- Vi bør bremse de økende forskjellene blant toppledere

Statlige toppledere bør ikke tjene mer enn statsminister Erna Solberg.

BØR VÆRE LØNNSLEDENDE:  Både SV og LO vil jobbe for at statlige toppledere tjener mindre enn mange gjør i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BØR VÆRE LØNNSLEDENDE: Både SV og LO vil jobbe for at statlige toppledere tjener mindre enn mange gjør i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Audun Lysbakken og SV vil be Stortinget om å stanse lederlønnsgaloppen i staten, og mener at statsministeren bør tjene mer enn statlige toppledere, sier han i et intervju med Dagbladet. Før sommeren vil SV fremme lønnstak-forslaget i Stortinget. Lysbekken får delvis støtte fra LO-leder Gerd Kristiansen.

- Jeg er enig i hensikten. Det er viktig å bremse de økende forskjellene drevet fram av toppledersjiktet. Men å låse lønningene det til statminister må nok gjennomtenkes, sier Kristiansen i en mail til Dagbladet.

Kan miste kompetanse Hun viser til følgende: Mange toppledere vil måtte gå ned i lønn med en slik ordning, og da kan staten risikere å miste kompetanse og folk. Vi ser allerede problemet for juristene: Hvis det offentlige legger seg for lavt, blir det i seg selv et argument for å privatisere. Derfor må vi følgelig påvirke utviklingen både for offentlig og privat sektor, da det jo er en konkurranseflate, melder LO-lederen.

Statsminister Erna Solberg tjener 1,47 millioner kroner i året, mens sjefen i det hundreprosent statseide Vinmonopolet tjener 800 000 kroner mer enn statsministeren, med 2,3 millioner i lønn for Vinmonopol-sjef Kai G. Henriksen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer