<strong>I HARNISK:</strong> Caitlyn Jenner går hardt ut mot president Trump etter at det ble lekket et notat med forslag om å begrense transpersoners muligheter til å definere sitt eget kjønn. FOTO: Danny Moloshok / Reuters / NTB Scanpix
I HARNISK: Caitlyn Jenner går hardt ut mot president Trump etter at det ble lekket et notat med forslag om å begrense transpersoners muligheter til å definere sitt eget kjønn. FOTO: Danny Moloshok / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Caitlyn Jenner:

- Vi blir angrepet av presidenten

Den tidligere Trump-tilhengeren, Caitlyn Jenner, tar et knallhardt oppgjør med presidenten etter at et notat ble lekket søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den profilerte forfatteren og tv-personligheten Caitlyn Jenner (68) står opp for transpersoners rettigheter, og tar et knallhardt oppgjør med president Trump.

«Jeg trodde Trump skulle hjelpe transpersoner. Jeg tok feil», lyder tittelen på en kronikk som er blitt publisert i Washington Post.

Lekket notat

Oppgjøret kommer i kjølvannet av at New York Times avslørte at Trump-administrasjonen i et skriv foreslår å definere kjønn som en uforanderlig tilstand, som bestemmes av hvilket kjønnsorgan man er født med.

Videre foreslås det at kjønn skal defineres som enten mann eller kvinne, og at enhver tvist om ens kjønn må klargjøres gjennom genetiske undersøkelser.

Dette ses på som et skritt tilbake, ettersom man i dag kan skifte kjønn offisielt, uavhengig av hvilket kjønnsorgan man er født med.

STØTTER TRUMP: Caitlyn Jenner har i lang tid støttet president Trump. Nå vurderer hun å gå til valg selv. Video: CNN Vis mer

«Angrepet»

Jenner gjennomgikk selv et kjønnsskifte i midten av 2015, og tok en kjønnskorrigerende operasjon i januar året etter.

I kronikken skriver Jenner at hun har lært mye siden hun offentliggjorde at hun identifiserer seg som kvinne. Særlig har hun lært om utfordringene transpersoner i USA møter.

Under valgkampen i 2016 lovet Trump at han ville kjempe for transpersoners rettigheter. Det fikk Jenner til å tro at hun ville få anledning til å jobbe med Republikanerne og Trump-administrasjonen, og bidra til de endringene som trengs, skriver hun.

«Dessverre tok jeg feil. Realiteten er at transpersoner blir hensynsløst angrepet av presidenten. Lederen av landet vårt har ikke vist nåde for en allerede marginalisert og undertrykt gruppe. Han har ignorert vårt menneskeverd. Han har fornærmet vår verdighet», skriver Jenner.

«Støtter ikke Trump»

Hun omtaler det lekkede notatet med forslaget om å definere kjønn som en uforanderlig tilstand, som bare et av flere politiske angrep mot transpersoner.

Blant annet trekker hun fram Trump-administrasjonens forbud mot at transpersoner skal kunne tjenestegjøre i militæret. Forbudet ble vedtatt i fjor, men ble seinere endret etter at føderale dommere fastslo at det trolig strider med grunnloven.

«Jeg støtter ikke Trump. Jeg må lære av feilene mine, og gå videre», skriver Jenner.

Vis mer Vis mer

Også i fjor

Også i fjor gikk hun til angrep mot presidenten.

I et intervju med BBC fortalte hun at hun er blitt såret av noen av presidentens avgjørelser, blant annet da han trakk tilbake retningslinjene som ble innført av Obama-administrasjonen, som tillot transseksuelle studenter å ta i bruk toaletter som samsvarer med deres kjønnsidentitet.

Jenner vant OL-gull i tikamp på 70-tallet, men er mest kjent som faren til Kendall og Kylie Jenner.

Verken Donald Trump eller Det hvite hus har uttalt seg om Jenners og menneskerettighetsorganisasjoners kritikk de siste dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer