Vi blir aldri spurt

Ikke noe samfunnsområde er forsynt med så mange til enhver tid medreisende eksperter som fotball. Det er flere av dem enn landslagsspillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER MANGE

med meg. Jeg skriver på vegne av flere. Vi satt i stuene våre onsdag kveld og ble mer og mer oppgitt etter som vi ante hvordan det ville gå med fotballandslaget. Vi tør selvsagt ikke kalle oss eksperter. Men vi vet at vi er det, vi har tross alt fulgt med i uminnelige tider. I hyggelige lag kan det til og med hende at vi får lyst til å demonstrere både kunnskap og innsikt. Trangen til å ytre seg er selvsagt størst ved de store anledningene, som ved synet av elleve hjelpeløse menn i Palermo. Vi sitter og hyler som Nordstogas gris til ingen annen nytte enn til naboens irritasjon.

I VÅR FORTVILTE

trang til å meddele oss må vi lytte til TV-kanalenes vrimmel av eksperter, de er alle vegne, før, under og etter en kamp. Det er flere av dem enn det er landslagsspillere. De sier stort sett det samme. Ikke noe samfunnsområde er forsynt med så mange til enhver tid medreisende eksperter som fotball. Det er som om de er en del av laget, på linje med lege, fysioterapeut og materialforvalter. Trener Hareide fikk korrekt kritikk for sine ord til pressestanden om at enten er dere med oss, eller så er dere mot oss. Ser vi derimot på ordene som en forsnakkelse fra et samstemt miljø, bør kanskje pressen ta en runde med seg selv også, for i så fall røper ordene følelsen av at vi alle er som i en familie. Den følelsen har ikke Hareide skapt alene.

Men altså, i Palermo var de der hele kvelden, ekspertene, og sa at Italia er Italia og Palermo er Palermo.

I STEDET FOR

å kommentere nærmere hva kommentatorene sa, bringer jeg herved et lite, men autentisk utdrag fra en SMS-veksling fra en sofa til en annen sofa i Oslo:

-  Nervøs?

-  Nei, dette går galt, når vi spiller med den midtbanen som spilte Molde til nedrykningsposisjon, kan det umulig det gå bra.

-  Enig, og den tredje har vel heller ikke vist god form.

Norge scorer. Den negative sender straks en ny melding:

-  Jeg fastholder hvert ord. Dette går galt.

-  Gled deg over målet, da ...

-  Frykten for det som kommer er sterkere.

Ut i annen omgang.

-  Hvorfor bytter han ikke spillere? Basma er livsfarlig.

-  Hareide er lammet.

Etter tapet.

-  Mot Hviterussland bør det gå bra ...?

-  Ikke hvis ikke han gjør noe med midtbanen.

Etter tapet på Ullevaal:

-  Vi drar til Berlin likevel ...

-  Selvsagt, men uten Norge. Vi er bare ikke bedre.

DENNE AVSLØRINGEN

av en SMS-samtale, formidlet av Telenor, gir et glimt av engasjement og faktisk litt kunnskap i et par anonyme Oslo-stuer. Det kan sies litt av hvert om det å pipe på tribuner, det avhenger litt av hva det pipes mot, men de som ytret seg ved kampens slutt, formidlet skuffelsen til oss som aldri blir spurt.