- Vi ble truet av Devolds folk

Forsvarsdepartementets ledelse truet NRK med etterforskning hvis de publiserte et hemmelig Irak-dokument. Men NRK sendte likevel saken, og nå har Nasjonal sikkerhetsmyndighet startet jakt på kildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Før vi publiserte saken, mottok vi det vi oppfatter som en trussel fra ledelsen i Forsvarsdepartementet. Det ble gjort klart at dersom vi publiserte dokumentet, ville det bli iverksatt etterforskning, sier Per Anders Johansen.

NRK Dagsnytt avslørte i går innholdet i de såkalte engasjementsreglene for militære styrker i Sør-Irak under britisk kommando. Det er her de norske styrkene er stasjonert. Det hemmelige dokumentet beskriver reglene for hva styrkene kan gjøre.

- Det er snakk om gradert informasjon som er på avveie. Da er det vårt ansvar, som forvalter av sikkerhetsloven, å finne ut hva som har skjedd, fra hvem eller hva lekkasjen er kommet fra, sier direktør Jan Erik Larsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Bundet av avtale

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold avviser at de har truet NRK: - Dette tar jeg skarp avstand fra. Jeg har stilt opp og svart på spørsmål fra NRK og er glad for den debatten som har kommet, sier hun, men innrømmer at departementet ba NSM undersøke saken etter at de forrige mandag ble klar over at NRK satt på gradert informasjon.

- Vi har en avtale med våre europeiske allierte i Irak om at hvis et gradert dokument kommer på avveie, så skal vi undersøke saken og melde fra, sier Devold.

Hennes talsmann, Kåre Helland Olsen, sier NRK ble gjort oppmerksom på dette.

- Vi sa at de gjerne må lage et innslag, men ikke referere dokumentet. Det ble kommunisert til Dagsnytt-sjef Per Anders Johansen, sier Helland-Olsen.

Jakter på kilden

- Vi etterforsker ikke NRK, naturligvis, på grunn av kildevernet,

sier direktør Jan Erik Larsen.

- Men dere jakter jo likevel på en kilde?

- Jo, men vi er på kildejakt der kildene er, ikke i NRK.

- Hvem kan sitte på dette dokumentet?

- Forsvarsdepartementet og andre de kan ha grunnlag for å gi det videre til, for eksempel andre i Forsvaret. Det er spørsmål om å klarlegge hvilke etater som kan ha fått det, sier Larsen.

De både vil både jakte på dokumenter og snakke med folk.

- Er ikke det problematisk?

- Nei, NRK påberoper seg kildevern. Vedkommende er ikke dermed immun mot alt annet.

En eventuell kilde risikerer straffansvar hvis direktoratet mener det er brudd på sikkerhetsloven og de tar saken til politiet.

- Hvorfor er dokumentet så følsomt?

- Deler av det beskriver hva styrkene har lov til og ikke har lov til. Det kan potensielt sette dem i fare dersom uvedkommende får vite det, sier Jan Erik Larsen.

Per Anders Johansen avviser at de har satt noen i fare ved å offentliggjøre dokumentet.

- Vi ville aldri publisert det dersom det representerte en fare for sikkerheten til soldatene i Irak. Dette dreier seg om generelle retningslinjer med viktig informasjon som ble holdt skjult for det norske folk, sier Johansen.

BLE TRUET: Dagsnytt-sjef Per Anders Johansen ble advart av Forsvarsdepartementet mot å publisere et gradert dokument om de norske styrkene i Irak. - Vi opplevde det som en trussel, sier Johansen.