«Vi ble slått, sparket og kledd nakne»

KALANDIA (Dagbladet): I en FN-skole i Kalandia sitter 400 navnløse og mishandlede palestinske menn. Dagbladet er en av få medier som har møtt dem. Her er deres historier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mennene tør ikke stå fram med navn av frykt for represalier fra den israelske hæren. Uten penger, identifikasjonspapir og telefoner sitter de innestengt i en skole støttet av FN. Går de ut, risikerer de å bli arrestert fordi de ikke har identifikasjonspapirer. De frykter også at de kan bli skutt på grunn av portforbudet i Ramallah.

- Vi ble slått, sparket og kledd nakne. I dagevis har vi stått utendørs i regnet - bakbundet med bind for øynene. Men verden må få vite at vi er heldige som kom levende fra det. Israelerne holder de hardt skadde og drepte innestengt i Ramallah sånn at ingen skal se hva som skjer, forteller mennene til Dagbladet.

Så venner dø

For ei uke siden var tre av mennene samlet i en bygning i Ramallah. Utpå ettermiddagen brøt israelske soldater opp døra og kastet inn granater. Deres sjef, som jobber for de palestinske myndighetene, gikk ned til soldatene og sa at de overga seg.

- Han sa vi ikke hadde våpen og at vi var vanlige borgere. Men soldatene fortsatte å skyte, og vår sjef og en til ble drept. Så førte soldatene oss ut på gata og ba oss ta av klærne, sier en av mennene.

Han forteller videre at soldatene skjøt tåregass og skudd inn vinduene på nabobygningene. Familiene som bodde i husene ble beordret ut og alle måtte kle av seg og stille seg inntil husveggene.

- Så skjøt de i stykker resten av vinduene. Glasskårene falt ned på oss alle og mange ble skadd, forteller de.

En av mennene ble skutt i armen. Blødende og naken ble han eskortert inn i en israelsk bil. Ved en sjekkpost stoppet soldatene og gikk ut av bilen.

- I tre timer var de utenfor bilen, mens armen min blødde. De drakk kaffe med soldatene. Så kjørte vi til et sykehus. Først tok de på armen, noe som gjorde fryktelig vondt. Så vasket de bort blodet for at jeg skulle se bra ut. Men de unnlot å ta ut kulen som fremdeles er i armen min, forteller han.

Siktet mot hodet

En annen mann, i begynnelsen av 30-åra forteller at han for fem dager siden var i hjemmet sitt sammen med seks andre menn. Soldatene stormet huset og drepte en av dem.

- En annen ble skadd. Israelerne ba oss kle av oss. Deretter tok de bind foran øynene våre og bakbandt hendene. Så ble vi sendt nakne til et utendørsområde. Der sto vi oppreist i over et døgn. Vi fikk ikke bevege oss, og de som måtte på do måtte gjøre det stående med hendene bundet på ryggen, sier han.

Ifølge mannen var de 17 personer samlet. En soldat skal så ha kommet bort til dem og sagt at de måtte velge ut en mann som skulle skytes.

- Vi sa ingenting, så han kalte fram en av oss. Han siktet med våpenet på hodet hans. Så skjøt han - like over hodet.

- Israelerne ønsker å drepe oss alle. Snart må noen stoppe dem, sier han.

- VAR HELDIGE: - Verden må få vite at vi er heldige som kom levende fra det. Israelerne holder de hardt skadde og drepte innestengt i Ramallah sånn at ingen skal se hva som skjer, forteller mennene til Dagbladet. De tør ikke stå fram med navn av frykt for represalier fra den israelske hæren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer