- Vi blir hjemme

Fordelene ved å bo i Norge oppveier skatteulempene sier flere næringslivsgiganter til Dagbladet. Odd Reitan, Bjørn Rune Gjelsten og Jens Petter Ekornes betaler flere millioner kroner i året bare for å ha bostedsadressen her. Tharald Brøvig mener myndighetene spekulerer i at nordmenn ønsker å bo i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg husker ikke hvor mye jeg betaler i formuesskatt, men jeg flytter ikke utenlands for å spare de pengene, sier Odd Reitan. Mannen som bygde opp Rema 1000 butikkene er i følge Økonomisk Rapport god for 2,4 milliarder kroner. Så lenge Reitangruppen ikke er børsnotert er skattegrunnlaget for formuesskatten en brøkdel av den reelle verdien. Han medgir at formuesskatten i Norge medvirker til at han ikke vil børsnotere selskapet.

- Det kunne vært morsomt å se hvordan markedet verdsetter Reitangruppen, men foreløpig blir det for dyrt for meg personlig, sier han.

Jens Petter Ekornes vurderte det annerledes da møbelgiganten Ekornes ble børsnotert i 1995.

- Jeg syntes det var viktigere interesser som bør styre en børsnotering enn min formuesskatt, sier han. Gründeren har ingen planer om å flytte fra Sykkylven uansett hvordan skatteregimet måtte bli.

Følger ikke Røkke

- Jeg har så mange reisedøgn i året at jeg teknisk sett kunne hatt bostedsadresse i England og dermed sluppet formuesskatten, sier Bjørn Rune Gjelsten.

Han betaler mellom tre og fire millioner kroner i formuesskatt i året og det tilsvarer dobbelt så mye som nettoinntekten han har som konsernsjef i Aker RGI.

Gjelsten har alltid skattet i Norge og betalte 29 millioner kroner i skatt da han i 1995 valgte å overføre sine eierandeler i RGI inc til Norge.

- Jeg føler det er riktig at jeg som konsernsjef i et norsk selskap bor i Norge. Dessuten er det så mange fordeler ved å ha bostedsadressen sin her at jeg kommer til å fortsette med det. Heldigvis har jeg inntekter nok til å betale skatten, men mange må selge aksjer eller eiendeler for å klare skatten og da er man inne i ond sirkel.

Utsugere

Reder og storinvestor Tharald Brøvig, som blant annet har en stor eierandel i P4, bodde mange år i utlandet før han flyttet hjem.

- Jeg har ingen planer om å flytte ut igjen, men det skal ikke store skatteskjerpelser til før jeg må overveie det. Han mener myndighetene spekulerer i at nordmenn liker seg i Norge og at politikerne vedtar skatter tett oppunder smertegrensen for personer med store formuer.