- Vi bør løslate noen palestinske fanger, siden det er jul

Gikk heller til krig enn å løslate dem i sommer. Men nå er det jul og Israels forsvarsminister Amir Peretz mykner opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I sommer kriget Israel på to fronter, i henholdsvis Gaza og Libanon. Begge krigene var grunnet i at militante grupper hadde kidnappet israelske soldater. Årsaken til at militante palestinere og libanesere kidnappet til sammen tre soldater, var at de ønsket å få løslatt noen av de 10 000 palestinere og libanesere som sitter i israelske fengsler.

Israel ønsket ikke å forhandle med det de definerer som terrorister. Det ble ingen fangebytte, men krig i Gaza og Libanon i stedet. Krigene kostet tusenvis av sivile livet, og drev over en million mennesker på flukt.

Men nå har juleånden nådd regjeringskontorene i Israel.

Fortsatt ikke frigitt

25. juni ble korporal Gilad Shalit kidnappet av tre palestinske grupper som ønsket å gjennomføre et fangebytte, den 21-årige soldaten i bytte mot løslatelse av palestinske fanger, som sitter i israelske fengsler uten dom.

Israel nektet å forhandle og gikk i stedet til en storoffensiv i Gaza. Men Gilad er fortsatt ikke løslatt. Og senest lille julaften understreket Ehud Olmert at det ikke vil skje noen løslatelse av fanger før Gilad er løslatt.

Den 12. juli kidnappet Hizbollah to israelske soldater for å få Israel til å løslate 1000 libanesiske fanger som sitter i israelske fengsel. Israel nektet å forhandle. Det hele resulterte i en krig mellom Israel og Hizbollah. Den 34 dager lange krigen i sommer kostet 1183 libanesere livet, de fleste sivile, og 157 israelere, de fleste militære, livet. Heller ikke denne krigen førte til at soldatene ble løslatt.

Peretz sin julegave

FÅR SINE BØNNER HØRT:Palestinsk gudstjeneste i går. Kanskje har denne palestinske kvinnen fått sine bønner hørt. Foto: SCANPIX
FÅR SINE BØNNER HØRT:Palestinsk gudstjeneste i går. Kanskje har denne palestinske kvinnen fått sine bønner hørt. Foto: SCANPIX Vis mer

Forsvarsminister Amir Peretz sier i dag at han støtter en løslatelse av noen palestinske fengselsfanger, selv om Gilad Shalit ikke blir løslatt, siden det er jul og snart Id i området, melder nyhetsbyrået AP.

- Hvert år har vi hatt en humanitær løslatelse av fanger rundt jule- og id-tider, det bør vi ha i år også, sier Peretz.

Også statsminister Ehud Olmert, har endret mening. I dag oppfordret han kabinettet sitt til å gå med på løslatelse.

Og Peretz har også en annen julegave til palestinere, i dag varslet han at det vil bli lettere for palestinere å komme seg på jobb.

Fjerner check-points

Peretz sier regjeringen vil gjøre det lettere for palestinerne på Vestbredden å krysse grensa til Israel.

Til sammen 59 av veisperringene på det palestinske området skal fjernes, 24 i første omgang og resten senere, melder nyhetsbyrået AP.

Tiltakene betyr trolig at antallet palestinere som jobber i Israel, kommer til å øke. Lettelsen av restriksjonene på Vestbredden vil bli satt i verk umiddelbart, sa Peretz i dag.

- Jo mindre humanitære problemer for palestinerne, jo mindre blir potensialet for terror, sa Peretz, som la til at bedring av palestinernes levekår er en del av Israels sikkerhetspolitikk.

Forsvarsministerens uttalelse kommer etter at statsminister Ehud Olmert, som møtte palestinernes president Mahmoud Abbas i helgen, lovte at det ville bli satt i verk tiltak umiddelbart for å bedre den humanitære situasjonen for palestinerne.