Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi ble redde og lurte på hva som ville skje med oss

Sukrija Meholjic (68) fra Røyken rømte fra Srebrenica før folkemordet fant sted.

RØMTE FRA FOLKEMORDET: Sukrija Meholjic (68) avbildet med sønnene sine i Srebrenica i 1985. Han tok med familien og reiste til Norge, men broren og hans to sønner og søsterens sønn ble drept sammen med 8.000 andre bosnisk muslimske menn og gutter. Foto: Privat.
RØMTE FRA FOLKEMORDET: Sukrija Meholjic (68) avbildet med sønnene sine i Srebrenica i 1985. Han tok med familien og reiste til Norge, men broren og hans to sønner og søsterens sønn ble drept sammen med 8.000 andre bosnisk muslimske menn og gutter. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Sørgende samlet seg i dag i Srebrenica for å markere at det er 16 år siden 8.000 bosniske muslimer ble massakrert av bosnisk-serbiske styrker i 1995.  

Rester av 613 ofre som senere har blitt oppdaget i massegraver og identifisert gjennom DNA-prøver begraves i dag på nytt på minnesenteret for ofrene i nærheten av byen.

Sukrija Meholjic (68) fra Røyken var en av de som rømte Srebrenica før folkemordet fant sted.

- Jeg husker det veldig god, nesten hele byen rømte fordi vi skjønte at serberne i byene 50 kilometer unna massakrerte flere uskyldige. Vi ble redde og lurte på hva som ville skje med oss, sier han til Dagbladet.

Fikk ultimatum
Meholjic forteller at kona ga ham et ultimatum.

- Hvis vi ikke forlater byen sammen, så sa hun at hun ville ta med seg barna og rømme alene.

- Heldigvis ble jeg med henne og resten av familien. Og det var flaks. To dager etter at vi dro kom serberne inn i byen. De brente hus med gamle mennesker inni. Det var tragisk. Flere ble drept. Jeg trodde ikke det skulle ende så tragisk, men det gjorde det, dessverre.

Familien forlot landet 14. april 1992. 11. juli 1995 startet folkemordet, som senere har blitt omtalt som den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig.

MASSEBEGRAVELSE IDAG: Bosniske muslimer klargjorde 613 ytterligere døde for begravelsen i dag. Srebrenica blir beregnet for å være den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig. Foto: Reuters/Dado Ruvic
MASSEBEGRAVELSE IDAG: Bosniske muslimer klargjorde 613 ytterligere døde for begravelsen i dag. Srebrenica blir beregnet for å være den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig. Foto: Reuters/Dado Ruvic Vis mer

Til tross for at 68-åringen slapp unna, ble hans bror og familien igjen i Srebrenica.

- Min mor og min søster dro en dag etter oss. Broren min var der til 1995, og ble drept.To av sønnene hans ble drept og det ble også sønnen til min søster. De har ikke funnet levningene av broren min. Det er veldig trist. Jeg tenker at det blir avdekket en dag i en massegrav, men det tar tid i dag, forteller han.

Drar tilbake hvert år
Meholjic forteller at han reiser tilbake til Srebrenica nesten hvert eneste år.

- Det er en annerledes by enn slik jeg husker den. Det er fremmede folk som jeg møter på gata. Mine slektninger, naboer og venner og andre treffer jeg ikke der. Jeg må til gravplassen og minnesenteret for å finne noen jeg kjenner.

Selv håper han at flere av de drepte blir funnet og at de begraves på en menneskelig måte.

- Det er også viktig at Karadzic og Mladic blir stilt til ansvar. Men ingen dom er for hard for disse to krigsforbrytere, påpeker han. 

- Verden var i Srebrenica og kunne hjelpe til, men de gjorde jo ikke det. Hvorfor, kan jeg bare spekulere i. Det vil være en seier for ofrene hvis noen i FN-apparatet blir stilt til ansvar. Det var flere der som hadde et ansvar for ofrene, men som valgte å ikke gjøre noenting, sier Meholjic til Dagbladet.

- Det vil ikke være aktuelt å snakke om forsoning før krigsforbryterne er dømt og alle de drepte har blitt identifisert og gravlagt på en verdig måte, mener han.

- Verdensssamfunnet feilet
Over 15.000 mennesker deltok på minnesmarkeringen i dag, melder NTB.

I NORGE: Sukrija og Jasminka Meholjic flyktet fra Srebrenica til Norge  med to barn to dager før serberne okkuperte byen. Dagbladet intervjuet ekteparet i forbindelse med Milosevics død i 2006. De uttalte da at de ikke klarte å glede seg over hans død. - Han skulle vært dømt, uttalte Sukrija.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
I NORGE: Sukrija og Jasminka Meholjic flyktet fra Srebrenica til Norge med to barn to dager før serberne okkuperte byen. Dagbladet intervjuet ekteparet i forbindelse med Milosevics død i 2006. De uttalte da at de ikke klarte å glede seg over hans død. - Han skulle vært dømt, uttalte Sukrija. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Folkemordet i 1995 varte i hele fem dager etter at bosnisk-serbiske styrker overtok Srebrenica enklaven, som ble voktet av nederlandske fredsbevarende styrker. Byen ble ansett av FN for å være en såkalt «sikker sone». 

Srebrenicas varaordfører, Tchamil Durakovic, uttalte til BBC i dag at det er viktig at de involverte i massakren må bli stilt til ansvar for å utdanne kommende generasjoner. Neste generasjon vil oppfatte folkemord som en "lovlig handling" dersom ikke gjerningsmennene blir brakt for retten, uttalte han.  

- Srebrenica er et bevis på at hele verden feilet i 1995 fordi det skjedde foran øynene på verdenssamfunnet og ingen gjorde noen ting for å forhindre det som skjedde, uttalte Durakovic under seremonien.  

- Nå kommer de alle med unnskyldninger, men da det skjedde så jeg ingen mennesker komme for å intervenere og gjøre noe for å stoppe det, fortsatte han.  

Tiltalt for folkemord
Kister pakket inn i grønne kleder lå klare på gresset før massebegravelsen. Rundt satt sørgende familiemedlemmer, flere ba bønner, mens andre ruslet rundt for å finne navnet på sine kjære på kistene.  

Rundt 4.000 ofre har så langt blitt begravd i Potocari minnesenter, som ble bygget i 2003. Stedet var tidligere en nederlandsk base, hvor bosniske muslimer forgjeves søkte beskyttelse.  

Selv mistet Durkovick, som var 16 år da massakren fant sted, flere venner på samme alder.

General Ratko Mlacid ble i mai i år framstilt for krigsforbryterdomstolen i Haag.

TILTALT FOR FORBRYTELSER MOT MENNESKEHETEN: Ratko Mladic, også kalt "slakteren fra Srebrenica", tok i mai 1992 over kommandoen for den jugoslaviske hærens andre militærdistrikt, som i realiteten gikk over til å bli den bosnisk serbiske hæren. I 1995 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten etter sin rolle i Srebrenica. Han gikk i dekning i 2001, men ble arrestert 26. mai 2011. Radovan Karadzic ble valgt til president i den selvoppnevnte serbiske republikk i Bosnia-Hercegovina 1992. I 1995 tiltalte FNs tribunal i Haag ham for forbrytelser mot menneskeheten, og han var deretter ettersøkt og levde i skjul i 13 år. I 2008 ble han arrestert i Beograd. Bildet av de to ble tatt 8. mai 1993. Foto: AFP PHOTO FILES
TILTALT FOR FORBRYTELSER MOT MENNESKEHETEN: Ratko Mladic, også kalt "slakteren fra Srebrenica", tok i mai 1992 over kommandoen for den jugoslaviske hærens andre militærdistrikt, som i realiteten gikk over til å bli den bosnisk serbiske hæren. I 1995 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten etter sin rolle i Srebrenica. Han gikk i dekning i 2001, men ble arrestert 26. mai 2011. Radovan Karadzic ble valgt til president i den selvoppnevnte serbiske republikk i Bosnia-Hercegovina 1992. I 1995 tiltalte FNs tribunal i Haag ham for forbrytelser mot menneskeheten, og han var deretter ettersøkt og levde i skjul i 13 år. I 2008 ble han arrestert i Beograd. Bildet av de to ble tatt 8. mai 1993. Foto: AFP PHOTO FILES Vis mer

Aktoratet har forberedt elleve tiltalepunkter mot Mladic, som var øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995.

Tiltalen omhandler folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. Blant de mest alvorlige anklagene er massehenrettelsene av om lag 8.000 ubevæpnede menn og gutter i Srebrenica samt beleiringen av Sarajevo under krigen i Bosnia fra 1992—1995.

Nærmere 10.000 mennesker ble drept under beleiringen. 

16 ÅRS MARKERING: En kvinne gråter foran graven til slektninger i Protocari minnesenter nær Srebrenica. Bildet er tatt sist lørdag. I dag begraves ytterligere 613 offre for massakren i Protocari under en seremoni for å markere at det er 16 år siden folkemordet fant sted, og tusenvis av bosniske muslimer ble systematisk drept. Foto: AP Photo/ Marko Drobnjakovic
16 ÅRS MARKERING: En kvinne gråter foran graven til slektninger i Protocari minnesenter nær Srebrenica. Bildet er tatt sist lørdag. I dag begraves ytterligere 613 offre for massakren i Protocari under en seremoni for å markere at det er 16 år siden folkemordet fant sted, og tusenvis av bosniske muslimer ble systematisk drept. Foto: AP Photo/ Marko Drobnjakovic Vis mer