Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi bør alle jobbe med våre holdninger.»

Kirkens Bymisjon og Rådet for Psykisk Helse fullroser kronprinsesse Mette-Marit for hennes engasjement under tv-aksjonen «Hjerterom». Selv sier kronprinsessen at hun lærte mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre år på rad tok kronprinsesse Mette-Marit på seg beskytteroppgaven for tv-aksjonen - i år for å bekjempe psykisk og sosial nød i Norge. Hun gikk til oppgaven med ekte engasjement - så sterkt at enkelte av arrangørene lot seg overraske. I et intervju med bladet Psykisk Helse forteller kronprinsessen om hvorfor hun ble så engasjert.

-  Vi bør alle jobbe med våre holdninger. Det er veldig lett å trå feil i livet, og det skal vi ha respekt for. Arbeidet med årets tv-aksjon har rørt meg mye. Det har vært mange sterke møter, sier kronprinsessen til Psykisk Helse.

-  Kronprinsessens ekte engasjement har stor symbolbetydning. Hun har gitt av seg selv for å hjelpe noen av dem som sliter mest i samfunnet vårt, sier generalsekretær Helen Bjørnøy til Dagbladet.

Sterke møter

Kronprinsessen reiste land og strand rundt for å møte mennesker. Sammen med kronprinsen holdt hun gjestebud på Skaugum, og hun stilte velvillig opp i en dokumentarfilm. I løpet av aksjonen ble det samlet inn over 150 millioner kroner som deles mellom de to organisasjonene.

-  Norge som nasjon kan være stolt hvis vi gjennom denne tv-aksjonen viser at vi tar vare på dem som ikke har det så lett her i livet, sier kronprinsessen.

I tillegg til å være beskytter for tv-aksjonen, er kronprinsessen beskytter for Rådet for psykisk helse. Dette var et av de første beskytterskapene hun takket ja til.

-  Jeg sa ja fordi jeg gjerne ville lære mer om temaet psykisk helse, og fordi jeg mente det var viktig å si at dette engasjerer meg. Det har lenge vært et tabubelagt tema, og er det fremdeles, selv om det hjelper at offentlige personer står fram med sine problemer, sier kronprinsessen til foreningens medlemsblad.

Kjente ambassadører

Under tv-aksjonen stilte flere kjente personer opp og fortalte om egne problemer side om side med mennesker som fortsatt sliter. Flere kjente ansikter stilte som ambassadører, blant annet statsminister Kjell Magne Bondevik, artist Bjørn Eidsvåg, psykiater Astrid Nøklebye Heiberg, fotballspiller Erik Hoftun, komiker Bård Tufte Johansen, biskop Gunnar Stålsett og modell Sonja Wanda.

-  Kronprinsessen ble oppfattet som ekte. Hun var nysgjerrig og åpen. Hun møtte dem som sliter med omtanke. Jeg fikk nesten inntrykk av at dette var noe mer enn et vanlig beskytterskap. Jeg er utrolig takknemlig for det hun tilførte aksjonen, sier generalsekretær Tor Øystein Vaaland i Rådet for psykisk helse til Dagbladet.

 -  For mange av våre brukere er det stort at kronprinsessen viser interesse for deres hverdag. Det gir en bekreftelse på at de blir sett. Samtidig som hun har gitt verdighet til enkeltmenneskers liv, har hun skapt oppmerksomhet rundt dem i samfunnet som ikke har det så lett, sier Helen Bjørnøy.

-  Ta barna på alvor

Under en tale kronprinsessen holdt på en konferanse om psykisk helse før jul, sa hun at ingen går gjennom livet uten å oppleve psykisk smerte. Hun la også vekt på betydningen av at barn og unge som sliter, tidlig blir fanget opp av et stoppeapparat.

-  Vi må se barna og ta dem på alvor, både hjemme og i skolen. Det er utrolig viktig å ta barn på alvor når de snakker til oss. Så tror jeg også det er viktig at psykiatrien selv prioriterer barn og unge, både når det gjelder tilbud til denne aldersgruppa og når det gjelder forskning. Psykiatrien må også selv ta ansvar for å vie nok oppmerksomhet til barn og unge, sier kronprinsessen.

Gjennom året har kronprinsessen besøkt flere organisasjoner og enkeltmennesker som driver frivillig arbeid. Den ene dagen kan hun gå i gallakjole, den neste dagen er det representasjon i utlandet eller besøk hos frivillige organisasjoner. Hun har tenkt mye over kontrastene.

-  Jeg har kommet til at så lenge vi alle er mennesker med hver vår historie og hver vår hverdag, blir ikke kontrastene så store. Rammene rundt møtene er veldig forskjellige, men alle møtene gir meg veldig mye, sier hun til Psykisk Helse.

Ikke bare en jobb

Også privat bruker hun tid til frivillig arbeid. Menneskene bak «Hjerterom» mener bestemt at tv-aksjonen var noe kronprinsessen brant for.

-  Hun brukte mye mer tid på dette enn vi hadde forventet. Derfor synes jeg også at det er morsomt og fortjent at hennes bidrag til vårt arbeid har gjort at Dagbladet har nominert henne til Årets navn. Hun er sammen med de andre en god kandidat, sier Tor Øystein Vaaland.

Stem på årets navn:

ENGASJERT BESKYTTER: Kronprinsesse Mette-Marit var beskytter for tv-aksjonen «Hjerterom» som innbrakte over 150 millioner kroner til Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse. Dette bildet ble tatt under kronprinsparets besøk i Finnmark i høst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media