- SULTESTREIKER: Omlag tjue av rundt 200 demonstranter, mange av dem ungdom i 18-19-årsalderen, opplyser at de har startet sultestreik i regjeringskvartalet.  Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
- SULTESTREIKER: Omlag tjue av rundt 200 demonstranter, mange av dem ungdom i 18-19-årsalderen, opplyser at de har startet sultestreik i regjeringskvartalet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer

- Vi blir hele natta og så mange dager vi må

Rundt 200 norsktamiler «beleirer» statsministerens kontor, og sier de har startet sultestreik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt to hundre demonstranter som protesterer mot tamilenes situasjon i den tilspissede krigen på Sri Lanka, holdt i 23-tida i kveld ennå stand utenfor høyblokka i Regjeringskvartalet i Oslo.

Mange av  dem hevder de har satt i gang en sultestreik.

Et tjuetalls norsktamiler satt like før midnatt på bakken foran selve hovedinngangen til blokka der statsministeren har kontor. Mange av aktivistene satt inntullet i tepper og med en varmeovn på deling, mens folk på hele plassen bar flagg med tamiltigrenes logo og plakater med ulike slagord. Høy musikk over et improvisert PA-anlegg ble jevnlig avbrutt av appeller for å holde på aktivistenes motivasjon.

- Kan bli i mange dager
Overfor Dagbladet gjør demonstrantene det klart at aksjonsviljen bare kommer til å øke de nærmeste timene og dagene.

- Vi blir hele natta, og helt til vi får konkrete svar fra regjeringen. Vi har holdt flere demonstrasjoner tidligere uten resultat, men nå skal vi sultestreike, så da må de komme. Det handler om menneskelighet, uansett om det er påskeferie eller ikke, sier 19 år gamle Sindiya Srinagulakumar til Dagbladet.

Ifølge demonstrantene er det nå 20-30 av dem som sultestreiker og kun inntar vann, inntil de får en tilbakemelding fra høyeste politiske hold i Norge som de kan godta. Forsikringer fra en medierådgiver tidligere i dag om at regjeringen gjør det den kan, ble ikke oppfattet som tilstrekkelig.

SITT-NED-AKSJON: Etter at en varslet demonstrasjon var over i 11-tida i formiddag, ble de fleste aktivistene værende utenfor statsministerblokka. Foto: JOHN-TERJE PEDERSEN
SITT-NED-AKSJON: Etter at en varslet demonstrasjon var over i 11-tida i formiddag, ble de fleste aktivistene værende utenfor statsministerblokka. Foto: JOHN-TERJE PEDERSEN Vis mer

- Nei, vi vil ha skriftlige, ordentlige svar, sier 19-åringen.

Sivile fanget i kampene
Aksjonistenes krav er blant annet at Norge må innkalle til et hastemøte med giverlandene for å få  til en umiddelbar våpenhvile og at Norge tar iniativ til å sende FN-observatører til krigssonen. Blant andre  norske Rød Ungdom og Unge Venstre har tidligere uttrykt støtte til demonstrantene.

Ifølge FN er flere enn 100 000 sivile fanget i krigssonen på Sri Lanka, der regjeringsstyrker prøver å nedkjempe Tamiltigrene, geriljaorganisasjonen som vil ha en egen tamilsk stat på øya. Flere av tamilene i Norge opplyser at de har mistet familiemedlemmer bare de siste dagene.

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse har tidligere sagt at de militære er nær ved å utradere Tamiltigrene etter flere tiår med krig. Han har avvist internasjonale appeller om en våpenhvile.

Flere demonstranter på vei
Tamilene i Oslo venter nå «forsterkninger» fra andre steder i landet.

- Mange tamiler er på vei fra Bergen, Trondheim og Tromsø. De er framme i morgen, og da vokser demonstrasjonen, sier Srinagulakumar.

- Vi fortsett sultestreiken til vi får svar, sier også 18 år gamle Sutha R. til Dagbladet.

I går måtte politiet bryte opp et demonstrasjonstog med norsktamiler som først blokkerte trafikken i flere kryss i Oslo med sitt-ned-aksjoner, før demonstrantene beveget seg i retning av E18. Det kom da til tidvis voldsomme sammenstøt mellom noen av de yngste og mest aggressive aksjonistene og politiet.

- GÅR IKKE HERFRA: Sindiya Srinagulakumar (19) forteller Dagbladet.no at sultestreiken kan fortsette på ubestemt tid. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
- GÅR IKKE HERFRA: Sindiya Srinagulakumar (19) forteller Dagbladet.no at sultestreiken kan fortsette på ubestemt tid. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Se de dramatiske bildene fra gårsdagens demonstrasjon

Også tidligere i dag var stemningen amper da et femtitalls politifolk tok oppstilling foran regjeringsblokka etter at den varslede delen av demonstrasjonen var over.

I kveld viste imidlertid politiet ingen tegn til å aksjonere mot den store gruppen som har slått seg ned ved statsministerblokka, der stemningen var rolig i folkemengden da natta falt på. Flere politibiler patruljerte regjeringskvartalet og holdt oppsyn med demonstrantene, men holdt seg på god avstand.

Også i London har det i hele dag pågått en stor demonstrasjon med rundt 2000 tamiler, som slo seg ned på parlamentsplassen. Flere ble pågrepet av politiet, blant annet da enkelte blokkerte ei bro og andre demonstranter hoppet i Themsen.

FLERE LAND: I London hadde tamilines demonstrasjon rundt ti ganger så mange deltagere som i Oslo, og mange av dem slo seg ned på plassen foran parlamentet i den britiske hovedstaden. Foto: SCANPIX
FLERE LAND: I London hadde tamilines demonstrasjon rundt ti ganger så mange deltagere som i Oslo, og mange av dem slo seg ned på plassen foran parlamentet i den britiske hovedstaden. Foto: SCANPIX Vis mer