Ekstraordinært landsstyremøte i Frp:

- Vi bør går videre med bare KrF

Fylkesleder i Oslo Frp vil foreslå å droppe Venstre i budsjettforhandlingene.

NOK ER NOK: Aina Stenersen mener at Venstre for lenge har trenert budsjettforhandlingene. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
NOK ER NOK: Aina Stenersen mener at Venstre for lenge har trenert budsjettforhandlingene. Foto: Nina Hansen/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Frustrasjonen i Fremskrittspartiet er stor over hvordan Venstre opptrer. Jeg vil foreslå at vi dropper dem og forhandler videre med KrF, sier Aina Stenersen, fylkesleder i Oslo, til Dagbladet.

Hasteinnkalt

Spenningen er stor foran ettermiddagens ekstraordinære landsstyremøte i Frp. Partiets fylkesledere og øvrige landsstyremedlemmer mottok hasteinnkallingen i går kveld, med beskjed om å være tilgjengelig for telefonmøte klokka 16.

- Det hersker dyp irritasjon i store deler av Frp. Vi opplever at Venstre ikke vil slippe bilpakken, som de må forstå at står fast. Det finnes mange andre muligheter for grønne tiltak, sier Aina Stenersen.

Støtte av flere

Oslo-lederen opplyser til Dagbladet at hun har flere med seg i ønsket om å gå videre i forhandlingene uten Venstre.

- Ja, mange av oss mener nå at nok er nok. Venstre har fått trenert budsjettforhandlingene alt for lenge nå.

- Det blokkerer for at regjeringen kan fokusere på viktige felter som arbeidsløshet og innvandring, sier Stenersen.

Drøfte brudd

- Er irritasjonen så stor at det kan bli fremmet forslag om å gå ut av regjeringen?

- Det kan jeg ikke si sikkert, men jeg er overbevist om at problemstillingen blir drøftet i ettermiddag, sier Aina Stenersen, fylkesleder i Oslo.

Nesvik: - Alle fire fortsetter

Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, poengterer at budsjettforhandlingene på Stortinget fortsetter som før.

- Vår målsetting er fortsatt at alle fire partier forhandler for å få gjennom et budsjett med bredest mulig parlamentarisk grunnlag, sier Harald Tom Nesvik.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til Dagbladet at hun har ingen kommentar til Stenersens uttalelser.

KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen sier følgende til den gryende frustrasjonen i Frp:

- Vi har en samarbeidsavtale mellom fire partier, derfor er det den løsningen vi setter alt inn for å få til, sier Hans Olav Syversen.

Informasjonsbehov

Noen kilder i Frp toner ned dramatikken: Det blir understreket at landsstyret ikke har vært samlet siden 22.-23. oktober, og at partilederen kan ha behov for å informere om den politiske situasjonen.

Det pekes også på at «mye kan skje» før klokka fire i ettermiddag. Om det betyr nye initiativer for budsjettløsninger, er åpent.

Deltakelsen i spill

Andre sier rett ut at når landsstyret innkalles nå, er det selve regjeringsdeltakelsen som er i spill.

- Det er stortingsgruppa som behandler statsbudsjettet, mens spørsmål om regjeringsdeltakelse avgjøres av landsstyret, sier en kilde.

I tillegg å informere om status i de fastlåste forhandlingene, er det grunn til å tro av partiledelsen vil drøfte ulike scenarier for de nærmeste dagene.

Hvis regjeringen skal styre videre med KrF alene forutsetter det at samarbeidsavtalen mellom de fire partiene sies opp. KrF har så langt varslet at partiet står last og brast med Venstre.

Reddes av KrF uansett?

Hvis budsjettkrisa ender med kabinettspørsmål, er det også avgjørende hvordan det utformes. For Frp’s del er det avgjørende at den såkalte bilpakka ikke røres.

Statsminister Erna Solberg gjentok senest for en uke siden at det var riktig av henne og finansminister Siv Jensen å legge fram ultimatumet om bilpakka før statsbudsjettet.

Det er delte meninger i Frp om regjeringsdeltakelsen etter denne høsten. –Bensinavgifter er en helt grei sak for Frp å gå ut av regjering på, sier en Frp-kilde.

Andre tror fortsatt på at KrF – «på den ytterste dag» - når budsjettet skal voteres over i Stortinget.