- Vi blir behandlet som kriminelle

Krystallen-utbyggerne vil nå ta kjøperne som ikke gjør opp for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVITFJELL (Dagbladet.no): - Det siste halvåret har norsk presse behandlet oss som kriminelle. Men kan noen fortelle oss hva galt vi har gjort?

For første gang snakker utbygger Iver Hammeren ut om Krystallen-problemene og rettssaken mot kjendismegler Petter Andreas Poppe.

Kvitfjell-boligkomplekset har blitt et symbol på kollapsen i bolig- og fritidseiendomsmarkedet i Norge det siste året.

- Vi har ikke tjent en krone på prosjektet foreløpig. Det er usikkert om vi noen gang vil gjøre det, sier Hammeren.

Den tidligere Norlandsposten-redaktøren er vant til mediekjør og journalistens arbeidsmetoder.

Han er likevel sjokkert over behandlingen og omtalen han og hans samarbeidspartner Gunnar Fretheim har fått i media de siste månedene i forbindelse med det mye omtalte Krystallen-boligprosjektet på Kvitfjell i Gudbrandsdalen.

Investorer har kjøpt opptil 15 leiligheter om gangen for å selge videre. Nå sitter de igjen med objekter de ikke blir kvitt. Krystallen-utbyggerne har på sin side slitt med å få inn oppgjørene for leilighetene.

- Feil fokus

- Vi blir behandlet som kriminelle

Dagbladet.no møter de to utbyggerne i det ferdige boligkomplekset onsdag ettermiddag.

Ut av panoramavinduene i leiligheten i femte etasje er det utsikt til mellomstasjonen og stolheisene i Kvitfjell alpinanlegg. Hammeren og Fretheim er begge født og oppvokst i området.

- Det er finanskrise, terror og mange store og viktige hendelser i verden, så er det vi som får førstesidene. Saken er helt blåst ut av proporsjoner. Dessverre er veldig lite av det som har stått på trykk sant, sier Hammeren.

- Ingen har ønsket å se de positive sidene i prosjektet. Byggene sto klare før tiden, ingen feil eller mangler ble registrert ved overlevering og vi hadde ingen budsjettoverskridelser, utdyper hans partner Gunnar Fretheim.

Han kjenner seg ikke igjen i det medieskapte bildet av et nærmest halvferdig byggeprosjekt på randen av konkurs, der mesteparten av kjøperen har flyktet eller ønsker seg ut av sine kontrakter.

Istedenfor forteller Fretheim om fornøyde barnefamilier som har allerede inntatt Krystallen.

- For noen uker siden arrangerte beboerne et Krystallen-skirenn der 35 barn var med. Vi har brukt 40 millioner på å bygge ut infrastrukturen rundt her, blant annet flere skibruer, slik at det er ski inn og ut og trygt for barna å krysse veiene, sier han.

- Men ingen har villet skrive om det. Det har ført til at mange har trodd at byggeprosjektet ikke kom til å bli ferdig, mens byggingen i virkeligheten har gått helt etter skjema, supplerer Hammeren.

- Vi er ikke konkurs og har et godt forhold til banken, utdyper Fretheim.

- Fungerer som mikrofonstativ

De bekrefter likevel at det er flere kjøpere som av ulike grunner ønsker å trekke seg fra kontraktene sine.

- Flere har blitt skremt av all den negative oppmerksomheten rundt prosjektet og har sittet på gjerdet og sett det an. Men nå kommer de seg. Mange har nok skjønt at de ikke har noen god sak og ønsker å ta ansvar og gjøre opp for seg. Det er veldig bra, for disse menneskene er en stor ressurs for hele regionen, sier Hammeren.

Flere storinvestorer, blant disse Arne Fredly og samboeren som har kjøpt 10 leligheter, har åpent kritisert både prosjektet og salgsprosessen.

Beskyldningene går blant annet ut på at byggets arkitektoniske framtoning har blitt annerledes enn forespeilet.

Meglerne, anført av Poppe og en annen Oslo vest-megler, Nils Nordvik, beskyldes også for å ha drevet med råsalg.

Fredly har gjort opp for tre leiligheter, men ønsker nå å trekke seg fra resten av kontrakten.

Dette er helt uaktuelt, ifølge utbyggerne.

- Nå skal vi gå etter investorer som med vilje har satt oss i en vanskelig situasjon ved at de nå ikke vil betale, sier Hammeren.

Orker ikke å lese avisa

Både Hammeren og Fretheim forteller at all medieoppmerksomheten har vært tøff å takle både for dem og deres nærmeste familie.

- Når lokalavisa slår opp stort at Krystallen er konkurs, greier ikke folk nødvendigvis å skille på om det er snakk om et selskap eller oss personlig. Vi som personer har på mange måter blitt synonymt med prosjektet, men vi er faktisk bare utbyggere og vårt ansvar er avsluttet når bygget er overlevert, forteller Fretheim.

Mediepresset utdypes av Iver Hammerens kone gjennom snart 30 år, Karin Sylte Hammeren.

Hun viser stolt fram Krystallen til Dagbladet.no, mens hun stilleferdig forteller at det har vært noen tøffe dager, mens det har stormet som verst rundt ektemannen.


- Det er ikke alltid jeg har orket å åpne avisen. Prosjektet har fått så mye ufortjent negativ oppmerksomhet. Det er blodig urettferdig, sier hun til Dagbladet.no.

Ifølge henne var en av grunntankene bak Krystallen å skape flere arbeidsplasser og på den måten gi noe tilbake til hjembygda.

- Alle kan ikke flytte til byene, men skal folk bli eller komme tilbake må det være noe å gjøre her. Krystallen skulle være starten på et større reiselivsprosjekt. Meningen er at området etter hvert skal kunne bli et helårs reisemål.

Karin Hammeren er veldig takknemlig for støtten, både hun og parets to voksne barn, har fått av kjente i hjemmekommunen.


- Det hadde vært veldig tungt uten dem. Her har det tydelig vært sterke krefter som har iscenesatt ting for å komme seg unna kjøpene.

- Sjekket ikke finansiering

Sist uke møtte utbyggerne kjendismegleren Petter Andreas Poppe i Oslo tingrett.

Utbyggerne har saksøkt Poppe og hans meglerselskap for å ha brutt med god meglerskikk ved å ikke ettergå økonomien til kjøperne av Krystallen-leiligheter.

Nærmere undersøkelser viste at flere av investorene, som har signert på opptil 15 leiligheter hver, ikke hadde reell mulighet til å betale for seg.

Flere av kjøperne har i retten fortalt at de ble forespeilet en rask og tilnærmet risikofri gevinst, ved at leilighetene ble resolgt før overtakelsestidspunktet og før hele kjøpesummen skulle betales.

Fantasitall

Byggetrinn A sto med totalt 58 leiligheter sto ferdig rundt juletider i fjor.

Bygg B med 71 leiligheter er nøkkelklart i disse dager.

Mediene, inkludert Dagbladet.no, har de siste ukene kommet med ulike anslag på hvor mange kjøpere som ikke ønsker å gjøre opp for seg og hva dette utgjør i tap for Krystallen-prosjektet.

Dagens Næringsliv har blant annet anslått at utbyggerne har utestående omkring 225 millioner kroner fra investorer som ikke vil eller kan betale for objekter de har forpliktet seg å kjøpe.

Verken Hammeren eller Fretheim har til nå ønsket å kommentere tall eller spekulasjoner mens rettssaken pågikk. Nå sier de fra:

- Mesteparten av disse anslagene er ren fantasi. Det er ingen som har spurt oss om dette, sier Hammeren til Dagbladet.no.

- Det er syv leiligheter vi mangler betaling for på byggetrinn A. Fem av disse er de samme som rettssaken nå dreier seg om, forklarer Fretheim og utdyper:

- I bygg B har vi hatt flere overtakelser, bare seks i dag for eksempel. Noen ønsker å ta over litt senere, eller ikke har mulighet til å komme hit før etter jul. Det er uansett altfor tidlig å gjøre opp en status på dette nå. Vi må se på det en gang i 2009.

Venter på dommen

Eiendomsmeglerselskapet Poppe & Co avviser utbyggernes påstander på det sterkeste.

- Vårt oppdrag var å finne mulige investorer til leiligheter i Kvitfjell. Det gjorde vi. Alle salgene ble gjennomført av Meglerhusene Nordvik & Partners og Poppe & Co og er utført i henhold til god meglerskikk, skriver Poppe & Cos administrerende direktør Joachim Hansen i en e-post til Dagbladet.no.

Hansen framhever at hvert eneste salg ble forelagt utbyggerne for aksept og godkjenning forut for kontraktssignering.

- Utbygger kan ikke i etterkant hevde at han ikke skjønte at det var investorer som kjøpte disse leilighetene, dette ble kommunisert skriftlig til utbygger i forkant, fortsetter han og utdyper:

- Faktum er at Iver Hammeren med sine stadige utspill har søkt å vri saken fra hva den faktisk dreier seg om. Om megler er ansvarlig for investorers betalingsvilje i et dårligere og dårligere marked. Og det er megler ikke i henhold til gjeldende rett. Dette finnes det flere domsavsigelser og rettsprakis på.

Dommen i saken ventes å falle etter nyttår.

Utbyggerne har også meldt inn flere forhold rundt salgsprosessen til Kredittilsynet.

Tilsynet bekrefter overfor Dagbladet.no at de nå ser på saken, men ønsker foreløpig ikke å kommentere dette ytterligere.

FULLFINANSIERT AV BANKEN: Krystallen-prosjektet startet med 100 000 kroner i egenkapital. Resten av byggingen, som kostet omkring 350 millioner kroner, er fullfinansiert gjennom DnB Nor Lillehammer.
GLAD FOR STØTTE I HJEMMEBYGDA: Iver Hammerens kone, Karin Sylte Hammeren, har til tider syntes at det har vært svært mye negativt fokus på boligprosjektet. Ifølge henne var en av grunntankene bak byggingen å skape nye arbeidsplasser i kommunen både hun og ektemannen er oppvokst i.
FAKTISKE SALG: En av uengiheten mellom utbyggerne og meglerne som skulle selge prosjektet, er hvor mange leiligheter som faktisk ble solgt i januar 2006.
SOLGTE TIL VENNER OG TIDLIGERE KJØPERE: Leilighetskomplekset ble ikke markedsført på andre måter enn gjennom Poppes og Nils Nordviks nettverk. De seks meglerne som jobbet med prosjektet solgte til tidligere kunder og investorer de jobbet med.
- SER ANNERLEDES UT: Milliardær Arne Fredly og samboer kjøpte ti leiligheter i Krystallen. De har betalt for tre leiligheter, men ønsker nå å trekke seg fra resten av kontrakten. Et av deres ankerpunkter er at byggene har blitt seende helt annerledes ut enn det som var forespeilet da prosjektet ble solgt inn.
- UTSATT FOR SVERTEKAMPANJE: Folk har sjeldent gode hensikter når de kontakter avisene, hevder den tidligere Nordlandsposten-redaktøren og Krystallen-utbyggeren Iver Freheim. Han mener at enkelte investorer har bevisst brukt norsk finanspresse for å sverte boligprosjektet, i håp om å kunne trekke seg fra kjøpsforpliktelsene.
FINANSIERINGSEVNE: Krystallen-utbyggerne har saksøkte meglerne, anført av Poppe, for å ha brutt med god meglerskikk ved ikke å gjort nok for å sjekke investorenes finansielle situasjon på kjøpstidspunkt.
ANKLAGET FOR VITNEPÅVIRKNING: I retten forrige uke fortale en av leilighetskjøperne at megler Petter Andreas Poppe forsøke å påvirke hans vitneforklaring i forkant av rettssaken. Poppe avviser disse beskyldingene.
SKULLE BLI TRENDSTED NUMMER ÉN: Krystallen ønsket å involvere det lokale næringslivet i Ringebu og de nærliggende kommunene. Utbyggerne håpet etter hvert å bygge opp et gigantisk turistsenter på Kvitfjell, med blant annet teaterscene, bilbutikk og eget hundehotell.
ROT MED BUDSKJEMAER: Utbyggerne har etter to års krangel med meglerne fått forelagt 83 av 123 budskjemaer. Flere av disse er ifølge Krystallen mangelfulle eller utdaterte. Poppe har tidligere forklart at det ikke uvanlig at man hopper over en skriftlig kjøpsbekreftelse og går direkte til kontrakten.
GARASJE OG HEIS: De to Krystallen-blokkene inneholder blant annet en innendørs garasje og heis. Utbyggerne avviser at dette prosjektet var tiltenkt rikfolk. - Tvert imot, vi ønsker at dette skulle være et sted for helt vanlige folk med normale inntekter, forklarer Gunnar Fretheim.
HÅPET PÅ RESALG: Flere av investorene har fortalte i Oslo tingrett forrige uke at de ikke hadde trodd at de trengte å gjøre opp for seg, siden leilighetene skulle videreselges med gevinst, før byggene sto ferdig og før hele kjøpesummen måtte innbetales.
VIL IKKE GJØRE OPP FOR SEG: Megler Poppe hevder at investorene som nå ikke vil gjøre opp for seg, gjør det fordi de ikke får solgt med gevinst, og ikke fordi de nødvendigvis mangler midler.
SOLGTE UNNA I LØPET AV FEM DAGER: Eiendomsmegler Petter Andreas Poppe har blant annet i et TV2-intervju i januar 2006 hevdet at de solgte 120 leiligheter i løpet av fem hektiske dager. I retten kunne derimot utbyggernes advokat vise til at det var solgt bare 20 leiligheter på det aktuelle tidspunktet.
PRESTISJEPROSJEKT: Krystallen-blokkene skulle være starten på et reiselivseventyr i Gudbrandsdalen. Til tross for rettssak og flere ubetalte leiligheter, ønsker utbyggerne fremdeles å utvikle turistnæringen på Kvitfjell.
VIL HEVE KJØPET: Noen av investorene, som har kjøpt flere objekter i Krystallen-prosjektet, ønsker nå å trekke seg fra sine kontrakter. De hevder blant annet at de ikke ble informert at leilighetene ble solgt til investorer, og ikke sluttbrukere.