Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi blir deprimerte og aggressive

Beboerne på asylmottaket i Skrolsvik har sendt klagebrev til UDI.

KLAGER PÅ MOTTAKET: Halvparten av beboerne på asylmottaket i Skrolsvik har skrevet under et klagebrev om forholdene ved mottaket. Onsdag denne uka var NOAS-leder Morten Tjessem på besøk. Foto: Hans Arne Vedlog
KLAGER PÅ MOTTAKET: Halvparten av beboerne på asylmottaket i Skrolsvik har skrevet under et klagebrev om forholdene ved mottaket. Onsdag denne uka var NOAS-leder Morten Tjessem på besøk. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||SKROLSVIK (Dagbladet): Dagbladet har i flere artikler fokusert på asylmottaket Senjehesten i Skrolsvik i Troms.

Nå har over halvparten av beboerne signert et brev til UDI og norske menneskerettighets-organisasjoner, der de klager på flere forhold ved mottaket.

- Vi sendte dette til UDI for to uker siden. Først fikk vi bare beskjed om at brevet ble sendt til Narvik, etter det har vi ikke hørt noe, forteller en ung asylsøker ved mottaket.

Sju punkter

Han er fortvilet over situasjonen, og viser oss brevet han selv har skrevet - på norsk. Brevet åpner med å uttrykke forståelse for UDIs situasjon, og at det er vanskelig å skaffe nok asylmottak. Men beboerne ønsker likevel bedre forhold der de bor. De synes også det er vanskelig å være så langt unna byen.

Brevet inneholder sju konkrete punkter:

• For lite personell ved mottaket. Det er i dag tre ansatte, daglig leder Dag Olsen, kona hans og en barne- og ungdomsarbeider.

• Få vaskemaskiner og tørketromler. Flere beboere må tørke klær på rommet.

• De enslige mennene bor tre på hvert rom , som er rundt 16 kvadratmeter. På noen større rom bor det ifølge brevet fire til seks personer.

• Det finnes ingen aktiviteter. Det gjør at beboerne blir deprimerte og aggressive.

• Det er få komfyrer, og det blir ofte kø og farlige situasjoner på kjøkkenet.

• Beboerne har ingen kontaktpersoner dersom det oppstår bråk. Resepsjonen stenger klokka seks, og da har de ingen å henvende seg til. Politiet er ti mil unna.

• Liten interesse for konfliktløsning.

• Flere beboere føler at de måtte jobbe gratis på mottaket.

- Reiser til Finnsnes
I brevet heter det blant annet: «Er ingen aktiviteter eller underholdning. Vi har ingen felles reise i vårt område, eller reise til de byene som ligger i nærheten av oss. Det gjør oss mer isolert fra mennesket og gjør oss mer depresjon, og svært aggressive».

Daglig leder Dag Olsen sier at dette ikke er riktig. Mottaket har to busser, og organiserer flere ganger i uka turer til Finnsnes. Beboerne skriver seg på liste for å få være med, og det er beboere som fungerer som sjåfører.

Kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i UDI sier til Dagbladet at han ikke har sett brevet, men at UDI ønsker å undersøke alle påstandene som har kommet fram om asylmottaket i Skrolsvik i det siste.

Daglig leder Dag Olsen sier til Dagbladet at det er kommet flere komfyrer og vaskemaskiner på mottaket, men at for øyeblikket er én vaskemaskin og én tørketrommel i ustand. Det er også ansatt en tidligere beboer som aktivitetsleder ved mottaket.

Soppinfeksjon
Det har vært stort fokus på asylmottaket i Skrolsvik etter flere medieoppslag den siste tida. Tidligere denne uka var smittevernlegen på inspeksjon på mottaket, etter at tolv av beboerne har fått konstatert soppinfeksjon.

UDI var i går på besøk på mottaket
, og har bedt daglig leder sørge for et bedre aktivitetstilbud. Han må også avholde et informasjonsmøte med lokalbefolkningen, og bli flinkere å involvere dem i det som skjer på mottaket.

Dagbladet har tidligere skrevet at NOAS-leder Morten Tjessem mener fylkesmannen bør overta tilsynet ved norske asylmottak, da UDI i dag er aktører på begge sider av bordet.

Regiondirektør i UDI Nord, Bjørn Fridtfeldt, er ikke fremmed for at andre også kan kontrollere mottakene, men påpeker at kommunen i tillegg har ansvar for normale inspeksjoner, som for eksempel brannvern og helsekontroller. På steder med kantine skal også Mattilsynet holde kontroll.

Nylig åpnet det et nytt asylmottak i Tranøy kommune, bare noen kilometer unna Senjehesten mottak i Skrolsvik. Her skal 30-35 enslige mindreårige asylsøkere få plass.

• Les Dagbladets artikler om asylmottaket i Skrolsvik her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling