Vi blir mer og mer like!

Norske og svenske ungdommer er svært like, ifølge en fersk undersøkelse. Bakmannen tror likhetene vil bli enda større, og han får støtte av ungdommene selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Vi blir mer og mer like, fastslår svenske Maria Sagen, norske Einy Hjorthaug, svenske Carolin Carlgren, norske Simen Øian Gjermundsen, svenske Lars Ekström og norske Marte Gøril Myrvang.

Verdensborgere
Mats Lindgren er framtidsstrateg i stockholmsfirmaet Kairos Future. Denne uka ga de ut boka «The WeMe Generation», som bygger på en undersøkelse av nordiske ungdommer i 19-årsalderen.

-Dagens svenske og norske 19-åringer er mer like enn foreldrene deres var, og barna til dagens ungdommer vil antakelig bli enda mer like på tvers av landegrensa, tror Lindgren.

Ifølge ham vil nordmenn og svensker være mer verdensborgere om hundre år.

-Når vi jobber sammen, som når mange unge svensker reiser til Oslo, blir vi mer internasjonaliserte og like hverandre, sier han.

Internett viktig

Men allerede nå treffes mange nordmenn og svensker gjennom jobben. Det gjelder for eksempel Einy, Marte, Maria og Carolin (alle 19).

-Jeg og Carolin kom til Norge for å jobbe au pair, og det var gjennom jobben at vi ble kjent med Marte og Einy, sier Maria fra Mariestad.

Vi blir mer og mer like!

Elverumsgutten Simen (20) ser en annen årsak til større likheter.

-Det kommer jo stadig nye tekniske hjelpemidler som gjør det lettere å kommunisere på tvers av grenser, sier studenten, og nevner Internett som et eksempel.

Nordmenn blidest

Selv om norske og svenske ungdommer blir mer og mer like, mener ungdomsgjengen at det fortsatt fins forskjeller.

-Nordmenn vet mye mer om svensker enn vi vet om nordmenn, nevner göteborggutten Lars (20), som jobber i Oslo.

-Dessuten er nordmenn mye mer utadvendte og blide, tillegger Maria, mens de andre nikker samtykkende.

Og hvis de får rett i at vi blir mer like, smitter humøret kanskje over på svenskene på sikt.