-Vi blir skutt på fra alle kanter

Slaget ved Kamdesh forteller historien om tilbakeslag i Afganistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I oktober 2009 i Nuristan-provinsen i Afganistan skjedde det som blir beskrevet som Afghanistans «Black Hawk Down». Historien er en av mange som kan leses blant de 92 000 krigsdokumentene som har lekket ut på nettet.

Stoppe illegal krysning Combat outpost Keating, var en ensom utpost hvor de stasjonerte skulle finne allierte blant lokalbefolkningen for å stoppe illegal krysning av grensen mellom Afghanistan og Pakistan, samt å avskrekke opprørere, skriver The New York Times.

Men utpostens skjebne skulle få en helt annen, noe detaljerte beretninger dokumentert over en treårig periode viser. De viser også mange av frustrasjonene til de stasjonerte, som hadde få soldater og ustabile afganske allierte.

Situasjon snudde Den lille utposten lå isolert og var utsatt for høyt terreng nært en Urmul-landsby. Dette gjorde den farlig å kjøre til, men også å fly til med helikopter. Til å begynne med virket det som om oppdraget gikk rett vei, og de klare å komme i dialog med de lokale. Dette var en situasjon som skulle snu seg.

Det ble fort klart at opprørere styrte store deler av området. Blant de lokale styrkene som amerikanerne skulle trene opp, ble flere truet og skadet. Opprørerne truet også lokalbefolkningen, og drepte senere lederen av lokalsamfunnet.

Angrepet Sommeren 2009 ble det bestemt at utposten skulle legges ned som følger av det større arbeidet med å konsentrere styrker der de kunne gjøre mest nytte. Men før dette skjedde, skulle et drama finne sted. Den 3. oktober i fjor angrep opprørere i stort antall.

Til å begynne med rapporterte utpost at Keating og observasjonsposten ble «tungt beskutt.» fienden skjøt mot utposten med bombekastere og rakettdrevne granater, samtidig som de var omringet av maskingevær-ild.

Soldaten skrev nesten umiddelbart «Air Tic be opened». Det er en militær sjargong for å flytte nær luftstøtte til områder hvor soldater på bakken er under angrep.

«Vi trenger det nå,» skrev en annen soldat. «Vi blir skutt på fra alle kanter.»

Slaget eskalerte derfra. Utposten videreformidlet detaljene. «Vi har skadde» skrev den første soldaten i løpet av minutter - det var den første rapporten om sårede soldater. Han la til: «få noen opp hit!»

Fienden var høyt i terrenget rundt utposten, som var omringet der den lå i terrenget under. Troppene var i mindretall, og begynner å falle. Hjelpen var fortsatt langt unna.

Det ville ta tid for helikoptrene kom til stedet. «Det er en 40 minutters flytur» fikk de beskjed om.

Utposten spurte så om jetfly.

«De skyter på oss fra Urmul-landsbyen,» ble det meldt. «Våre bombekastere fortsatt ute av stand til å brukes.»

Flystøtte var nå på vei. Soldater fortalte nå hvor bombene skulle slippes. En soldat skrev «Flere fiender løper gjennom» politistasjonen i landsbyen «og ild som kommer fra moskeen». Han la til « de skyter på oss fra politistasjonen».
 
40 minutter inn i angrepet rapporterte observasjonsposten at de var i ferd med å detonere sektorminer rundt utposten, et tegn på at de var i ferd med å bli overmannet. Mange allierte soldater hadde falt.

Åtte minutter seinere rapporterte de at posten risikerte å falle til opprørerne og at de holdt på å komme innenfor den innerste sikkerhetsringen. «Så nærme er de» skrev utposten, som rett etter fulgte opp med «Finden ved forskansning! Fienden ved forskansning!» kort tid etter kom soldaten med en underdrivelse; «Vi trenger støtte».

- Mangler folk Etter en stund var et amerikansk angrepshelikopter og et jagerfly kommet til stedet. En av pilotene kunne beskrive en voldsom skuddveksling. Soldatene måtte forlate Keating. Da bomber eksploderte over og rundt basen og helikoptre fløy runden, kom soldatene seg unna til en bygning i landsbyen.

Her startet de et motangrep. Moskeen hvor det ble fyrt skudd fra, ble ødelagt. Neste melding fra soldatene sa «Har overtatt ny bygning, kan ikke trykke videre, mangler folk». Utenfor var det fortsatt heftige skuddvekslinger. Etter det hele hadde pågått i 9 timer, oppsumerte en soldat av høyere rang situasjonen; «Bare en bygning igjen som ikke er i brann. Har samlet alle skadde på denne plasseringen».

Utposten holdt, men bare nesten. Åtte allierte soldater var døde, mens nesten to dusin andre ble skadet. Mange afghanske soldater og vakter ble også drept. Utposten ble evakuert, og neste dag ble den stengt ned, så fort at de ikke rakk å bære ut lagret ammunisjon.

Etterforskning av angrepet konkluderte med utilstrekkelige tiltak av de overkommanderende, skrev ABC News i februar. To høytstående tjenestemenn som fulgte opp styrkene ved utposten, fikk senere refs for sine avgjørelser.