Vi blir syke av vinnerkulturen

- Jeg tror perfeksjonismen er en av de største helsefarene. Vi er ikke skapt for å være på topp hele tida, sier professor i sosialmedisin, Per Fugelli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag lanserte han sin nye bok, «Rød Resept». I boka tar Fugelli et kraftig oppgjør med kampen om å bli perfekt.

- Vi må begynne å glede oss over alt som er nesten perfekt. Forsøket på å skape himmel på jord fører til frustrasjon over egen tilstand. Det kreves for mye av mennesker. Mange blir syke, sier Fugelli.

Han ramser opp en mengde helseskader som vinnerkulturen påfører oss:

  • Du får angst
  • Du blir utmattet
  • Du blir trist
  • Du får smerter
  • Du får urolig hjerte
  • Du får muskelsmerter
  • Du får forstyrrelser i tarmfunksjonen
  • Du får slitasjeskader

Sortering

Nå sorterer vi ut alle som ikke har optimal funksjon. Dermed er vi i ferd med å få et samfunn av kamp og rangering - et sorteringssamfunn. De som ikke vil eller ikke kan yte maksimalt, blir tapere, sosialklienter, uføretrygdet og arbeidsledige. De mister sosial aktelse, trygghet og verdighet, sier Fugelli.

Han mener at to av de farligste sykdommene er bekymring og forskjeller.

- Mange går gjennom livet som et evig medisinsk gjeldsoffer. De får ikke hentet seg inn. Vi blir tømt for krefter. Vi mister tid vi kunne brukt på skogturer, og tid vi kunne brukt på ingenting. Vinnerne får prestasjonssykdommer siden de hele tida må være på topp. Taperne blir syke på grunn av nedverdigelsen.

- Er ikke konkurranse sunt?

- Hvis konkurransen er sjølvalgt, kan det være sunt. Men når den blir påført deg - for eksempel på arbeidsplassen - kan det være usunt. Da får du krav som ikke er dine egne, og du kan få slitasjeskader. Et godt eksempel på usunn konkurranse er når NHO sier at det bør være prestasjonslønn for alle.

Hvis det blir slik, vil mange få alvorlige skader. Det blir feil når vi hele tida må tenke på å kompetanseheve oss og kvalitetskontrollere oss, sier Fugelli.

<B>NY BOK: - Vi i ferd med å få et samfunn av kamp og rangering - et sorteringssamfunn, sier professor i sosialmedisin, Per Fugelli.