Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi blir trakassert

Kamran F. Mohammed (23) er lei av å bli trakassert og sjikanert som norsk muslim. - Alkohol er en naturlig del av norsk kultur. Når hvert andre drap i Norge skjer i rus, er det da den norske kulturen som dreper? spør han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først var det omskjæring, så var det 11. september. Nå er det skamdrap og tvangsekteskap.

- Det er ikke så veldig populært å være muslim for tida, sier Beenish Ajaz (21) oppgitt.

Beenish kom til Norge fra Pakistan da hun var tre måneder gammel. Hun er oppvokst i Moss, snakker norsk og studerer nå Norges lover ved juridisk fakultet i Oslo.

Likevel må hun finne seg i å bli stoppet på gata og spurt ut om tvangsekteskap - bare fordi hun går med skaut.

- Jeg har det jo helt fint! Lever som andre ungdommer, men velger å ikke drikke alkohol eller ha samboere. Like mye som Shabana Rehman fortjener respekt for sin kamp, fortjener jeg respekt for mitt valg uten å bli stemplet som hjernevasket, sier Beenish.

Felles verdier

For henne har tvangsekteskap like liten sammenheng med islam, som fyllekjøring har med kristendom.

- Årsaken til at jeg ønsker å gifte meg med en muslim, handler ikke om press fra familien, men at jeg ønsker en partner som deler samme livssyn, meninger og verdier som meg. Hvorfor er det ingen som spør hvorfor en norsk, kristen jente ikke vil gifte seg med en pakistansk muslimsk gutt? spør Beenish.

Den pågående mediedebatten om tvangsekteskap har satt sinnet i kok både hos Kamran F. Mohammed fra Muslimsk studentsamfunn, og Kamil Azhar (22) og Beenish Ajaz fra Pakistansk studentsamfunn.

De karakteriserer debatten som lite konstruktiv og til tider tåpelig.

I verste fall vil den føre til økt rasisme og fremmedfrykt, og stikke kjepper i hjulene for integreringen av innvandrere i Norge, mener de.

- Ingen benekter at tvangsgifte og æresdrap har skjedd, og at det er forferdelig. Poenget er at dette ikke har noe med islam eller muslimsk kultur å gjøre. Alkohol er for eksempel en naturlig del av norsk kultur. Når hvert andre drap i Norge skjer i rus, er det da den norske kulturen som dreper? Eller er det noen syke menneskers gale handlinger? spør Kamran.

Får spørsmål

Kamil er lut lei av at folk spør hva han mener om drapet på Fadime.

- Hvorfor spør de - akkurat som om jeg implisitt støtter det? tordner 23-åringen.

Både Muslimsk- og Pakistansk studentsamfunn synes det er bra at saken blir satt på dagsordenen og at folk engasjerer seg i opprop og fakkeltog. De er derimot usikre på midlene.

- Det hjelper ikke å stille imamer og andre ledere til veggs, når holdningene vi alle er enige om å bekjempe, tilhører subkulturer. Hvis vi vil endre holdninger, må vi gå i dialog med miljøene og bruke tid - og ikke risikere at de lukker seg, sier Kamil.

FEIL SPOR: Kamran Mohammed, Kamil Azhar og Beenish Ajaz mener debatten om tvangsekteskap og æresdrap har feil fokus. - Dette handler ikke om islam, men om ukulturer på lik linje med nazisme.
Hele Norges coronakart