- Vi bortfører, torturerer og plyndrer palestinere

Her er noen av de sjokkerende soldathistoriene fra Hebron som avsløres i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Systematisk trakassering, mishandling, tortur, plyndring, blind vold, skyting mot ubevæpnede sivile og granatkasting mot moskeer for moro skyld er bare noe av det israelske soldater selv avslører i morgen.


Det er den israelske soldatorganisasjonen «Shovrim Shtika» (Bryter Tausheten) som offentliggjør 39 vitnesbyrd fra soldater som nylig har tjenestegjort i Hebron og andre okkuperte palestinske områder.

Torturerte barn

Noen av soldatene snakker ut i dagens utgave av den engelske avisen The Independent. Det er sterk kost.

- Vi skulle få tak i en palestinsk 15-åring som hadde kastet stein. Så vi grep fatt i en tilfeldig 10-åring i nærheten som vi visste ville vite hvem 15-åringen var. Vi banket ham opp litt, for å si det mildt - helt til han fortalte oss hvem det var, begynner 22-åringen.

- 15-åringen var virkelig redd da han skjønte at vi hadde ham. Vi hadde en sjef med oss som var rimelig fanatisk. Vi overga gutten til sjefen, som slo ham helseløs... han dro ham over en rekke hull i bakken og spurte: «Er det her du vil dø? Eller her?» Gutten hylte «Nei, nei».

Puttet løpet i munnen

- Uansett, gutten ble satt på beina, men klarte ikke å selv å stå. Han gråt, og sjefen fortsatte: «Ikke spill», og sparket ham litt til. Da grep en annen soldat inn. Han hadde alltid problemer når slike situasjoner oppstod. Han grep tak i lagføreren og ba ham slutte. «Du har blitt venstrevridd?» skrek lagføreren. «Nei, jeg vil bare ikke se slikt» sa soldaten, forteller 22-åringen.

SOLDATVITNER: Her blir en fotograf utsatt for en rasende israelsk soldat under en menneskerettighetsdemonstrasjon i Hebron. I morgen offentliggjøres en rekke vitnesbyrd fra israelske soldater om systematiske overgrep mot den palestinske sivilbefolkningen begått av dem selv eller medsoldater. Foto: Scanpix
SOLDATVITNER: Her blir en fotograf utsatt for en rasende israelsk soldat under en menneskerettighetsdemonstrasjon i Hebron. I morgen offentliggjøres en rekke vitnesbyrd fra israelske soldater om systematiske overgrep mot den palestinske sivilbefolkningen begått av dem selv eller medsoldater. Foto: Scanpix Vis mer

Han sier han og de andre soldatene forholdt seg passive, uten å gripe inn.

- Vi ga faen. Det er først etterpå en begynner å tenke over det. Ikke der og da. Vi gjorde jo slikt hver dag, sier han.

- Foreldrene til 15-åringen så det hele. Lagføreren beordret moren til å holde seg unna. Han tok ladegrep. Hun var livredd. Så stappet han munningen i kjeften på 15-åringen og skrek: «Hvis noen kommer nær, så dreper jeg ham. Ikke plag meg. Jeg dreper. Jeg er nådeløs.». Så guttens far fikk grep om moren og trakk henne unna. Han sa «ro deg ned og la de være, så de lar gutten være.», forteller 22-åringen.

Granater mot bedende

22-åringen forteller videre om hvordan soldatene stopper palestinske kjøretøy uten grunn, knuser vinduene og banker opp de som sitter inni hvis de svarer på tiltale. For eksempel hvis de sier de er på vei til sykehuset. Han forteller hvordan han og andre soldater ranet en palestinsk tobakkhandler, og deretter slo ham til han lå i en blodpøl fordi han klagde. Og hvordan de kastet sjokkgranater inn gjennom vinduet på en moske full av bedende palestinere. Og det blir verre.

- Du vet, slik er Hebron, gjentar han under intervjuet med den britiske avisa. Ved siden av ham sitter ekssoldaten Yehuda Shaul som har tatt initiativet til organisasjonen og fått en rekke soldater til komme med sine rystende vitnesbyrd. Han har selv tjenestegjort i Hebron, og vet godt om forholdene der.

- Ren ondskap

Målet er å tvinge det israelske samfunnet til å forholde seg til realiteten de selv har skapt i de palestinske områdene. Og soldatene, som avslører hårreisende episoder de selv har vært med på, peker også på de israelske nybyggerne i Hebron.

- Vi bortfører, torturerer og plyndrer palestinere

- Nybyggerne lærer opp barna til å kaste stein på palestinere, angripe deres hjem og stjele deres eiendommer. Nybyggerne i Hebron er av ren ondskap. Den eneste løsningen er å fjerne dem, sier offiseren Iftach Arbel (23).

Arbel, som selv kommer fra øvre middelklasse i et hjem som stemmer til venstre for sentrum, sier ikke alle soldater som tjenestegjør i Hebron blir som ville dyr. Men at det er et spenn mellom de som er som ham selv, og de som er ekstremt voldelige.

Kvelekonkurranse

En anonym soldat forteller at de konkurrerte om hvem som kunne få til den beste bensplitten i bydelen Abu Snena.

- Vi stilte palestinere opp mot en vegg, som om vi skulle ransake dem, og ba dem spre beina. Spre, spre spre, skrek vi. Det var en lek for å se hvem som gjorde det best. Eller så ville vi se hvem som klarte å holde pusten lengst..., forteller soldaten til The Independent.

- Kvel dem, ville en si, og late som han skulle ransake en palestiner. Plutselig ville han skrike som om han ble tilsnakket, og kvele dem... blokkere luftveiene ved å klemme inn adamseplet. Det er ikke behagelig. Se på klokka mens du gjør det, helt til han besvimer. Den som besvimer sist, vinner, forteller soldaten.

Plyndret butikker

Den samme soldaten forteller hvordan de regelmessig plyndret en lokal bilutstyrsforretning. Hver gang forsynte soldatene seg med bilstereoer og annet utstyr.

- Den fyren, hvis du går og spør ham, vil kunne fortelle deg en hel del om hva soldatene gjorde mot ham, sier soldaten.

- En hel liste med ting, fortsetter han.

- De raidet butikken regelmessig. «Hvis du sladrer vil vi konfiskere hele butikken. Vi knuser alt» sa de. Han var livredd for å sladre. Han ville si «Vær så snill, gi meg litt penger». Da truet de med å ta alt. Selv tok jeg ingenting, men soldater i min avdeling forsynte seg med høytalere og fulle stereoanlegg. Så sendte de det hjem for å selge. Butikkeieren var så miserabel, forteller soldaten.

500 vitnesbyrd

Shovrim Shtika ble stiftet for fire år siden av tidligere soldater hvor de fleste har tjenestegjort i Hebron. Fra før av har de samlet inn over 500 vitnesbyrd fra soldater som har tjenestegjort på Vestbredden og i Gaza.

Organisasjonen får støtte fra en rekke forskjellige bidragsytere, som det jødiske filantopiske Moriah Fund, New Israel Fund, den britiske ambassaden i Tel Aviv og EU.

Debatten er dessverre stengt for nye innlegg pga. rasistiske kommentarer. Red

UTSATT: Samme situasjon som over, fra en annen vinkel. Men historiene som soldatene forteller finnes det foreløpig ikke bilder av...
BRYTER TAUSHETEN: Yehuda Shaul (t.v.), en av aktivistene i "Shovrim Shtika" eller "Bryter tausheten", en organisasjon for israelske soldater som forteller om okkupasjonens hverdag. Yehuda var med på å starte organisajsonen. De holder foredrag og guidede turer i de okkuperte områdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer