- Vi blir her så lenge det trengs

I Tunisia tok det en måned, sier middelklassefamilie midt blant demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo.

STORE FOLKEMENGDER: Flere hundre tusen demonstranter samlet seg i dag på Tahrir-plassen i Kairo i Egypt. Foto: AP Photo/Khalil Hamra/Scanpix
STORE FOLKEMENGDER: Flere hundre tusen demonstranter samlet seg i dag på Tahrir-plassen i Kairo i Egypt. Foto: AP Photo/Khalil Hamra/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO/OSLO (Dagbladet): Dagbladets utsendte måtte gjennom to militære og seks sivile sjekkpunkter for å komme seg inn på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo, som har blitt et samlingspunkt for de hundretusenene med demonstranter mot president Hosni Mubarak.

Dagbladets reporter i Kairo ble ønsket velkommen og tatt i hånda av soldatene.

- Vi er glade for at dere er her, sa en soldat.

• Følg utviklingen i Nyhetsstudio.

- Gir oss ikke før Mubarak går På Tahrir-plassen møtte Dagbladet middelklassefamilien bestående av Somaia (24), Asmaa (19), Reem (19) og fra Mandouh. De har demonstrert mot regimet i Egypt på Tahrir-plassen siden 25. januar.

- Vi kommer til å være her så lenge det trengs. Vi Tunisia holdt de på i en måned. Vi har lidd i 30 år, og gir oss ikke før Mubarak går, sier Somaia (24) til Dagbladet.

Hun er klar på at man må akseptere at enkelte av regjeringsmedlemmene må bli sittende i regjeringen i en overgangsperiode, og at de som har kjempet mot korrupsjon må bli sittende.

24-åringen forteller at hun føler seg sviktet av USA.

- De styres av egne interesser. Det sto «Made in USA» på ammunisjonen vi har blitt skutt på med, sier hun.

Frykter voldelige sammenstøt Gårsdagens plan var opprinnelig å samle sammen én million mennesker på Tahrir-plassen og deretter marsjere til Mubaraks presidentpalass i bydelen Heliopolis, men denne planen ble i morgentimene i dag endret.

- Vi ønsker ikke å øke konfliktnivået, og vil ikke dra til presidentpalasset i frykt for voldelige sammenstøt, sier en mann som hevder han er en av arrangørene til Dagbladets reporter på Tahrir-plassen.

Også den egyptiske bloggeren Hossam el-Hamalawy, hevder overfor Sharif Kouddous i organisasjonen «Democracy Now!» demonstrantene har bestemt seg for å holde seg på Tahrir-plassen og ikke utføre den lenge ventede «frihetsmarsjen» til presidentpalasset.

Flere hundre tusen Årsaken til at man ikke gjennomfører marsjen, kan ha bakgrunn i at det ikke møtte opp så mange man hadde håpet på.

Men situasjonen kan endre seg raskt. Befolkningen i Egypt ble oppfordret til å møte opp på Tahrir-plassen klokka ni lokal tid, men da var det bare rundt 10 000 personer som hadde møtt opp. I 12.25-tida var det en rekke ulike anslag på antallet demonstranter. Nyhetsbyrået AFP skriver at det er snakk om «flere hundre tusen», mens Al Jazeera skrev «over én million» demonstranter.

Myndighetene i Egypt har gjort det de kan for å forhindre at såpass mange får muligheten til å møte opp. Internett skal være nede i landet, og CNN meldte i går at informasjonsministeriet hadde opplyst til dem at mobilnettet vil kuttes.  I 12-tida i formiddag var mobilnettet hittil ikke kuttet. I tillegg har myndighetene innstilt all togtrafikk for å hindre folk fra andre steder i Egypt i å ta seg til Kairo og Alexandria, der det også har samlet seg store folkemengder.

Foran Dagbladets reporter på Tahrir-plassen ble en sivil politimann løftet opp og kastet over et gjerde til ventende soldater. Gjennom hele dagen har man kastet ut masse sivilt politi som har oppført seg truende overfor demonstranter og journalsiter. De blir ikke banket av demonstrantene, men fysisk bært ut av folkemengden.

• Følg utviklingen i Nyhetsstudio.

ET MEKTIG SYN: Demonstrantene la seg ned og ba til bønnerop i morgentimene. Foto: EPA/Hannibal Hanschke/Scanpix
ET MEKTIG SYN: Demonstrantene la seg ned og ba til bønnerop i morgentimene. Foto: EPA/Hannibal Hanschke/Scanpix Vis mer