- Vi blir fremstilt som ekstremister i Norges største avis

Menigheten snakker for første gang ut med Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Usmakelig, sier forstander Tanveer Ul-islam Qureshi om VGs fremstilling av hans moské.

Han reagerer sterkt på artikkelen i dagens VG, der det går frem at misjons-menigheten Tablighi Jamaat nektet å bli med på å fordømme terrorhandlinger. Qureshi mener avisa farer med løgner.

- Å si at vi nektet å bli med på felleserklæringen mot terror, er ren og skjær løgn, raser Qureshi.

- Men hvorfor deltok dere ikke på møte igår der de fleste imamer tok avstand fra terror?

- Grunnen til det var at vi fikk invitasjon bare 12 timer før møtet. Invitasjonen var dessuten vag og det stod ikke noe presist om tema og om at imamer fra de største moskène kom til å være tilstede på møtet. I tillegg er imamen vår på ferie, forklarer forstanderen før han forsikrer.

- Hadde vi fått litt bedre tid på oss, så hadde vi selvfølgelig deltatt på møtet.

Menigheten Tablighi Jamaat er Norges desidert mest mediesky menighet og kommer sjelden med uttaleser, enten det er av religiøst eller politisk karakter. For første gang gjør moskèen helomvending og snakker ut med Dagbladet.no.

Fordømmer terror

RASENDE: Forstander Tanveer Ul-islam Qureshi og styremedlem Ashfaq Ahmad reagerer kraftig på at deres menighet - Tablighi Jamaat - blir framstilt som terrorvennlig i dagens VG. Foto: Daniel Sannum Lauten
RASENDE: Forstander Tanveer Ul-islam Qureshi og styremedlem Ashfaq Ahmad reagerer kraftig på at deres menighet - Tablighi Jamaat - blir framstilt som terrorvennlig i dagens VG. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

- Vi tar klar avstand fra all terror, det være seg i London, Egypt eller Pakistan, understreker Qureshi.

Han har i hele dag diskutert hvordan moskéen skal svare på det han betegner som falske anklager rettet mot menigheten. Som første norske avis blir Dagbladet.no invitert inn til det ellers så lukkede misjons-miljøet.

- Ifølge VG sendte dere misjonærer fra Leeds på en dør-til-dør aksjon til Sverige?

- Den gruppen er ikke fra Leeds, men fra Whigfield ved Dewsbury og de er ikke i Sverige slik VG hevder. De er i Moss, sier Qureshi som mener menigheten urettmessig blir svartmalt ved å bli lenket til ekstreme engelske miljøer.

- Alle vi sender, og alle som besøker oss i Norge, kommer helt lovlig. Vi er helt klare på at våre medlemmer skal leve som lovlydige borgere i Norge i tillegg til å være gode muslimer. Vi har ingenting å skjule fordi vi spiller med åpne kort.

Forstanderen karakteriserer anklagene om at ekstremister skal ha rekruttert unge fra deres menighet som grunnløse.

- Disse påstandene er helt uten rot i virkeligheten. Vår erfaring er at dette aldri har skjedd. Men dersom en eller annen har blitt rekruttert fra våre rekker, så kan ikke hele menigheten belastes for det, sier Qureshi.

Aktiv misjon

Menigheten med omlag 700 medlemmer, er en av Norges mest aktive muslimske misjonsbevegelser. De arrangerer stevner hvert år der flere tusen muslimer deltar fra land som Pakistan, Bangladesh, India, Storbritannia og en rekke andre europeiske land.

De prøver dessuten å holde misjonsmøter hver kveld, der de går rundt i Oslos gater.

- Vi går gatelangs og snakker med muslimer. Vi snakker med ungdommer på gata og oppfordrer dem til å leve et liv uten rus og vold, sier Qureshi, som mener det er essensen i deres ideologi, ikke å avle ekstremister.

- Dere har aldri kommet med slike uttalelser før. Hvorfor gjør dere det nå?

- Vi har bestemt oss for å ta bladet fra munnen og ta et endelig oppgjør med mediene. Grunnen til at vi er medieskye er nettopp fordi vi blir fremstilt som ekstremister i Norges største avis, uten at journalisten tar seg tid til å ringe oss engang, sier Qureshi med adresse til VGs skildring av deres moské.

- Det er ikke det ytringsfriheten betyr, fortviler moské-talsmannen.

VG prøvde

Redaksjonssjef Arnstein Johansen i VG sier avisen gjorde det de kunne for å få tak i menigheten  Tablighi Jamaat  i går kveld, slik at de kunne få kommentere opplysningene i deres sak.

- Vi ringte moskéen, men ingen svarte. Vi hadde også et navn i vår database, men han svarte heller ikke. Til slutt fikk vi tak i en person som stod oppført som talsmann for moskéen, og fikk da bekreftet at imamen var på ferie i Pakistan, og at det var en vikar som jobbet for ham i sommer. Men personen sa han aldri hadde vært talsmann for menigheten, og ikke kunne uttale seg. Han husket heller ikke navnet på den vikarierende imamen. Da hadde vi rett og slett ikke flere navn å gå etter for å få kontakt med menigheten, sier Johansen til Dagbladet.no.