Forskning: Krigen splitter ukrainere og russere

- Vi blir aldri venner igjen

Krig ødelegger. Et stort flertall ukrainere mener det vil være «umulig» å gjenoppbygge et godt forhold til russere i framtida, viser ny forskning.

GJESTEFORSKER I OSLO: Åtte dager ut i krigen var situasjonen i byen Kharkiv så ille, at Oleksandra Deineko (31) flyktet, med Norge som mål. Nå jobber hun som gjesteforsker ved OsloMet, ved NIBR, som er avdelingen for by- og regionforskning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GJESTEFORSKER I OSLO: Åtte dager ut i krigen var situasjonen i byen Kharkiv så ille, at Oleksandra Deineko (31) flyktet, med Norge som mål. Nå jobber hun som gjesteforsker ved OsloMet, ved NIBR, som er avdelingen for by- og regionforskning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Åtte dager ut i krigen, den 7. mars, var situasjonen i den ukrainske grensebyen Kharkiv blitt så ille, at Oleksandra Deineko (31) bestemte seg å flyktet fra hjembyen Kharkiv.

- Jeg ville egentlig være hjemme, men situasjonen ble verre og verre, og siden jeg allerede jobbet på et prosjekt der jeg samarbeidet med norske forskere, hørte jeg om det var mulig å komme til Norge, forteller Deineko til Dagbladet.

Familier splittes

Russland og Vladimir Putin begrunnet krigen med at de skulle befri Ukrainas innbyggere fra nazistene og junta-styret, noe som skaper enormt sinne i Ukraina, som i over to måneder har blitt angrepet av russiske soldater, krigsfly og skip.

- Dette er russisk propaganda og løgner, som jeg jo håper alle har fått med seg. Nå ser vi den mest brutale og ødeleggende krigen i dette århundre, med folkemord på sivile, voldsomme angrep og ødeleggelser på infrastruktur og alvorlige krigsforbrytelser utført av russiske tropper på okkupert land, sier Deineko.

Over 5,3 millioner ukrainere har gjort som Deineko: Flyktet ut av Ukraina. Enda flere ukrainere er på flukt i hjemlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer