- Vi bomber når fristen er ute

Opprørerne må overlevere sjefsterroristen - ellers sender Libya krigsflyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den flere måneder lange dragkampen om Saharas mest ettersøkte mann, kan gå mot slutten. Libya har gitt opprørerne i Tsjad 48 timer på å overlevere Amari Saifi.

- Ellers skulle de bombe oss som vi aldri har blitt bombet før, forteller opprørernes talsmann Brahim Tchouma til nyhetsbyrået AP.

Forlanger store penger

Salafist-gruppa til Saifi drepte i fjor 42 soldater fra Algerie og kidnappet 32 europeiske Sahara-turister. Vestafrikanske styrker jaktet tidligere i år på terroristene med amerikansk og fransk hjelp. Aksjonen ble avblåst da opprørerne i Tsjad fortalte at de hadde fanget Saifi og mennene hans.

Han er den eneste overlevende sjefen i den algeriske gruppa som står i ledtog med al-Qaida. Både Algerie og andre afrikanske og vestlige land har i månedsvis forhandlet om å få Saifi utlevert. Libya skal nylig ha blitt spurt om å bistå av tyskerne som har sendt ut en internasjonal arrestordre på sjefsterroristen. Opprørerne blir beskyldt for å være ute etter mest mulig penger for fangen sin.

Utsletter terrorgruppa

Tchouma forteller at de mandag utleverte to av Saifis medsammensvorne til libyerne for å vise samarbeidsvilje. Dagen etter meldte libyske myndigheter at de hadde skutt to salafister som var i ferd med å entre Libya.

Den samme libyske agenten som hadde mottatt salafistene, ringte i dag til opprørernes satellittelefon. Han ga klar beskjed om at Saifi kun skulle overleveres til Libya. Og det skulle skje innen to døgn. Ellers kom krigsflyene til å angripe gjemmestedet deres langt oppe i fjellene nord i Tsjad.

Samtlige av de 32 vestlige turistene bortsett fra en tysk kvinne som trolig døde av heteslag, ble omsider reddet uskadd fra salafistene. I juni drepte algeriske styrker topplederen og flere titalls medlemmer i Saifis gruppe.

<B>ØRKEN-TERRORIST: Den tidligere algeriske fallskjermjegeren Amari Saifi er midtpunkt for et internasjonalt spill på høyt nivå.
ENDELIG FRI: En av de kidnappede tyskerne feirer etter å ha blitt reddet og brakt hjem i mai.