«Vi blir stengt inne som dyr i bur»

Innen et år vil en ny mur bukte seg gjennom deler av Jerusalem. Muren vil endre livet til mer enn 100 000 palestinere som bor nordøst i den hellige byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SHUAFAT flyktningleir i Øst-Jerusalem (Dagbladet): - Vi blir stengt inne som dyr i bur. Vi palestinere har det vanskelig fra før av. En mur vil gjør alt mye verre, sukker 24-årige Adli al-Jabari.

Onsdag denne uka offentliggjorde den israelske avisa Ha'aretz kartet over «det nye Jerusalem». Det er ikke hyggelig lesning for flyktningene i Shuafat: De vil bli komme utenfor Jerusalems nye grenser.

- Da kan jeg ikke dra til Al-Aqsa for å be. Jeg kan heller ikke besøke slekt i Jerusalem - eller Hebron og Betlehem, sier 24-åringen.

Ugift, med lite penger

Hans familie har som palestinere flest lite penger å rutte med. Adli al-Jabari har derfor jobbet i hele sitt liv. Men den lille lønningen han får på bakeriet i Shuafat-leiren, er ikke nok til at han kan spare penger. Dermed blir han neppe gift, noe som er en særdeles viktig del av en palestiners liv.

- Jeg er ikke gift, og jeg har ikke penger. Jeg synes vi har det hardt nok i dag, sier han.

Adli al-Jabari har likevel et håp: At israelere flest skjønner at muren «ikke lager sikkerhet, men trøbbel for israelere og palestinere».

- Jeg tror at muren kan stoppes hvis israelerne stopper Sharon. De må bare få vite murens konsekvenser. Da vil de handle, sier Adli al-Jabari.

Bosettinger innenfor

Til tross for offentliggjøringen av Jerusalems nye mur, var det ikke en eneste protest å se i Shuafats gater denne uka.

- Folk har mistet interessen for det som skjer rundt dem. Alt blir bare verre, og de tror ikke de har noe å si, forteller Fatah-mannen Jihad Abu Znaid til Ha'aretz.

Murplanleggerne har tatt i bruk kreativiteten i murtegningene, som ikke er logiske. De skiller arabiske nabolag og flyktningleirer fra hverandre. Tett befolkede palestinske boområder er med omhu plassert utenfor muren - mens ulovlige israelske bosettinger kommer innenfor. Bosettingene Neve Yaacov og Pisgat Zeev får i tillegg mer land å boltre seg på: palestinsk sådan.

Israel bestemmer

- Hvis muren blir bygd, får jeg neppe se vennene mine her i Shuafat. Det gjør meg trist innvendig, men jeg vet at jeg ikke kan gjøre noe, sier 18-åringen Ahmed Julani. Han er jevnlig i Shuafat, hvor han driver business.

Når muren er ferdig, etter planen om et år, vil de Jerusalem-innbyggerne som bor på utsiden av muren, ha problemer med å komme til den hellige byen. 70 prosent av palestinerne som blir berørt av muren i Jerusalem-området, har blått id-kort, som betyr at de er innbyggere av Jerusalem. Disse vil mest sannsynlig miste Jerusalem-identiteten, melder Ha'aretz.

- Det er vanskelig å bevege seg fra sted til sted på Vestbredden og i Jerusalem i dag. Hvordan blir det da når de bygger muren? spør 27-årige Abdelnasser Amro.

Han kommer fra Hebron, men bor og jobber på en bensinstasjon i Shuafat, da det ikke er arbeid å finne i hjembyen.

- Hvis muren kommer, må jeg dra hjem til Hebron. Da har jeg ingen jobb, sier han.

Muren vil også kutte den nordlige delen av Vestbredden fra den sørlige. Bevegelse fra nord til sør vil dermed bare bli mulig med israelsk tillatelse.

KORTE AVSTANDER: Muren rundt Shuafat flyktningleir vil gå like bak Adli al-Jabari (24). Det vil si at han vil få problemer med å dra til Jerusalem, byen som han har sett som sin hittil i livet. Husene i nærmeste bakgrunn tilhører landsbyen Issawiye. De kommer innenfor muren. Fjellet helt i bakgrunnen er baksiden av Oljeberget.