<strong>FÅR STØTTE:</strong> Najat Allili og Yasmina Zaovaghi passerer tilfeldig vis forbi kunnskapsminister Kristin Halvorsen og inkluderingsminister Audun Lysbakken. De benytter anledningen til å slå av en prat med SV-toppene. Foto: Steinar Buholm
FÅR STØTTE: Najat Allili og Yasmina Zaovaghi passerer tilfeldig vis forbi kunnskapsminister Kristin Halvorsen og inkluderingsminister Audun Lysbakken. De benytter anledningen til å slå av en prat med SV-toppene. Foto: Steinar Buholm Vis mer

- Vi bør banke på dører og oppsøke disse kvinnene

Audun Lysbakken og Kristin Halvorsen vil gå nye veier for å få innvandrekvinner i jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken vil oppsøke innvandrere hjemme, tvinge dem på SFO, stille betingelser for sosialhjelp og konfrontere de som bryter med norske kjerneverdier.

- Vi skal bli mer konfronterende på vårt verdigrunnlag, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Sammen med integreringsminister Audun Lysbakken lanserer hun nå en tiltakspakke for norske kommuner. Der går de inn for en oppsøkende tjeneste som skal banke på hjemme hos innvandrerkvinner for å trekke dem ut i arbeidslivet. De vil stille betingelser for å motta sosialhjelp og tvinge innvandrerbarn på SFO i forsøkskommuner.

Tar «en Hagen»
Tiltakene er ikke ulike forslag Frp-generalen Carl I. Hagen har kommet med tidligere. Han har tatt til orde for en oppsøkende etat som skal kontrollere at innvandrerfamilier snakker norsk hjemme, og som stiller krav til om deltakelse i det norske samfunnet som motytelse for dem som mottar sosialhjelp eller trygd.

- Vi har mye større autoritet enn Frp i integreringsspørsmål siden vi i utgangspunktet er glade for at innvandrerne er her, sier Lysbakken.

<strong>FIKK HILSE PÅ:</strong> Det var mange som kom og ville hilse på de to SV-statsrådene og gi dem sin støtte da Dagbladet møtte SV-leder Kristin Halvorsen og hennes nestleder Audun Lysbakken på Grønland i Oslo. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
FIKK HILSE PÅ: Det var mange som kom og ville hilse på de to SV-statsrådene og gi dem sin støtte da Dagbladet møtte SV-leder Kristin Halvorsen og hennes nestleder Audun Lysbakken på Grønland i Oslo. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Dagbladet møter de to SV-toppene i den innvandrertette bydelen Grønland i Oslo. Stadig vekk kommer både nye og gamle nordmenn bortom for å vise sin støtte til de to politikerne.

Skal banke på
Innvandrerkvinnene som passerer forbi står i langt større grad enn helnorske kvinner utenfor arbeidslivet.

- Det kan handle om kultur eller kvalifisering, men det kan også handle om at mange kvinner aldri har blitt spurt om de kan tenke seg arbeid. Vi bør banke på dører og oppsøke disse kvinnene for å gi dem tilbud om praksisplasser, sier Lysbakken.

Han sier at partiet også vil stille krav i forhold til sosialpenger.

- Vi skal aldri ta fra noen penger til nødvendig livsopphold, men det bør jobbes for å stille vilkår i forhold til ekstra penger som de får. Hvis de ikke stiller opp får de bare et minimumsbeløp, men hvis de for eksempel går på norskkurs eller arbeidsmarkedstiltak får de noe ekstra, sier Halvorsen.

Oppsøkende tjeneste
Den oppsøkende tjenesten skal også jobbe for å stanse atferd som bryter med norske kjerneverdier.

- Vi må sørge for at de aksepterer ulike klesstiler, at de aksepterer homofili og for all del at de ikke aksepterer tvangsekteskap, sier Lysbakken.

Kristin Halvorsen avviser at den oppsøkende tjenesten vil bli et kulturpoliti som skal sjekke at innvandrere lever på «vår» måte.

- At man trenger seg på blir stort sett godt mottatt. Mange av disse kvinnene er isolerte og ensomme, sier hun.

Snillist
Både fordi det er dyrt og fordi mor kanskje uansett er hjemme, holdes mange innvandrerbarn utenfor aktivitetene på skolen etter skoletid.

- I Oslo ønsker vi å sette i gang med en prøveordning der enkelte innvandrerbarn blir pålagt en viss tid i SFO i tillegg til vanlig skoletid. Dette er en veldig viktig fellesarena for å bli integrert inn i det norske samfunnet, sier Halvorsen.

Her er SVs integreringspakke:

1. Gratis halvdagsplass i barnehage og SFO for alle barn i bydeler med mange minoritetsbarn

2. Oppsøkende tiltak for å få minoritetskvinner i jobb

3. Flere kommunale boliger og variert boligsammensetning

4. Egne rekrutteringsplaner i kommunene

5. Inndra skjenkebevilling til utsteder som diskriminerer

6. Sikre høy kvalitet på undervisningen i norsk og samfunnsfag for innvandrere

7. Praksisplasser til å kombinere norskopplæring og praksis til fagbrev

8. Styrke norskopplæringen

9. Kreve at økonomisk sosialhjelp skal kombineres med arbeidstiltak eller språkopplæring

10. Støtte frivillige organisasjoners arbeid

11. Blant annet oppsøkende virksomhet for å reagere på undertrykkende praksiser og sosial kontroll i enkelte minoritetsmiljøer

Kilde: SV

De to vil ikke være med på at dette er nye toner fra et SV som vil kvitte seg med et «snillist»-stempel.

- Vi har aldri vært mot å stille krav. Og det er ikke snilt å la være å følge opp folk og det er ikke slemt å få folk ut i arbeid, sier Lysbakken.

Alt om kommunevalget 2011:

Kommunebørsen: Se hvordan dine lokalpolitikerne styrer helse, eldreomsorg, skoler og skatter: www.db.no/kommuneborsen

Finn din partikandidat: Se alle listene for alle kommunene og finn din kandidat før valget: www.db.no/valg2011/kandidatene

Db.no/valg er din portal til de ferskeste valgnyhetene

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer