett om håndteringen av utbruddet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Et sjokk

Fredag testet to voksne menn positivt. Kommunen er usikre på om de har blitt smittet på arbeidsplassen, eller på et arrangement begge deltok på søndag 25. oktober. Siden de to positive prøvene forelå fredag, har stadig flere fått påvist viruset, og kommunen fryktet allerede søndag at de sto overfor et stort utbrudd.

- Hva tenkte dere da 53 av 82 prøver kom tilbake positive?

- Det kan man ikke skrive på trykk, sier Brandstrup og legger til:

- Jeg tror vi alle ble litt bleke ved første øyekast, og måtte puste dypt med magen. Vi hadde jo forberedt oss på «worst case», men da tenkte vi kanskje 20 positive og ikke 53, sier kommuneoverlegen.

STORT UTBRUDD: Tre skoler i Åsnes og Våler kommune går i karantene i ti dager etter et stort utbrudd av covid-19. Video/foto: NTB Vis mer

- Kan spres fort

Fylkesmann Knut Storberget i Innlandet skriver i en pressemelding at de samarbeider tett med de hardt rammede kommunene. Åsnes og Våler får også bistand fra både Folkehelseinstituttet og fylkeslegen i håndteringen.

- Det er alvorlig med et så stort utbrudd som får så store konsekvenser, blant annet med nedstengning av skoler og barnehage, sier Storberget.

Han sier videre at det nå er avgjørende at alle respekterer reglene om å ha maks fem på besøk og at alle har så få nærkontakter som mulig.

- Innlandet er ikke større enn at smitten lett kan hoppe til en kommune uten smitte i løpet av en dag og ett uheldig besøk. Og smitten kan deretter spre seg fort, advarer han.

Ifølge kommuneoverlege Brendstrup er det allerede fire personer som har testet positivt for coronaviruset i Løten kommune, og tilfellene ses i sammenheng med Våler-Åsnes-utbruddet.

Også i Elverum sitter det personer i karantene, som følge av utbruddet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer